Hamnieuws na 10 jaar QRT

Het waren 10 goede jaren. Maar door drukte in het privé-leven kom ik weinig aan de hobby toe. Het laatste QSO was eind 2021. Dat houdt ook in dat er voor het bijwerken en -houden van deze website weinig tot geen tijd is. De website blijft als online archief online. Al ontbreeekt het al geruime tijd an nieuwe posts. En na goed 10 jaar is het ook wel oke.

Het prive leven gaat echter ook door. Er zijn dingen in het leven die belangrijker zijn dan hobby. Dah, dih, Dah. En vooralsnog QRT,

Hamnieuws zegt: tot 2019

Het jaar 2018 loopt ten einde. Bijna 145.000 unieke bezoekers bezochten deze website in 2018. In totaal werden bijna een twee miljoen pagina’s opgevraagd. Daarbij werd ruim 285 Gigabyte aan dataverkeer verstookt. Hamnieuws behoort daarmee nog steeds tot de best bezochte algemene site voor radiozendamateurs in Nederland.

In 2018 zijn er 168 nieuwe berichten gepost. Het totaal komt daarmee op  1.743 berichten. De best bezochte pagina’s blijven de repeater overzichten. De VHF en UHF variant werden gezamenlijk ruim 50.000 keer opgevraagd, gevolgd door het overzicht van DMR-repeaters met 6.500 bevragingen. Nieuw in deze lijst zijn de System Fusion repeaters, goed voor bijna 3.500 bevragingen.

Top 10 artikelen (meest gelezen in 2018)

  1. VERON: “Gespannen relatie met DKARS”
  2. Yaesu kondigt de FTdx 101D aan
  3. Staat van de ether 2017
  4. Maak eenvoudig DVB met een SDR
  5. Meer details over de Icom IC-9700 bekend
  6. Mogelijk grote storm op komst
  7. Wijzigingen in de Roepletterlijst
  8. Hobbyscoop zet PI2NOS deels uit
  9. VERON stuurt geheimhoudingsverklaringen
  10. DKARS: ‘Aantijgingen ongefundeerd’

Zomerquiz: Het C-examen uit 1980

Mail van PA9JOO/P. Met als bijlage het C-examen uit et najaar van 1980. Ideaal om deze zomer eens op een rustig moment te bekijken.  Het C-examen van toen gaf toegang tot de banden boven de 30 MHz (PE1-calls) en indien men slaagde voor het CW-examen (PA3-calls) dan mochten zendamateurs ook uitzenden op de korte golf banden.

Het toenmalige C-examen is moeilijker dan het huidige F-examen. Bij de Novice examens is het precies andersom: het toenmalige D-examen (PD0-calls) was aanzienlijk makkelijker dan het huidige N-examen.

Download hier het examen. Antwoorden inzenden kan naar PA9JOO.

Meer zendamateurs in 2017

Er zijn meer geregistreerde zendamateurs in 2017. Dat blijkt uit een analyse van de roepletterlijst van Agentschap Telecom. Het jaar 2017 werd afgesloten met 12426 registraties (excl. PI-stations). Een jaar eerder waren dit er nog 12381. Een toename van 45. Als we de cijfers vergelijken met het aantal registraties van drie jaar geleden (13768), toen de registratiekosten weer ingevoerd werden dan is de afname 1323 registraties.

Aantal registraties per jaar (Peildatum 31 december)
JaarAantal registratiesWaarvan Novice
2014137683375
2015127143210
2016123813168
201712426

De afname van een aantal jaren geleden is de wijten aan het feit dat er weer betaald moet worden voor een registratie. Dit leidde tot veel (vrijwillig) doorgehaalde registraties. Het betrof hier voornamelijk niet actieve zendamateurs.

Als we kijken naar het aantal kandidaten dat jaarlijks deelneemt aan de examens van Stichting Radio Examens (SRE), dan zien we een heel ander beeld: de belangstelling voor de hobby lijkt juist toe te nemen. Het aantal actieve zendamateurs blijft gelijk of neemt zelfs toe.

Hamnieuws zegt: tot 2018

Het jaar 2017 loopt ten einde. Bijna 129.000 unieke bezoekers bezochten deze website in 2017. In totaal werden bijna een half miljoen pagina’s opgevraagd. Daarbij werd ruim 550 Gigabyte aan dataverkeer verstookt. De drukste dag van het jaar was 30 mei 2017 met 3.163 bezoekers. Hamnieuws is daarmee nog steeds de meest bezochte algemene site voor radiozendamateurs in Nederland.

In 2017 zijn er 270 nieuwe berichten gepost. Het totaal komt daarmee op boven de 1.550 berichten. De best bezochte pagina’s blijven de repeater overzichten. De VHF en UHF variant werden gezamenlijk ruim 40.000 keer opgevraagd, gevolgd door het overzicht van DMR-repeaters met 6.000 bevragingen. Nieuw in deze lijst zijn de System Fusion repeaters, goed voor 3.000 bevragingen.

Top 10 artikelen (meest gelezen in 2017)

  1. ‘Prijzen AliExpress omhoog door PostNL’
  2. Agentschap Telecom over ‘Novice herijking’
  3. Bestuurlijke boete en gele kaarten
  4. PI2NOS QRT
  5. De VERON en VRZA werken samen… tegen DKARS
  6. Nieuwe gedragslijn vergunningen gepubliceerd
  7. De VERON over ‘Novice herijking’
  8. Hoe de VRZA werkt aan de ‘Novice herijking’
  9. Minder zendamateurs in 2017
  10. Agentschap Telecom over radiozendamateurs

Serverwerkzaamheden

Het kan zijn dat enkele zaken minder goed bereikbaar waren. Deze website blijft groeien en moest naar een andere server verhuizen. Dat is eergisteren gebeurt. Nieuw is ondersteuning voor het HTTP/2 protocol om zaken nog wat sneller te maken. SSL versleuteling wordt nu afgedwongen. Ondersteuning voor het uit 2001 stammende Windows XP is definitief komen te vervallen. Daarmee krijgt Hamnieuws van SSLlabs de hoogst haalbare A+ rating als het om beveiliging en versleuteling aan komt.

Andere websites die meeverhuizen:
– HamDigitaal.nl
– Ballonvossenjacht.nl
– Hobbyscoop.nl

Nederlanders domineren ATV-contest

Nederland is goed vertegenwoordigd in de Europese ATV-contest. In de top 3 zijn liefst twee Nederlandse stations te vinden. Een goede prestatie voor een land zonder hoge bergtoppen om vanaf te zenden. IK3HHG staat op de 1e plek met 19.555 punten. De 2e plek wordt ingenomen door PA3CGG met 15.188 punten en hij wordt op de voet gevolgd door ‘De Biggen‘ onder de call PE1EZU met 12.152 punten.

De B.I.G.- ATV groep bestaat uit John,PA7JB, Berry, PE2BER en Willem, PE1EZU en zijn zeer actief vanaf Breukelen waar ze over een hoog opstelpunt beschikken. De groep laat weten te werken aan optimalisaties voor de zenders op de hoge frequenties om zo nog betere resultaten te kunnen halen tijdens de volgende Europese contest die in september plaats zal vinden.

ATV is hot
Contestmanager Chris (PA3CRX) schrijft op de VERON VHF-en-hoger website dat het aantal deelnemers de afgelopen jaren een stijgende lijn laat zien. Waren het nog 33 stations in 2014, een jaar later waren er 42 deelnemers die hun log ingezonden hadden. In 2016 deden 52 stations mee. Dit jaar zijn er tot nu toe 95 stations die hun logboek ingezonden hebben.

HAMNET accesspoint in Delft actief

Vandaag is een HAMNET accesspoint in Delft geplaatst. Er word gebruik gemaakt van verticale polarisatie en de antenne staat op circa 52 meter hoogte. Daarmee moeten gebruikers in een omtrek van 15 kilometer een verbinding kunnen maken met het netwerk. De ontsluiting naar de rest van het HAMNET netwerk gebeurd ook draadloos, door een link naar IJsselstein via Gouda.

Een verbinding maken kan met geschikte 5 GHz Wifi apparatuur die voldoet aan de A/N norm. Een zichtverbinding is noodzakelijk. Schotels zijn gewenst om al het vermogen (maximaal 1 Watt ERP) de juiste kant op te bundelen en verstoringen uit de buurt te onderdrukken. Op de Hobbyscoop HAMNET-chat helpen gebruikers je graag verder.

Ook novice amateurs kunnen gebruik maken van HAMNET onder de ISM-regeling.

Afstembereik 10 GHz WebSDR verdubbeld

Het afstembereik van de 10 GHz WebSDR is sinds afgelopen weekend verdubbeld. Omdat er een FunCube dongle als achterset gebruikt werd was slechts een bandbreedte van 190 kHz beschikbaar. Door het plaatsen van een 2e dongle zijn nu zowel de bakenband alsook het SSB-gedeelte zichtbaar.

Op de website van de Heinrich Hertz Stichting is te lezen hoe de techniek van de door Rob (PE1ITR) gebouwde WebSDR in elkaar steekt. In de laatste dagen van 2016 heeft de SDR zich in ieder geval goed bewezen tijdens de tropo condities die toen plaatsvonden. Stations met een afstand tot 634 kilometer waren toen zichtbaar.

HAMNET Eindhoven gekoppeld

Afgelopen weekend hebben de mannen van de Heinrich Hertz stichting een verbinding opgebouwd van Eindhoven naar Breda. Vanuit Breda sluit de verbinding aan op het bestaande traject naar de Gerbrandytoren in IJsselstein. Daarmee is het eiland rondom Eindhoven en Den Bosch via de lucht ontsloten aan de rest van het netwerk in Nederland. De link heeft een afstand van 42,7 kilometer. Voorheen liep deze verbinding nog over een VPN-tunnel.