CQ-PA februari 2017 beschikbaar

Sinds de VRZA uit kostenoogpunt moest stoppen met de papieren versie van haar ledenblad CQ-PA is een alternatief verschenen in de vorm van een besloten web-pagina. Veel leden vonden de ervaring van deze pagina echter onvolledig. Inmiddels is een nieuwe versie van een opgemaakte PDF beschikbaar. Ook voor niet-leden van de vereniging.

In het februari nummer dat voor leden te downloaden is, wordt in het 36-pagina’s tellende nummer onder andere aandacht besteed aan de volgende onderwerpen. Niet leden moeten twee weken wachten voordat de CQ-PA online komt te staan voor hen.

 • Van de voorzitter, Aankondiging ALV
 • Hulptroepen gezocht
 • Foute Examen Vragen door PA9JOO/P
 • 54e VRZA Radio Kampweek

Beste VRZA’ers,

Het jaar is weer op volle snelheid. Als bestuur betekent dat onder meer dat we ons voorbereiden op de komende Algemene Leden Vergadering op 8 april aanstaande. Net zoals voorgaande jaren zal deze plaatsvinden in Hotel De Witte Bergen te Eemnes, vlak naast de A1.

Naast de bekende onderwerpen zoals de begroting voor het komende jaar, zullen we ook aandacht geven aan onder andere de VRZA Radiokampweek en Stichting Scoop Hobbyfonds. De middagpresentatie tijdens de ALV van afgelopen jaar is ons als bestuur goed bevallen en we hopen dit jaar ook weer op een aangename vergadering.

De afgelopen 2 jaar zijn mij als voorzitter van onze mooie vereniging zeer goed bevallen en ik heb mij dan ook herkiesbaar gesteld. Ik hecht veel waarde aan uw mening als lid, dus ik hoop dat u massaal naar de ALV zult komen om uw stem te laten gelden over de koers van onze vereniging.

In het weekend van 11 en 12 februari jl. heeft de PACC contest plaatsgevonden. Op facebook heb ik de nodige foto’s voorbij zien komen. Ik ben benieuwd naar uw belevenissen, dus deel deze in de CQ-PA door uw verhaal te mailen aan de redactie: redactie@cq-pa.nl.

Natuurlijk is er de komende weken nog meer te beleven. Op 25 februari kunt u naar de 21e radiomarkt PI4NOV in ’t Harde, meer info op http://www.pi4nov.nl/ Op 1 maart worden er examens gehouden in Nieuwegein. Alle kandidaten alvast veel succes! In Rosmalen kunt u op 11 maart terecht voor de 42e Landelijke Radio Vlooienmarkt. Kijk voor meer info op http:// radiovlooienmarkt.nl/

73, Floris PA1FW
Voorzitter VRZA

Inhoudsopgave Electron maart 2017

Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de VERON leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Het meetstopcontact
Hoe meet je op een eenvoudige en veilige manier de stroom die een apparaat uit het lichtnet opneemt? Een artikel van Hans van den Berg PA0JBB.

Fotonen
Olof Bosma PA0ZOZ zendt fotonen uit tijdens uitzendingen. Doe jij dat ook?

De borstelbot
Een iets minder elektronisch, maar wel erg grappig projectje van Gerrit Polder PA3BYA zet de mensen aan het solderen.

En verder in Electron februari 2017 …

 • Gouden Speld voor Fred van Welij PD0NQD
 • Landelijke Open Dagen bij Radioamateurs 2017
 • Lezing EMC/EMF-commissie voor radiozendamateurs
 • Aankondiging VERON PinksterKamp 2017
 • 78ste vergadering van de VR
 • Antennemetingen VERON-afdeling Meppel
 • World Wide Flora & Fauna
 • Zelfbouwtentoonstelling DvdRA 2016 (1)

Lid worden van VERON kost € 49,- per jaar. Voor dat geld ontvang je onder andere maandelijks de Electron, kun je gebruik maken van de gratis QSL-service voor leden, afdelingsavonden bezoeken en geniet je als zendamateur van vertegenwoordiging bij de IARU en Agentschap Telecom.

Daarnaast kunnen leden met korting spullen bestellen bij het Service Bureau en met korting naar de Dag voor de Radio Amateur. Ook organiseert de VERON diverse evenementen zoals de jaarlijkse HF-dag en de VHF-dag die gratis toegankelijk is voor leden. Meer informatie is te vinden op de website veron.nl.

Inhoudsopgave QST maart 2017

De American Radio Relay League (ARRL) heeft het maart nummer van haar blad QST uitgebracht. Leden kunnen het magazine digitaal online bekijken. Het papieren exemplaar zal met enkele dagen in de bus belanden.

Deze maand bevat de QST onder andere deze onderwerpen:

 • Build a five-element 222-MHz beam.
 • Try 2 meters, 1.25 meters and 70 centimeters with a single antenna.
 • Build the Lazy M low-band vertical antenna.
 • Enter the QST Antenna Design Competition.

De digitale versie bevat daarnaast:

 • See our video review of the BridgeCom Systems D-500 70-centimenter DMR and FM handheld transceiver.

 

Een lidmaatschap van de ARRL kost $49,- per jaar (digitale QST) of $76,- per jaar (papieren en digitale QST).

DKARS magazine januari 2017

DKARS heeft gisteren de januari  uitgave van haar magazine uitgebracht. Donateurs hebben deze reeds ontvangen. Naast Nederland krijgt het magazine internationaal ook steeds meer aandacht en weten buitenlandse zendamateurs het magazine ook te vinden. Donateurs hebben het magazine inmiddels ontvangen.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 52 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS. Donateurs hebben het magazine inmiddels al ontvangen.

In deze uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

 • Valbeveiliging en juist gebruik van middelen
 • Het DKARS Financieel jaaroverzicht van 2016
 • Hoe meet je het lineaire gedrag van je transceiver of eindtrap?
 • XX9TGM, Macau
 • Een FUN-stukje door PA9JOO/P
 • Write your own logbook

Van de hoofdredacteur

Welkom in het nieuwe jaar, ook namens het hele DKARS bestuur en alle medewerkers in de organisatie en het Magazine!

Hoewel we aan het eind van de maand zitten qua verschijning, zijn we zeker niet minder actueel dit keer. Zo heeft onze kersverse penningmeester voor u alle financiën van de stichting eens op een rijtje gezet. Als stichting zijn we dat niet verplicht maar wij hebben niets te verbergen is ons credo dus lees u het maar eens rusting door.

Onze oproep voor nieuwe bestuurders is niet bepaald onbeantwoord gebleven. Waar we vaak horen dat het in deze tijd moeilijk is om mensen te vinden die een maatschappelijke organisatie willen ondersteunen, blijkt dat het bij de DKARS toch beduidend minder problemen oplevert. Om die reden herhalen we de oproep dan ook niet in deze editie. In het Magazine van februari hopen we de nieuwe mensen dan aan u voor te stellen.

Op 15 januari was de sluitingsdatum voor het beantwoorden van de vier vragen van het Radio Amateurpanel en daar is goed gebruik van gemaakt zo hebben we vastgesteld. Door tijdproblemen komen we in de volgende editie met de complete verslaglegging rondom alle vragen en antwoorden. Wel kan ik hier melden dat er zo’n 500 personen de moeite hebben genomen om zich te registreren en de vragen te beantwoorden. Ook weten wij uit kengetallen over deelname aan steekproven of peilingen dat de uitkomst zeer representatief genoemd mag worden. En ook is de datum van de trekking van de hoofdprijs inmiddels vastgelegd, dat wordt gedaan op dinsdag 11 juli bij de VERON/VRZA afdeling het Gooi en ik hoop daar zelf dan ook bij te zijn.

Tot slot nog een redactionele mededeling. Helaas moet ik melden dat Steve, PJ4DX deze maand zijn laatste vaste bijdrage levert aan ons Magazine en via deze plaats wil ik hem heel hartelijk bedanken voor al zijn interessante bijdragen die tot dusver verschenen zijn. Gelukkig kunnen we ook melden dat we een heel goede opvolger hebben gevonden in de persoon van Gerben Menting, PG5M (ex PAØGAM). Gerben heeft in deze editie al een verslag geleverd van zijn expeditie naar Macau en zal vanaf het februarinummer de HF-rubriek verder gaan verzorgen.

En tot slot: heb je kopij, een mening, gevraagd of ongevraagd advies: dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via magazine@dkars.nl

73, de Peter de Graaf
PJ4NX/PA3CNX
Secretaris en hoofdredacteur

Inhoudsopgave RAZzies februari 2017

RAZzies, in tegenstelling tot de Electron of de CQ-PA een minder bekend (digitaal) blad, maar zeker een die de moeite waard is om elke maand door te lezen.

Maandelijks verschijnt het eigen digitale magazine van PI4RAZ, dat ook voor niet leden gratis beschikbaar is. Het magazine is wellicht een van de leukste magazines als het op zelfbouw aankomt. Deze maand besteden zij onder andere aandacht aan:

 • Met de K1 op 60m (B)
 • Opa Vonk: USB of LSB
 • Modulatie processor
 • Afdelingsnieuws

Downloaden van het magazine kan gratis op deze website.

CQ-PA januari 2017 beschikbaar

Sinds de VRZA uit kostenoogpunt moest stoppen met de papieren versie van haar ledenblad CQ-PA is een alternatief verschenen in de vorm van een besloten web-pagina. Veel leden vonden de ervaring van deze pagina echter onvolledig. Inmiddels is een nieuwe versie van een opgemaakte PDF beschikbaar. Ook voor niet-leden van de vereniging.

In het januari nummer dat voor leden te downloaden is, wordt in het 28-pagina’s tellende nummer onder andere aandacht besteed aan de volgende onderwerpen. Niet leden moeten twee weken wachten voordat de CQ-PA online komt te staan voor hen.

 • Van de voorzitter, Aankondiging ALV
 • Schrappen oude 15dB regeling?
 • De QSL kaart beter bekeken
 • Foute Examen Vragen door PA9JOO/P

Beste VRZA’ers,

Allereerst wens ik u en uw familie een gelukkig Nieuwjaar. Ik hoop dat 2016 een goed jaar is geweest en dat we een nog beter jaar in het verschiet hebben, met goede condities en mooie verbindingen. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat 2017 voor onze hobby en onze mooie vereniging een uitstekend jaar zal zijn.

Het is momenteel erg rustig in de shack, vooral omdat mijn antennes momenteel niet op het dak staan in afwachting van wat schilderwerk aan het huis. Daarbij het ‘geluk’ dat mijn huis gelegen is op zo’n 6 meter beneden NAP, en meer dan wat repeaters luisteren op de portofoon is er even niet bij. Hopelijk wordt het een zacht voorjaar, zodat de klus snel geklaard zal zijn en ik weer vol van de hobby kan genieten.

Een nieuw jaar betekent vooruit kijken, maar ook terugblikken op het afgelopen jaar. Als VRZA-lid is de jaarlijkse ALV hét moment waarop u met het bestuur hierover kunt discussiëren en besluiten. Vooral als u nog nooit op een ALV bent geweest, wil ik u aanraden om hierbij aanwezig te zijn. Uw stem is van groot belang voor ons als bestuur. Binnenkort ontvangt u de uitnodiging in CQ-PA.

Natuurlijk is er dit jaar weer genoeg te doen buiten de shack. Op 21 januari a.s. kunt u naar de 21e Radio Beurs in Apeldoorn. Op 11 en 12 februari vindt de overbekende PACC contest plaats. Heeft u afgelopen jaar iets leuks meegemaakt in onze hobby? Wij lezen er graag over in de CQ-PA. Stuur uw verhaal naar onze redactie: redactie@cq-pa.nl.

73, Floris PA1FW
Voorzitter VRZA

Inhoudsopgave Electron februari 2017

Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de VERON leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Wave Lights
Wave Lights: Een elektronicabouwpakket voor de jeugd op basis van een AVR-microcontroller. Een artikel van Ivo Klinkert PA1IVO en Leo van Empel PA0LEZ.

Het verwijderen van onderdelen van kartonnen strips
Hoe kun je onderdelen van kartonnen strips verwijderen zonder deze los te knippen of er heel hard aan te trekken? Hans van den Berg PA0JBB heeft daar een eenvoudige methode voor.

De constructie van een aluminium koker-uitschuifmast
Is het lonend en realistisch om zelf een antennemast te ontwerpen en bouwen? Bert Harms PA3AOD laat zien hoe je met standaard aluminium kokers en wat andere aluminium onderdelen zelf een aluminium uitschuifmast kunt maken.

Het ledmannetje ‘LEDje’
Het door Gerrit Polder PA3BYA beschreven project is een goede soldeeroefening. Solderen is een onmisbare vaardigheid voor de elektronicaknutselaar. Met het creëren van ‘LEDje’ kan deze soldeerervaring worden opgedaan.

En verder in Electron februari 2017 …

 • Hé, jij daar, Youngster!
 • Antennemeten VERON-afdeling Meppel
 • Youngsters On The Air (YOTA)
 • Wat bij de Jeugd- en jongerencommissie binnenkwam…
 • PI4COM tijdens de CQ WW CW contest
 • RF-seminar in Leiden, Dwingeloo en Eindhoven
 • CW-examen in België
 • GROninger Radio Amateur Treffen
 • In gesprek met kinderen op Experience Day

Lid worden van VERON kost € 49,- per jaar. Voor dat geld ontvang je onder andere maandelijks de Electron, kun je gebruik maken van de gratis QSL-service voor leden, afdelingsavonden bezoeken en geniet je als zendamateur van vertegenwoordiging bij de IARU en Agentschap Telecom.

Daarnaast kunnen leden met korting spullen bestellen bij het Service Bureau en met korting naar de Dag voor de Radio Amateur. Ook organiseert de VERON diverse evenementen zoals de jaarlijkse HF-dag en de VHF-dag die gratis toegankelijk is voor leden. Meer informatie is te vinden op de website veron.nl.

37 geslaagden bij examens Amersfoort

Stichting Radio Examens (SRE) hield op 11 januari jl. een examensessie in Amersfoort. Er werden 18 Full-examens afgenomen. Hiervan zijn 14 kandidaten (77,7%) is geslaagd. Daarna startte een Novice examen. Deze telde 25 deelnemers. Van hen zijn er 23 geslaagd (92%).

Het examen in Amersfoort was het eerste examen dat SRE dit jaar afgenomen heeft. Het betrof een extra sessie. Oorspronkelijk zouden de examens in Nieuwegein afgenomen worden maar door ruimtegebrek en een beperkt aantal deelnemers is uitgeweken naar Amersfoort.

Het eerstvolgende examen wordt op 1 maart afgenomen in Nieuwegein. Aanmelden kan tot een maand voor het examen. Meer informatie is te vinden op de website radio-examen.nl.

Inhoudsopgave QST februari 2017

De American Radio Relay League (ARRL) heeft het februari nummer van haar blad QST uitgebracht. Leden kunnen het magazine digitaal online bekijken. Het papieren exemplaar zal met enkele dagen in de bus belanden.

Deze maand bevat de QST onder andere deze onderwerpen:

 • Build a halo antenna for 6 meters.
 • Add a panadapter to your receiver or transceiver.
 • Try a resonant speaker for CW.
 • Go to the edge of space with students in Texas.

 

Een lidmaatschap van de ARRL kost $49,- per jaar (digitale QST) of $76,- per jaar (papieren en digitale QST).

Inhoudsopgave RAZzies januari 2017

RAZzies, in tegenstelling tot de Electron of de CQ-PA een minder bekend (digitaal) blad, maar zeker een die de moeite waard is om elke maand door te lezen.

Maandelijks verschijnt het eigen digitale magazine van PI4RAZ, dat ook voor niet leden gratis beschikbaar is. Het magazine is wellicht een van de leukste magazines als het op zelfbouw aankomt. Deze maand besteden zij onder andere aandacht aan:

 • Woord van de voorzitter
 • Onweerdetector (B)
 • Opa Vonk: Oscillatoren
 • De Bug Butcher
 • Afdelingsnieuws

Downloaden van het magazine kan gratis op deze website.

DKARS magazine december 2016

DKARS heeft vandaag de december uitgave van haar magazine uitgebracht. Donateurs hebben deze reeds ontvangen. Naast Nederland krijgt het magazine internationaal ook steeds meer aandacht en weten buitenlandse zendamateurs het magazine ook te vinden. Donateurs hebben het magazine inmiddels ontvangen.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 43 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS. Donateurs hebben het magazine inmiddels al ontvangen.

In deze uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

 • Over de ‘Hamspirit’ van de VERON secretaris
 • Nieuwe DKARS bestuurders gezocht
 • Doe mee met de DKARS radio amateur panel vraag
 • Mijn ervaringen met de RTL-SDR Stick
 • Een nieuwe ATV repeater in het Westland

Van de hoofdredacteur

Dit is het laatste magazine van dit jaar en daarmee is de stapel nu 29 edities ‘hoog’ geworden. Even terugblikkend op het afgelopen jaar zien we dat er toch weer veel bereikt is voor wat het onze speerpunten betreft.

Het Bureau Ondersteuning Antenneplaatsing Nederland heeft inmiddels enige tientallen radioamateurs aan een vergunning of toestemming voor plaatsing van een antenne kunnen helpen, Jan, PA3FXB heeft inmiddels versterking gekregen van John, PE1ATY die inmiddels ook al de eerste zaken heeft opgepakt. Ook heel belangrijk daarbij is dat we in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de koepelorganisatie voor woningbouwcorporaties gezamenlijk documentatie hebben ontwikkeld die ze inmiddels intern kunnen gebruiken bij aanvragen.

Als een stichting zonder afdelingsleden is het natuurlijk lastig om allerlei activiteiten in het land te organiseren, maar we zijn er zeer trots op dat we met veel succes toch een DKARS Weak Signal Day hebben kunnen organiseren in Dwingeloo.

Op allerlei vlakken neemt de drukte toe binnen DKARS En daarom vroegen we in de vorige editie al om versterking van ons bestuur, we hebben al de nodige reacties binnen, maar herhalen de oproep in dit nummer Voor de laatste maal zodat we ons team in januari kunnen gaan uitbreiden.

In deze editie zijn er een aantal vaste bijdrageleveranciers even met ‘winterstop’, maar ze hebben ons verzekerd weer spoedig hun bijdragen te gaan leveren. En al bij al is het Magazine deze maand weer goed gevuld deze maand, dus u hoeft zich onder de kerstboom niet te vervelen gelukkig. En dan wens ik u namens het gehele DKARS team nog fijne feestdagen en een heel gelukkig 2017 toe!

En tot slot: heb je kopij, een mening, gevraagd of ongevraagd advies: dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via magazine@dkars.nl

73, de Peter de Graaf
PJ4NX/PA3CNX
Secretaris en hoofdredacteur

Inhoudsopgave QST januari 2017

De American Radio Relay League (ARRL) heeft het januari nummer van haar blad QST uitgebracht. Leden kunnen het magazine digitaal online bekijken. Het papieren exemplaar zal met enkele dagen in de bus belanden.

Deze maand bevat de QST onder andere deze onderwerpen:

 • Build a high-voltage, lightweight power supply.
 • Put a Yaesu FT-817 transceiver on 222 MHz.
 • Add squelch delay lights to your station.
 • Try an Arduino CW IDer.
 • Build a motorized telescoping mast.
 • Add Software Defined Radio technology to your existing transceiver.

 

 

Een lidmaatschap van de ARRL kost $49,- per jaar (digitale QST) of $76,- per jaar (papieren en digitale QST).

CQ-PA december 2016 beschikbaar

Sinds de VRZA uit kostenoogpunt moest stoppen met de papieren versie van haar ledenblad CQ-PA is een alternatief verschenen in de vorm van een besloten web-pagina. Veel leden vonden de ervaring van deze pagina echter onvolledig. Inmiddels is een nieuwe versie van een opgemaakte PDF beschikbaar. Ook voor niet-leden van de vereniging.

In het december nummer dat voor leden te downloaden is, wordt in het 28-pagina’s tellende nummer onder andere aandacht besteed aan de volgende onderwerpen. Niet leden moeten twee weken wachten voordat de CQ-PA online komt te staan voor hen.

 • Rosmalen 11 maart 2017
 • Foute Examen Vragen door PA9JOO/P
 • Hoera 70 MHz erbij
 • 94e Amateur overleg
 • Digital Radio DAB+

Beste VRZA’ers,

Het is inmiddels december geworden met de bijbehorende donkere dagen. Voor menig amateur ongetwijfeld een periode om extra veel tijd in de shack door te brengen en de koude buitenlucht te mijden. Het betekent natuurlijk ook dat Kerst eraan komt en dat we samen met onze familie en geliefden kunnen aftellen tot het nieuwe jaar. Het jaar 2016 is voorbij gevlogen en ik hoop van harte dat het ook voor u een geweldig jaar is geweest. Als voorzitter kan ik tevreden terugblikken op een geslaagd jaar.

Mochten de lampjes in de shack deze periode nog niet feestelijk genoeg zijn, dit jaar is ook de Gerbrandytoren in IJsselstein weer versierd als grootste kerstboom ‘ter wereld’, al zullen we daar tijdens de QSO’s via de aldaar aanwezige Hobbyscoop apparatuur weinig van merken. Misschien wel als ooit de camera voor PI6ATV zijn retour maakt…

Wie voor kerst nog snel wat onderdelen wil scoren kan op 18 december terecht op de 20e Radio en Techniekmarkt van PI4- KAR in Bladel of op de 4e NVHR dag met ruilbeurs in Driebergen. Voor een goed begin van 2017 kunt u op 14 januari naar de Heelweg Microwave meeting, waar u uw eigen (microwave) apparatuur professioneel kunt laten doormeten.

Alle leden, vrijwilligers en betrokkenen die zich voor onze mooie vereniging hebben ingezet dit jaar (en voorgaande jaren uiteraard), heel hartelijk bedankt en ik hoop we het komende jaar ook weer op u kunnen rekenen.

73, Floris PA1FW
Voorzitter VRZA

Inhoudsopgave Electron januari 2017

Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de VERON leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Technische notities van PA3FWM
In deze aflevering diverse kleine onderwerpjes waar Pieter-Tjerk de Boer PA3FWM de afgelopen tijd zo her en der op stuitte.

Ombouw van een Racal Cougar PRM4515L portofoon voor 70 MHz
De bevindingen van Jacob Reiding PE2CJ met de Racal Cougar portofoonmodule (PRM4515L) en de 20W-eindtrap (TA4523L), die ook bekend staat als SMT, zijn in dit artikel te lezen.

Bedieningsergonomie van amateurradioapparatuur
De Maestro van FlexRadio Systems is een bedieningspaneel om de FLEX-6000 SDR-transceiver op afstand te bedienen. Chris de Voogd van der Straten DJ2NL beschrijft in dit artikel zijn ervaringen met de Maestro.

En verder in Electron januari 2017…

 • Dick Rollema PA0SE, 1929-2016
 • Nieuwjaarstoespraak van de algemeen voorzitter
 • Morse Challenge 2016
 • Wereldwijd Kidsday zaterdag 7 januari 2017
 • Jet-Net Experience Day op dinsdag 14 februari
 • AmateurOverleg op 26 oktober 2016 te Amersfoort
 • Morse als mode van, voor en door radiozendamateurs
 • Mededeling Servicebureau VERON
 • De bijzondere levensloop van een amateurzender

Lid worden van VERON kost € 49,- per jaar. Voor dat geld ontvang je onder andere maandelijks de Electron, kun je gebruik maken van de gratis QSL-service voor leden, afdelingsavonden bezoeken en geniet je als zendamateur van vertegenwoordiging bij de IARU en Agentschap Telecom.

Daarnaast kunnen leden met korting spullen bestellen bij het Service Bureau en met korting naar de Dag voor de Radio Amateur. Ook organiseert de VERON diverse evenementen zoals de jaarlijkse HF-dag en de VHF-dag die gratis toegankelijk is voor leden. Meer informatie is te vinden op de website veron.nl.

Inschrijving 54e VRZA Radiokampweek

In de week van 20 t/m 28 mei 2017 zal alweer de 54e VRZA Radiokampweek worden georganiseerd op Vakantiedorp de Jutberg. Een evenement waar menig radioamateur naar uitkijkt. Een week lang plezier met familie en radiovrienden. Zoals elk jaar zal de week weer rijkelijk gevuld zijn met vossenjachten en andere activiteiten, zoals een zelfbouwproject, lezing, radiomarkt en ga zo maar door. Achter de schermen zijn alweer vele mensen bezig met het samenstellen van een uitnodigend programma. Houdt onze website in de gaten voor de laatste ontwikkelingen!

Vakantiedorp de Jutberg beschikt over kampeerplaatsen voor camper, caravan of tent en heeft ook de beschikking over een aantal mobilhomes, stacaravans en bungalows die tijdens de VRZA radiokampweek kunnen worden gehuurd. Indien je een kampeerplek wil reserveren dien je dit direct te regelen met vakantiedorp de Jutberg. Gezien het beperkte aantal beschikbare mobilhomes, stacaravans en bungalows zal, om iedereen een kans te geven, weer een inschrijving starten vanaf 1 januari 2017. Als gevolg van ervaringen uit voorgaande jaren hebben wij is samenwerking met Vakantiedorp de Jutberg een andere manier van inschrijven bedacht.

Van 1 januari t/m 31 januari 2017 zal op www.radiokampweek.nl een digitaal formulier ingevuld kunnen worden. De aanvragen die hierop binnenkomen zullen dan op volgorde van binnenkomst worden ingedeeld. Deze gegevens zal de organisatie daarna aanleveren aan vakantiedorp de Jutberg, welke daarna contact met u opneemt om de reservering te bevestigen. Nadat u het formulier hebt ingevuld, krijgt u een bevestiging van ontvangst per email.

DKARS zoekt nieuwe voorzitter

DKARS zoekt een nieuwe voorzitter. Dat valt te lezen in de laatste uitgave van haar magazine. Daarnaast zoekt de belangenbehartiger voor zendamateurs nieuwe bestuursleden omdat het aantal werkzaamheden toeneemt, zo laat secretaris Peter (PJ4NX) weten aan Hamnieuws.

De nieuwe voorzitter moet zich vinden in de koers van DKARS en werken aan ‘het creëren van één vernieuwde organisatie de belangen van de amateur beter kan behartigen dan drie naast elkaar opererende en hetzelfde beogende organisaties’.

Meer informatie is te lezen in het DKARS magazine van november 2016 dat afgelopen weekend verschenen is.

DKARS magazine november 2016

DKARS heeft dit weekend de november uitgave van haar magazine uitgebracht. Naast Nederland krijgt het magazine internationaal ook steeds meer aandacht en weten buitenlandse zendamateurs het magazine ook te vinden. Donateurs hebben het magazine inmiddels ontvangen.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 43 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS. Donateurs hebben het magazine inmiddels al ontvangen.

In deze uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

 • Bestuursmededelingen
 • Nieuwe DKARS bestuurders gezocht
 • Doe mee met de DKARS radio amateur panel
 • PEP meten met mijn Bird 43 Watt meter
 • VHF/UHF/SHF nieuws en traffic

Van de hoofdredacteur

De november editie van het DKARS Magazine verschijnt ditmaal op 34 november(!). Vanwege een niet aflatende drukte komen we begin december pas uit, maar als het goed is komt er ook nog een december editie.

Het feit dat we laat zijn met dit nummer betekent niet dat er achter de schermen ook niets gebeurd. De afgelopen tijd is er binnenshuis best wel wat aan de hand geweest en dat komt in deze editie ook aan de orde.

Helaas moet Dick Harms PA2DW alweer afscheid nemen als voorzitter van DKARS, de redenen hieromtrent deelt hij u zelf mee op pagina 5 van deze editie. Ook moest onze penningmeester (Derk, PAØDVD) om privé redenen zijn functie neerleggen meer details hieromtrent staan ook op pagina 5.

Ik had het al over drukte aan onze zijde en daar hopen we wat verlichting in te krijgen door het aantrekken van een aantal extra bestuurders, op deze manier hopen we verschillende taken wat beter te verdelen hoe u kunt reageren en wat/wie we precies zoeken staat op pagina 6.

Ook in deze editie gaan we nog wat nader in op de huidige radio amateurpanel vraag die tot 31-12-2016 voor iedere Nederlandse zendamateur open staat om op te reageren. Om een groot aantal meningen te vernemen verloten we onder de deelnemers een nieuwe Icom IC-7300 transceiver!

In de technische artikelen een interessant artikel ‘uit de oude doos’ van Juul PEØGJG over een PEP schakeling voor de Bird wattmeter. Maar actueel is het nog steeds. Verder start Michiel PA3BHF een korte serie over een zelfgemaakt logboek programma. In de EME rubriek is er ook een wisseling van de wacht, we verwelkomen nu Rob, PD7RKZ die het stokje van René, PE1L overneemt. Meer hierover in de EMErubriek.

En tot slot: heb je kopij, een mening, gevraagd of ongevraagd advies: dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via magazine@dkars.nl

73, de Peter de Graaf
PJ4NX/PA3CNX
Secretaris en hoofdredacteur

Opnieuw morse-examen in België

Op zaterdag 22 april 2017 zal de UBA, sectie DST (Diest) weer een officiële morseproef afnemen. In overeenstemming met het besluit van de Raad Van BIPT zijn de examinatoren erkend door het BIPT. Het examen wordt afgenomen op 5 en 12 woorden per minuut.
Het slagen in deze proef levert een BIPT certificaat op dat erkend is in alle landen die de CEPT aanbevelingen TR61/01 & 02 toepassen. Met dit certificaat op zak, kan bij Agentschap Telecom de aantekening ‘CW included’ verkregen worden.

In Nederland worden sinds het afschaffen van cd CW eis geen examens meer afgenomen. De België route is toegestaan door Agentschap Telecom en eerder succesvol bewandeld door enkele zendamateurs. De aantekening ‘CW included’ is in enkele landen nog steeds noodzakelijk om uit te mogen zenden. Zoals bijvoorbeeld Frankrijk als men in CW uit wil zenden. SSB-uitzendingen vanuit Frankrijk zijn ook zonder de notitie ‘CW included’ toegestaan. In Luxemburg mag zelfs zijn geheel niet gezonden worden op de F-banden zonder de “CW-included” notitie.

Het examen werd eerder afgenomen in Diest en toen telde het examen 20 deelnemers, waaronder 8 Nederlandse deelnemers. Zij hebben inmiddels een nieuw pasje van Agentschap Telecom ontvangen

Meer informatie is te vinden op de website van UBA.

Inhoudsopgave RAZzies december 2016

RAZzies, in tegenstelling tot de Electron of de CQ-PA een minder bekend (digitaal) blad, maar zeker een die de moeite waard is om elke maand door te lezen.

Maandelijks verschijnt het eigen digitale magazine van PI4RAZ, dat ook voor niet leden gratis beschikbaar is. Het magazine is wellicht een van de leukste magazines als het op zelfbouw aankomt. Deze maand besteden zij onder andere aandacht aan:

 • Ladenverlichting
 • VLF converter
 • Opa Vonk: Tuners deel 2
 • IC7300 Tips & Trics
 • Afdelingsnieuws

Downloaden van het magazine kan gratis op deze website.

Verenigingen bezorgd over examenvragen

De VERON en VRZA maken zich zorgen om het aantal beschikbare examenvragen en uiten hun ongenoegen bij Agentschap Telecom. Dat blijkt uit de notulen van het onlangs gehouden Amateur Overleg, dat vandaag op de website van de VRZA gepubliceerd is.

De vragenpool van Agentschap Telecom raakt uitgeput en examens staan online. Het gevolg daarvan is dat er nog maar weinig nieuwe vragen zijn. Het leren van proefexamens is tegenwoordig een beproefd middel om je licentie te behalen. Dat blijkt ook wel uit de cijfers van Stichting Radio Examens (SRE). Zij merken ook dat een toenemend aantal kandidaten weet te slagen voor het examen.

Agentschap Telecom geeft aan dat IT het probleem is en legt de bal bij DICTU, de IT-dienstverlener van onder andere Economische Zaken. SRE heeft inmiddels hulp aangeboden in het maken van nieuwe examenvragen. De verenigingen laten weten hier blij mee te zijn en hopen dat de toezichthouder gebruik maakt van dit aanbod.