Berichten

SDR-avond bij ESRAC in Eindhoven

Op dinsdagavond 28 mei aanstaande vindt er een interessante lezing plaats in Eindhoven over Software Defined Radio. Agentschap Telecom komt met de meetauto. Verder zal een ethical hacker laten zien hoe eenvoudig het is om met SDR een moderne auto’s over te nemen. Iedereen is van harte welkom. De toegang en parkeren zijn gratis, maar registratie is wel noodzakelijk. Er is plek voor maximaal 120 deelnemers.

Meer info: esrac.nl.

Diverse SDR-lezingen bij FOSDEM

FOSDEM is een jaarlijkse conferentie en staat voor Free and Open source Software Developers’ European Meeting. Het evenement wordt georganiseerd in het eerste weekend van februari en de volgende conferentie vindt plaats in Brussel. Sinds enkele jaren is er er naast software nu ook aandacht wordt voor SDR.

Na een eerdere oproep is inmiddels het programma gereed. Het is de organisatie gelukt om een 16 presentaties te vinden over het onderwerp SDR en de toepassingen die hiermee gemoeid zijn. Voor mensen in het zuiden van Nederland en België is het een interessant evenement om te bezoeken, met name op zondag 3 februari a.s. wanneer de presentaties over SDR gehouden gaan worden.

De toegang is gratis. Registratie is niet nodig. Meer details is te vinden op de Evenementenpagina.

Diverse SDR-lezingen bij FOSDEM

FOSDEM is een jaarlijkse conferentie en staat voor Free and Open source Software Developers’ European Meeting. Het evenement wordt georganiseerd in het eerste weekend van februari en de volgende conferentie vindt plaats in Brussel. Sinds enkele jaren is er er naast software nu ook aandacht wordt voor SDR.

Na een eerdere oproep is inmiddels het programma gereed. Het is de organisatie gelukt om een 16 presentaties te vinden over het onderwerp SDR en de toepassingen die hiermee gemoeid zijn. Voor mensen in het zuiden van Nederland en België is het een interessant evenement om te bezoeken, met name op zondag 4 februari a.s. wanneer de presentaties over SDR gehouden gaan worden.

De toegang is gratis. Registratie is niet nodig.

De toekomst van amateurradio is software

Een bericht op de zustersite Hamdigitaal.nl over de toekomst van Amateur Radio… in software. In het (engelstalige) artikel wordt ingegaan op de recente ontwikkelingen in Amateur Radio. Natuurlijk blijven we solderen. En houden we antennes. Maar een groot deel van de hobby zal door de komst van Software Defined Radio ook in het programmeren te vinden zijn.

[klik op onderstaande tekst om het artikel te lezen]

Icom presenteert de R-8600

Icom heeft een nieuwe ontvanger gepresenteerd op de Tokyo Hamfair. Dat meldt de website hamfair.jp. Het nieuwe apparaat krijgt de naam R-8600 en lijkt qua uiterlijk precies op de IC-7300. De IC-R8600 werkt tussen 10 kHz en 3000 MHz en heeft een ingebouwde voeding. Hoewel deze naar verwachting grotendeels op SDR-architectuur werkt, is een 10,7 MHz uitgang nog wel beschikbaar, naast de I en Q uitgangen. Om de hogere frequenties te bereiken wordt er dus nog gebruik gemaakt van een mixer. Daarmee lijkt uitgesloten dat Icom al in staat is om binnenkort een ‘IC-9110’ uit te brengen met native SDR techniek voor VHF en UHF.

IC-R8600

In de ontvanger zijn decoders ingebouwd voor diverse digimode zoals D-Star, NXDN, dPMR en ACPO P25. Mogelijk wordt dit in de toekomst nog uitgebreid met bijvoorbeeld DMR. Ook valt een RJ45 aansluiting te zien waarmee aannemelijk is dat de ontvanger via het netwerk aan een computer gekoppeld kan worden en hiermee dus ook remote te bedienen zal zijn. Dat laatste wordt ok bevestigd door een ‘Local/Remote’ knop op het frontpaneel.

Meer informatie is te vinden op de website hamlife.jp. De levertijd en introductieprijs zijn op dit moment nog niet bekend. Naast de ‘basis’ versie IC-R8600 heeft Icom ook een portable Icom R30 aangekondigd. Ook is meer (Engelstalige) informatie te vinden op de website van Icom UK.

Icom presenteert de IC-7610

Icom heeft de IC-7610 gepresenteerd op de Tokio Hamfair. Deze opvolger van de IC-7600 krijgt enkele features mee zoals ook gebruikt zijn in de IC-7300 die een jaar geleden aangekondigd is en inmiddels gretig aftrek gevonden heeft bij diverse zendamateurs. De exacte features zijn verder nog niet bekend, alsook de levertijd en introductieprijs die nog moeten volgen. Op de website hamlife.jp is meer informatie te vinden en een video te bekijken.

Op de foto’s is wel te zien dat de IC-7610 een RJ45 aansluiting heeft voor het netwerk. Naar verwachting is de zendontvanger remote te bedienen met de RS-BA1 software zonder dat er een computer in de shack nodig is. Ook zien we twee USB-aansluitingen. Of er ook een transverter aansluiting aanwezig is alsook een aansluiting voor een aparte RX-antenne is op de foto’s van hamlife.jp niet goed te zien. Daarnaast heeft de set twee antenne aansluitingen en een aansluiting voor een monitor via een DVI-connector.

Het is wel de verwachting dat de architectuur opgebouwd is op basis van SDR in plaats van het conventionele dubbel superheterodyne, zoals ook bij de IC-7300 toegepast is. Icom slaat hiermee duidelijk een nieuwe weg in. Ook is meer (Engelstalige) informatie te vinden op de website van Icom UK.

Update: Volgens Hamshop.nl wordt de introductieprijs 3.500 euro en is de set medio juni 2017 leverbaar.

IC-7610

Red Pitaya komt met HAMLAB

Red-PitayaNiet iedereen is nog bekend met de Red Pitaya, een SDR met aan boord een Spectrum- en Logic Analyzer en Oscilloscoop. De ontwikkelaar komt nu met HAMLAB, een behuizing speciaal voor deze SDR met de nodige in- en outputs en ingebouwde eindversterker van 10 Watt.
Aansluiten op de antenne, microfoon en 12 volt in combinatie met je favoriete SDR software is voldoende om van start te gaan. Op het moment van schrijven is er ondersteuning voor Power SDR, HDSPR, Gqrx, GNU Radio en Pothos.

Lees meer

WebSDR geactiveerd in de 2-meterband

pi2nosIn Hilversum is vanaf heden een nieuwe 2-meter WebSDR geactiveerd. Hiermee is het gemakkelijk geworden om in de wijde omtrek van ’t Gooi mee te luisteren met de diverse activiteiten op deze van meest gebruikte amateurband, buiten HF dan.

Het bereik is uitstekend; uit een zeer wijde omtrek (omstreeks 100 kilomete) kan door verschillende gebruikers tegelijk worden geluisterd naar zaken die normaal gesproken niet met een eigen antenne kunnen worden waargenomen.

Lees meer

FlexRadio komt met de Maestro

smartsdr-4_xlargeFlexRadio heeft de Maestro Control Console gepresenteerd tijdens de Hamvention beurs die deze week plaatsvindt in Dayton. De Maestro is een bedieningspaneel voor de 6000-serie SDR’s en hierdoor wordt het mogelijk om de radio zonder computer te bedienen, desgewenst draadloos vanuit de woonkamer of de tuin

De Maestro heeft de beschikking over een Ethernet aansluiting, Bluetooth 4.0 en Wifi. Naast een externe 12 Volt voeding is er een voorbereiding genomen om de unit met batterijen te voeden. Deze worden echter niet meegeleverd. De unit heeft een 8″ touchscreen en laat twee slices spectrum zien. Hoeveel bandbreedte noodzakelijk is, laat FlexRadio niet weten. Onbekend is dan ook of de Maestro buiten huis gebruikt kan worden via een remote verbinding.

Lees meer

De nieuwste SDR heet de XiOne

xivero_logo-100x100Er is een crowdfunding campagne gestart om $125.000 te verzamelen voor een nieuwe SDR. Deze luistert naar de naam XiOne en zal werkzaam zijn tussen 100 kHz en 1700 MHz.

De ontwikkelaars willen een portable SDR bouwen waarbij de nadruk komt te liggen op goed ontwikkelde software die niet alleen op Windows maar ook op OSX en Linux zal werken, alsook ondersteuning voor IOS (Apple) en Android telefoons. Daarnaast moet er een open Interface komen zodat er zelf verder ontwikkeld kan worden.

Lees meer