‘SDR is er nu voor iedereen’

lima-sdrDe gecombineerde VERON VRZA afdeling in Twente biedt een ieder die belangstelling heeft of kennis wil maken met Software Defined Radio de mogelijkheid deel te nemen aan het Zelfbouw project LIMA SDR  en is hiervoor een zelfbouw-project gestart.
Voor 150 euro kan een ontvanger gebouwd worden, voor 220 euro een zendontvanger, bestaande uit 159 verschillende onderdelen.

Het Lima SDR zelfbouw project is ontwikkeld door Deutscher Amateur-Radio-Club (DARC) afdeling Duisburg. Lima-SDR is een zelfbouw project voor iedereen die zich voor Software Defined Radio technologie interesseert. De Lima SDR is ook geschikt is voor degene die geen ervaring hebben met moderne componenten of zelfbouw.

Het concept voldeed aan alle eisen die de afdeling vooraf gesteld heeft,  zoals prijs-kwaliteit verhouding en het eenvoudig kunnen afregelen zonder specialistische dure apparatuur. Ook de aanwezigheid van een bouwbeschrijving waarin stap voor stap de opbouw is beschreven was voor ons van doorslag gevende aard. Een bijkomend voordeel van deze bouwbeschrijving is dat na iedere stap een tests volgt voordat je verder bouwt. Zo wordt voorkomen dat je fouten moet zoeken of erger, dat er iets stuk gaat omdat een voorgaand deel niet goed is. De originele bouwbeschrijving is in het Duits.

Binnen de afdeling waren er al zendamateurs die ervaring hadden met de Lima SDR. Het enthousiasme waarmee zij de Lima SDR hebben gebouwd en de opgedane kennis was mede aanleiding dit zelfbouwproject op te starten. Zo maakte Roy PE1ONW met zijn broer PA3TON de eerste verbinding met IS0RHV Rapport 5:5 met 1watt. De conclusie was dan ook dat de Lima SDR zich kan meten met het hoogste segment analoog.

Bij voldoende deelnemers is de VERON-VRZA afdeling Twente bereid een bouwkit samen te stellen en ook voor een bepaalde tijd technische ondersteuning te  leveren.

De kit bestaat uit wordt compleet geleverd en bevat:

  • Printplaten met voorgesoldeerde SMD component (SI 750SMT). Deze mogelijkheid wordt geboden om ook degene die geen ervaring hebben met het solderen van een SMD component te verzekeren van een goed werkende SDR;
  • Behuizing;Behuizing LIMA SDR TRX
  • Geprogrammeerde controllers (16F84A-04P en ATTINY 45-20PU) ;
  • Software;
  • ESD polsbandje met instructie.

Een prijsindicatie voor de Lima SDR kit is voor RX + TX € 220,00 en alleen voor het RX deel € 150,00. U ontvangt dan te zijner tijd een mail of er voldoende belangstelling is. Bij onvoldoende belangstelling  ontvangt u van ons een besteladvies. U kunt dan het geld overmaken en bij ontvangst van het geld wordt uw deelname bevestigd.

Meer informatie is te vinden op de website van de gecombineerde VERON-VRZA afdeling Twente.

7 antwoorden
  1. Wim (je weet wel...nou dan weet je het wel)
    Wim (je weet wel...nou dan weet je het wel) zegt:

    Nou,

    “Voor iedereen”

    Je zult toch een kitje in elkaar moeten kunnen solderen, (met voorgemonteerde SMD componenten), dus een stukje twee_en_een_half_kwadraat gestript installatiedraad verhit op het gasfornuis van moeder (hopelijk niet) de vrouw, volstaat, als gereedschap. Met andere woorden: je zult het niveau van een gemiddeld 10-jarige moeten hebben bereikt, maar om legaal te ouwehoeren in een microfoon van een N-zender moet je de 12-jarige leeftijd hebben bereikt, dus “Iedereen ” is een ietsiepietsie overtrokken kwalificatie.

    Die hele toestand met : “De operator is verantwoordelijk” bij gebruik van de zender door derden in zijn (haar) aanwezigheid, staat trouwens op juridisch buitengewoon losse schroeven, omdat een 12-jarige overduidelijk minderjarig is.

    • Ruud
      Ruud zegt:

      Nou op kidsday mag je zelfs je baby van 2 jaar voor de microfoon zetten om tegen de baby van een andere amateur aan te laten brabbelen. Of het nut heeft weet ik niet maar het mag wel….

  2. Peppo
    Peppo zegt:

    Ik heb mijzelf aan gemeld in Twente! Goed initiatief om weer eens leuk met de hobby bezig te kunnen zijn.

  3. Ruud
    Ruud zegt:

    Zeker leuk…….ik heb eigenlijk ook wel interesse. Even de vrouw omver kletsen….maar da’s hier niet zo heel erg moeilijk gelukkig 😉

Reacties zijn gesloten.