RSGB’s onderzoek naar VDSL-storing

RSGB heeft een onderzoek gedaan naar storingen die radiozendamateurs ondervinden aan de uitrol van VDSL, als opvolger van ADSL. VDSL wordt ook in Nederland aangeboden op plekken waar geen glasvezel ligt en biedt snelheden van rond de 100 Mbit uplink en 50 Mbit downlink, mits je binnen 2 kilometer van de telefooncentrale woont.

Aan het Engelse onderzoek hebben circa 1200 zendamateurs deelgenomen. De helft van hen geeft aan tenminste 6 dB (1 S-punt) storing te ondervinden van VDSL-signalen. Een kwart van de ondervraagden zelfs meer dan 12 dB (2 S-punten). Alleen geven aan dat de ‘upstream’ (modems bij mensen thuis, red.) harder storen dan de ruis uit de telefooncentrale. Afstand is hier een oorzaak van.

De RSGB gaat haar bevindingen delen met British Telecom, dat verantwoordelijk is voor de uitrol van VDSL in het Verenigd Koninkrijk. Opgemerkt dient te worden dat een deel van de bekabeling, zeker in het buitengebied, bovengronds loopt. Toezichthouder OFCOM zal daarbij betrokken gaan worden, zo schrijft de RSGB.

10 antwoorden
  1. MPX
    MPX zegt:

    Waar gaat het over, de HF banden zitten dicht met S9 aan teringzooi als je buren toevallig een of ander China rommelkassie in huis in hebben.

  2. Wilko
    Wilko zegt:

    Merk op dat de lijnen in de UK nogal eens bovengronds lopen. Dat maakt nog wel uit qua storing door VDSL

  3. Hans - PE0VMT
    Hans - PE0VMT zegt:

    Hier is de storing op HF banden zo groot dat er met een gewone portable ontvanger niets meer te horen is. Met de S-meter van de communicatieontvanger is niks mis, die wijst hier S9 plus 30 dB (op 3,5 MHz) en S9 (op 21 MHz). De km-teller op m’n fiets draait 97 km/h als ik hem in de voortuin parkeer, in huis rij ik wisselend 12, 57 of 82 km/h, De buren ebben zo’n gezellig betaalbaar PLC-doosje erbij gekocht zodat ze in de garage ook kunnen internetten… Waar hebben ze het in het land van de Brexit over? Niks aan de hand, kom naar de Lage Landen, dan kun je pas ècht genieten! Wel je License meenemen want in PA-land zijn ze streng met de verstoorders van het commercieel erfgoed!

  4. Anne Mak
    Anne Mak zegt:

    Ik heb Vdsl van XS4ALL gehad en dat stoorde op HF Nu heb ik Fiber Optic en ben er vanaf

    • Hans - PE0VMT
      Hans - PE0VMT zegt:

      Tsja, als de lichtnet-leidingen pal onder de tuin zijn ingegraven dan sijpelen de aanwezige stoorimpulsen vrolijk door en draadloze fietscomputers reageren daar even vrolijk op. Het geeft maar aan hoe sterk het strooiveld kan zijn op plekken waar je dat helemaal niet verwacht. Ik heb de buren aangeboden om de veroorzaker van de storing te vervangen door een exemplaar met filters voor de HAM-banden, aar daar wilden ze niks van weten. Flauwekul, gedoe, onnodig, en waar of ik me mee bemoeide… Enfin, langzaam maar zeker neem ik het maar voor lief, want dreigen met de RCD (pardon: Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken) helpt al helemaal niet… Buren hebben geen flauw benul en vinden het allemaal maar raar wat je oppert.

  5. Bas PE4BAS
    Bas PE4BAS zegt:

    Vergeet niet dat VDSL ook storing van ons ondervind. Tjonge wat een ellende heb ik en een aantal mede radio amateurs al gehad. En ik weet dat er een aantal nog mee zitten. En het is eenvoudig op te lossen maar wel aan de kant van de aanbieder. Het is zaak dat ze standaard notches gaan plaatsen, dat kost alleen wel snelheid en daar zitten ze niet op te wachten. 73, Bas

  6. paul
    paul zegt:

    Het is natuurlijk wel zaak om het opleidingsniveau van zendamateurs hoog te houden zodat zij absoluut geen storing veroorzaken aan derden.

    De industrie heeft zo’n opleidingsniveau niet nodig.

    Handhaving doet AT liever bij een handvol piraatjes, niet bij fabrikanten.

  7. Koos van den Hout PE4KH
    Koos van den Hout PE4KH zegt:

    Het zou mooi zijn als de netwerkbeheerders van deze wereld bij de implementatie van VDSL ook recommendation “7.2.1.2 Egress control” van G.933.2 en aanverwante standaarden zouden implementeren. Daar staan zelfs specifiek de amateurbanden genoemd als frequentiegebieden om vrij te houden.

    Gewoon ophouden om het kopernetwerk met veel moeite uit te knijpen en glasvezel aanleggen zou nog beter zijn, maar helaas.

Reacties zijn gesloten.