24GHz baken PI7NOS geactiveerd

Hobbyscoop heeft afgelopen weekend een 24 GHz baken geactiveerd. Deze staat opgesteld op de Gerbrandytoren in IJsselstein op een hoogte van 350 meter en is gebouwd door Hans (PE1CKK). Het baken zendt uit met een vermogen van 200 mWatt, Later zal er ook een baken op 47 GHz geplaatst worden. Het baken heeft de roepletters PI7NOS en zendt uit op 24.048.900 GHz. Klik op onderstaand bericht om het volledige artikel te lezen.

Texel krijgt een eigen repeater

Sinds 1 maart is op Texel een UHF repeater gestationeerd met de callsign PI2TXL. Deze repeater gebruikt de frequentie 438.100 MHz. De ingang bevindt zich op -7.6 MHz. Er wordt gebruik gemaakt van CTCSS met een toon van 88.5 Hz. De repeater is gebouwd met 2 Motorola GM300 mobilofoons en een Emco controller en heeft een output van 15 Watt. De antenne staat circa 15 meter hoog op het opstelpunt in Oosterend, waarmee het bereik circa 30 kilometer bedraagt, zo laat Nico (PD2TX) weten aan Hamnieuws.

Het baken PI7CIS is voorlopig uit de lucht

Het 2 meter baken PI7CIS is na vele jaren 24/7 in bedrijf geweest te zijn bedrijf defect geraakt. Het baken staat opgesteld in Scheveningen en zendt uit op de frequentie 144.416 MHz. Met een simpele dipool antenne is deze doorgaans door heel Nederland te ontvangen. Het baken is gebouwd door en in beheer bij Henk (PA0C).

Henk is momenteel bezig met de bouw van een nieuw baken. Deze zal voorzien worden van een 10 MHz referentie en GPS lock mogelijkheid. Ook zal de Kathrein antenne vervangen worden, want de plaatsing bovenop een duin langs de kust en dus een vochtige omgeving van zout water, heeft in de loop der jaren de antenne doen beschadigen.
Voor het baken op 70 cm dat uitzendt op 432.416 MHz wil Henk ook verbeteringen aanbrengen. Echter, het terugplaatsen hangt mede af van de hoge energiekosten.

Wijzigingen aan Zeeuwse repeaters

De Stichting Repeater Groep Walcheren (SRGW) heeft afgelopen week een wijziging aangebracht aan de PI2VLI site in Vlissingen. De Brandmeister DMR repeater PI2VLI is van frequentie gewijzigd, de analoge repeater PI2VLI heeft een nieuwe TX mobilofoon gekregen waardoor de modulatie scherper is geworden.

De DMR repeater PI2VLI is gewijzigd naar de nieuwe frequentie 438.0375 MHz (voorheen 430.3375 MHz) met een shift van -7,6 MHz en cc1. Op TS1 is TG204 actief. Op TS2 is TG2043 actief.

De analoge UHF repeater PI2VLI is eerder dit voorjaar in de ether gekomen op 438.4375 MHz (voorheen PI3VLI 145.6625 MHz) en gebruikt een shift van -7,6 MHz en CTCSS, van 88,5 Hz.

Meer info: srgw.nl.

Haaglanden Repeaters luidt noodklok

Stichting Beheer Repeaters Haaglanden luidt de noodklok. Door de nieuwe toezichtskosten die Agentschap Telecom geïntroduceerd heeft zijn de jaarlijkse exploitatiekosten van de stichting verdubbeld. Nu de financiële reserve onder een jaar komt, vraagt de stichting gebruikers om (financiële) hulp. In een artikel op de website geeft het bestuur een overzicht van de kosten die het momenteel maakt aan de repeaters in Den Haag en Zoetermeer. Op de website is informatie te vinden over hoe gebruikers kunnen doneren.

Veel wijzigingen roepletters repeaters

Veel roepletters van repeaters zijn de afgelopen tijd gewijzigd. Het gaat daarbij om opstelpunten waarbij meerdere repeaters actief zijn. Deze worden door beheerders omgezet naar één vergunning met meerdere frequenties. Dit om slechts éénmaal de toezichtskosten voor Agentschap Telecom in rekening gebracht te krijgen. Onder andere in Amersfoort en Bergen op Zoom zijn de repeaters actief met nieuwe roepletters. Hierdoor hoeft er slechts 83 euro per opstelplaats betaald te worden.

Agentschap Telecom brengt sinds vorig jaar toezichtskosten in rekening naast de kosten voor een vergunning (ATOF). De kosten voor een vergunning bedragen 201 euro per 3 jaar (verlening: 29 euro). De extra kosten voor toezicht bedragen 83 euro per vergunning per jaar. Voor bakenzenders zijn de toezichtskosten vervallen.
Verder kijkt Agentschap Telecom of de kosten voor registraties uit elkaar gehaald kunnen worden per 2023. Momenteel vallen registraties voor radiozendamateurs en maritieme gebruikers onder dezelfde pot. Meer informatie hierover is te lezen in het verslag van het laatste Amateur Overleg (#104).

Beheer van PI1ZLB overgedragen

Op 6 september 2021 zijn enkele overeenkomsten getekend waarmee de bestaande 70cm DMR-repeater PI1ZLB formeel is overgedragen aan de Stichting Radioamateurstations Zuid-Limburg. Hiermee is de continuïteit van deze repeater veiliggesteld.
In 2014 hebben o.a. Ralph PD3R en Paul ON2PCO/PD2PCO het initiatief genomen om te komen tot een 70 cm DMR-repeater PI1ZLB in Maastricht. Ten behoeve van verzekering, vergunning en gebruikersovereenkomst met de eigenaar van het gebouw, werd PI1ZLB ondergebracht bij de Stichting Beheer Repeaters Haaglanden.

Om de continuïteit van 2m FM-repeater PI3ZLB te borgen, is enkele jaren geleden door de afdelingen VERON A22 en VRZA A23 de Stichting Radioamateurstations Zuid-Limburg opgericht. Hierdoor kon de 2m-repeater worden voortgezet in Hulsberg.
Op verzoek van Ralph en Paul is onderzocht of het mogelijk was om het beheer van PI1ZLB ook onder te brengen bij de stichting in Zuid-Limburg. Zowel de locatie van PI1ZLB als de technische voorzieningen van het relaisstation passen in de doelstelling van de repeater-stichting. Daarnaast biedt PI1ZLB mogelijkheden voor verdere (experimentele) uitbreidingen van het repeaternetwerk in Zuid-Limburg.

Begin 2020 is hierover een principebesluit genomen en zijn er acties aangezet om de vergunning bij AT, de contractuele overeenkomsten tussen gebouweigenaar en de betrokken stichtingen om te zetten, en de verzekering hierop aan te passen. Corona-maatregelen en hoogwater in de Maas hebben echter voor vertraging gezorgd.
De laatste formele stappen en de overdracht zijn nu dus afgerond. Zowel PI1ZLB als PI3ZLB vallen nu onder de Stichting Radioamateurstations Zuid-Limburg. Een aan deze stichting verbonden commissie voert vanaf nu het beheer over beide locaties en plant verdere experimenten met deze repeaters.

Hobbyscoop (her)activeert PI2NOS Lelystad

Stichting Scoop Hobbyfonds heeft een zender voor PI2NOS in Lelystad ge(her)activeerd. Daarmee is weer dekking in een groot deel van de Noordelijke provincies. Met de Ballonvossenjacht op komst een goede aanvulling. Op de website is meer te lezen over uitbreidingen en activiteiten. Nu de Covid beperkingen langzaam afnemen kan de crew ook weer makkelijker verder bouwen aan de verschillende systemen in Nederland. PI2NOS heeft momenteel zenders in IJsselstein, Lelystad, Goes en Sittard. Door op onderstaande link te klikken is het hele artikel te lezen.

PI1AMS repeaters (tijdelijk) QRT

De Amsterdamse Fusion, D-Star en DMR repeaters PI1AMS zal per 1 augustus niet meer beschikbaar zijn. Evenzo geldt voor de PI2NOS en PI6NOS ontvangers in Amsterdam-West. Het opstelpunt bij Peter (PA3PM) zal verdwijnen door een verhuizing. De DMR-repeater was eerder al offline in verband met een defecte eindtrap.

De repeaters waren sinds 2014 in de lucht vanuit Osdorp. De repeaters vallen onder beheer van Stichting Scoop Hobbyfonds (‘Hobbyscoop’) en de stichting zal op zoek gaan naar een nieuw opstelpunt. Gezien de schaarste en kosten die hierbij komen kijken zal dit mogelijk een geruime tijd kunnen duren of komt er wellicht geen opstelpunt meer in Amsterdam.

Het bereik voor vaste stations met de antenne op circa 10 meter hoogte.

ATV-repeater PI6MEP gaat verhuizen

De Drentse ATV-repeater PI6MEP gaat verhuizen. Inmiddels is begonnen met de afbouw op de oude locatie, het ziekenhuis in Meppel. De repeater zal opgebouwd worden op de Lichtmis. Omdat er al de nodige repeaters in de reclamezuil gehuisvest zijn, moet getest worden of de 70-cm ingang behouden kan blijven. Ook is er minder ruimte beschikbaar voor de techniek. Voor de beheerders dus voldoende technische, mechanische en organisatorische uitdagingen te overwinnen de komende weken.

Op de website van de lokale VERON-afdeling is het experiment en de verhuizing beschreven.