Berichten

Firmware update voor de Pluto SDR

De Pluto SDR heeft custom firmware update gekregen. De update is dan ook niet ontwikkeld door Analog Devices maar door de Franse amateur F5OEO. Met zijn aanpassingen wordt een schoner spectrum gegenereerd en de schouders van het DVB-signaal zijn daarbij lager dan normaal met een PlutoSDR mogelijk is. Ook is ondersteuning voor de CODEC2 spraak vocoder ingebouwd.

Deze SDR is bij zendamateurs vooral in gebruik om DVB-S te genereren. Met een frequentiebereik van 70 MHz tot 6 GHz is deze 150 euro kostende SDR erg populair bij ATV-ers. De Pluto SDR is daarbij een ideale stuurzender om over de Oscar 100 (Es’Hail 2) satelliet te werken omdat deze videobeelden kan genereren met een lage bandbreedte.

De nieuwe firmware is te downloaden op deze website. Wie meer over de Es’Hail-2 (Saudi Oscar 100) Satelliet wil weten kan hiervoor ook terecht op de Dag voor de RadioAmateur in Zwolle. Remco den Besten (PA3FYM) en Rene Stevens (PE1CMO) zullen hier een lezing en enkele demonstraties geven.

Nieuwste SDR-Radio bevat ‘beacon sync’

Gebruikers die een SDR gebruiken die niet aan GPS gedisciplineerd is kunnen merken dat de drift van apparatuur, en dan met name de LNB, te groot is voor smalband toepassingen zoals CW en SSB. In de nieuwste update van SDR-Radio, inmiddels versie 3.0.7, is hier rekening mee gehouden. Er is een experimentele ‘beacon sync’ ingebouwd die de drift van converters zoals een LNB in software gaat compenseren. Ook de eventuele drift van een RTL-stick of een Pluto SDR kan hiermee gecompenseerd worden. Deze functionaliteit is enkel beschikbaar voor het baken van de Es’Hail-2 satelliet.

Pluto ondersteuning in SDR-Radio.com

SDR-Radio.com heeft ondersteuning gekregen voor de Pluto SDR. Eerder al werd er voor het programma SDR# een plugin ontwikkeld. Met SDR-Radio.com is het echter ook mogelijk om te zenden. Twee weken geleden werd ondersteuning geïntroduceerd in versie 3.0.4. Afgelopen week kwam versie 3.0.5 uit waar enkele verbeteringen specifiek voor de Pluto SDR zijn doorgevoerd.

De Pluto SDR wint steeds meer populariteit in Nederland. De €129 euro kostende SDR kan zenden en ontvangen, heeft een bandbreedte tot 56 MHz en doet zijn werk tussen 70 MHz en 6 GHz. Eerder al bleek het mogelijk om DVB-signalen te verzenden om digitale ATV te maken. Afstanden van 30 kilometer met 1 mWatt vermogen bleek haalbaar.

Op Facebook is erg veel (Nederlandse) activiteit in de Pluto, interest group waar diverse experimenten besproken worden.

Maak eenvoudig DVB met een SDR

Enkele zendamateurs zijn de laatste weken erg actief met de ADALM Pluto SDR. Deze SDR kost nog geen 100 euro en is geschikt om DVB-T en DVB-S(2) te maken. Een computer, wat software en een webcam zijn, naast een antenne voor 23cm of 13cm, voldoende om van start te gaan. En hoewel de SDR slechts 0 dBm (1 milliWatt) vermogen levert, lukt het meerdere amateurs om ruim 30 kilometer te overbruggen richting de digitale ingang van PI6ATV waaronder PA3PM, PE9RX en ikzelf, PH4X.

Met 0 dBm vermogen en een 120cm dish ruim 30 kilometer overbruggen naar PI6ATV.

Vanaf Amersfoort met 0 dBm vermogen ruim 30 kilometer overbruggen naar PI6ATV (120cm dish).

De ADALM Pluto heeft na software modificatie een bereik dat ligt tussen de 70 MHz en de 6 GHz. Binnen dit bereik bevinden zich liefst 7 amateurbanden. De maximale bandbreedte bedraagt 56 MHz. Voldoende dus om een digitaal videosignaal van enkele Megahertzen breedt te genereren. Het uitgangsvermogen van 0 dBm is met een of meer MMICs eenvoudig op te krikken naar ongeveer 1 Watt vermogen, of 100 mWatt DVB-vermogen. Een MMIC is voor nog geen 10 euro verkrijgbaar. Voldoende om bij een zichtverbinding tientallen kilometers te kunnen overbruggen.