Berichten

Nederlands QSO over de Es’Hail2 transponder

Momenteel kunnen zendamateurs testen over de smalband transponder van de Es’Hail satelliet. Enkele Nederlandse amateurs waren al te horen. Zo had Remco (PA3FYM) een QSO met Rob (PE1ITR). Testen kan tot de officiële ingebruikname van de satelliet komende donderdag. Momenteel zijn er op de officiële WebSDR diverse QSO’s te horen.

Afstembereik 10 GHz WebSDR verdubbeld

Het afstembereik van de 10 GHz WebSDR is sinds afgelopen weekend verdubbeld. Omdat er een FunCube dongle als achterset gebruikt werd was slechts een bandbreedte van 190 kHz beschikbaar. Door het plaatsen van een 2e dongle zijn nu zowel de bakenband alsook het SSB-gedeelte zichtbaar.

Op de website van de Heinrich Hertz Stichting is te lezen hoe de techniek van de door Rob (PE1ITR) gebouwde WebSDR in elkaar steekt. In de laatste dagen van 2016 heeft de SDR zich in ieder geval goed bewezen tijdens de tropo condities die toen plaatsvonden. Stations met een afstand tot 634 kilometer waren toen zichtbaar.

HAMNET als bron voor propagatiebepaling

Rob (PE1ITR) heeft een propagatietool gebouwd op basis van HAMNET. Door de signaalwaarden van enkele 5 GHz straalverbindingen uit te lezen kan bepaald worden of er sprake is van tropoducting in bepaalde gebieden van Nederland. Wanneer de signaalsterkte met 12 dB verhoogt is, wordt er een alarmering gegeven aan liefhebbers van microgolf-banden.

Enkele links over grotere afstanden op verschillende plekken in Nederland dienen daarbij als uitgangspunt. Bijvoorbeeld de link van mijn huis naar de Gerbrandytoren (30,8 km. zichtverbinding) alsook de verbinding tussen Eindhoven en Den Bosch of de verbinding van Delft naar Zierikzee.

De verbindingen worden ook in een grafiek geplot, zodat in een overzicht duidelijk is of er sprake is van (tropo) propagatie en in welke delen van Nederland. De alarmeringen worden in het kanaal Microgolven van de Hobbyscoop chat-server gezet.

10 GHz WebSDR in Eindhoven operationeel

Gisteren is de 10 GHz WebSDR in Eindhoven geplaatst. De laatste maanden is hard aan deze ontvanger gewerkt, die eerder al te zien was op de VHF-en-hoger dag van de VERON. Inmiddels staat de SDR op de V-toren in Eindhoven, waar ook de andere Eindhovense repeaters en HAMNET zijn gevestigd. En dat laatste wordt gebruikt als downlink en ontkoppeling naar de gebruikers toe.

De WebSDR maakt gebruik van een slotted waveguide antenne. De signalen worden omgezet naar de 2-meter band en met een Funcube dongle die aan een Raspberry Pi hangt zichtbaar gemaakt met behulp van de alom bekende WebSDR software van Pieter-Tjerk (PA3FWM). Er is enkele maanden gebouwd aan de smalband ontvanger door onder andere Eric (PE1MIX) en Rob (PE1ITR).

Lees meer

Nederlandse deelname bij IG9Y

IG9YOp dit moment vindt in Italië de IG9Y DXpeditie plaats vanaf Lampedusa, een eiland gelegen tussen Tunesië, Italië en Malta. Bijzonder aan deze expeditie is dat er twee Nederlanders onder de crew zitten: Aurelio (PC5A) en Rob (PE1ITR).

Rob zal zich (vrijwel) uitsluitend bezig houden met het activeren van de 6-meter, 4-meter en 2-meter band. Met name in FSK441 mode, ook wel bekend als Meteor Scatter, zullen verbindingen vanuit Nederland zeker niet onmogelijk zijn.

Lees meer