Opzeggen lidmaatschap verenigingen

Ieder jaar rond november bereiken ons weer diverse berichten van opzeggers van een van de landelijke verenigingen. Dit zou per e-mail niet mogelijk zijn, waarna verwezen wordt naar statuten. De wetgever is hier duidelijk in: Ook een e-mail is schriftelijk. Een simpel antwoord op een bericht van de vereniging met “Dank voor de bevestiging van mijn opzegging” is voldoende.

Een andere tip: stuur je opzegmail in een cc naar bijvoorbeeld je 2e e-mailadres bij Google of Hotmail. Dan kun je altijd aantonen dat je de opzegging verzonden hebt. Immers, als een partij als Google de e-mail (ook) ontvangt, is er een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de vereniging dit ook doet.

Opzeggen kan tot uiterlijk 1 december a.s.

11 antwoorden
  1. Ron PB0ANL (ledenadministrateur VRZA)
    Ron PB0ANL (ledenadministrateur VRZA) zegt:

    Bij de VRZA geldt ook 1 december als uiterlijke datum. Je kan opzeggen per e-mail, per brief of desnoods per postduif. Een opzegging wordt altijd bevestigd.

    • Ron PB0ANL
      Ron PB0ANL zegt:

      Ter aanvulling: Natuurlijk stellen de verenigingen het op prijs als er ook een toelichting wordt gegeven van de opzegging. Dit is niet verplicht, maar helpt de verenigingen wel om eventuele verbeteringen door te voeren.

    • vincent
      vincent zegt:

      en per radio in CW, psk of rtty? 🙂 niet dat ik wil opzeggen, just askin’ :p

    • Gert Bikker / PA9F
      Gert Bikker / PA9F zegt:

      Klopt hoor Ron. Geen enkel probleem gehad bij opzegging van de VERON. Ben nu alleen nog lid van de VRZA en dat bevalt verder ook prima!

  2. sam
    sam zegt:

    als iedereen opzegt worden ze mischien een keer wakker daar by de veron/vrza gaan ze nadenken die ouwe knarren daar over hoe t nou verder moet met de repeaters in nederland de meesten zyn t gedonder op NOS zat jullie doen er niks aan veron /vrza

    • Jm
      Jm zegt:

      Daar is VRZA en VERON niet voor zij kunnen daar ook niets aan doen.

      Wel de beheerders en AT, dit heeft dus niets te maken met grijze knarren

      • Hans
        Hans zegt:

        Tuurlijk kunnen VRZA en Veron daar wel wat aan doen, het ontbreekt ze alleen aan de guts om er wat aan te doen. Als belangenvereniging kunnen ze constateren dat de wanorde op NOS schadelijk is voor het zendamateurisme en aan AT vragen om handhavend op te treden of in overleg gaan om NOS anders in te richten of uit te zetten.

        Daar zijn nou juist amateur verenigingen voor Jm !!

  3. Rob
    Rob zegt:

    Ik heb een paar weken geleden bij de VERON opgezegd nadat ik al eerder lid was geworden van de VRZA.
    Gewoon per mail inderdaad (zelfs met vermelding van reden) en ik heb een bevestiging terug gekregen.
    Geen reactie van “dat mag alleen per post” ofzo…
    Dus ik neem aan dat dat goed gaat.

  4. Hans
    Hans zegt:

    Opzeggen is in mijn beleven de enige manier om de verantwoordelijken voor het beleid duidelijk te maken dat het anders moet.
    Als ik terugkijk naar de Veron VR van afgelopen jaar dan ligt de verantwoordelijkheid zeker ook bij de afgevaardigden van de afdelingen die naar een VR gaan. Ze gaan er heen alsof het een gezellig uitstapje is (dat mag ook wel) en zonder noemenswaardige inbreng de paplepel die door het dagelijks bestuur is voorgekookt doorslikken. Ze moeten niet vergeten dat het beleid van de vereniging tijdens de VR vormgegeven moet worden en dan moet er ook wel eens pittig gediscussieerd worden over het beleid en hoe het beleid ten uitvoer gebracht wordt door het HB.
    Met de huidige manier van werken met afgevaardigden die voor het gezellige uitje komen of een groot aantal afdelingen die er helemaal niet heengaan omdat het toch geen zin heeft.

    Kortom nog een keer een VR afwachten en hopen dat het beter gaat zal niet gaan werken.
    De enige stap is als er een voelbaar ledenverlies is. Dus is er een noodzaak dat iedereen die zijn twijfels heeft aan de manier hoe Veron op dit moment de zaken aanpakt, zijn lidmaatschap opzegt.
    Hopelijk keert het daarna ten goede, en kunnen de afgetreden leden weer opnieuw lid worden.

    Nog een 2 weken tijd om daad bij het woord te voegen en de verenigingsboel eens wakker te schudden.

    • Rob
      Rob zegt:

      Inderdaad Hans, wakker schudden is zeker hard nodig. En de manier waarop er met wakkerschudden wordt omgegaan (neem bijvoorbeeld de hele soap rond de manier waarom er met DKARS wordt omgegaan) geeft niet veel hoop dat het huidige bestuur zich wakker laat schudden.
      Het probleem is natuurlijk ook dat het lidmaatschap automatisch verlengd wordt, en voor veel amateurs die er eigenlijk niet veel meer in zien komt het er niet van om op te zeggen of denkt men daar pas weer aan als de acceptgiro op de mat ligt, en dan is het al weer te laat. Op die manier heb ik zelf ook vaak weer verlengd terwijl ik er eigenlijk geen zin meer in had.
      In bepaalde andere landen loopt zo’n lidmaatschap standaard ieder jaar of 3 jaar af en moet je zelf actie ondernemen om het weer te verlengen. Of bijvoorbeeld AT stuurt een brief als het nog niet te laat is om weer op te zeggen.
      Dat zou in Nederland ook verplicht moeten zijn bij verenigingen, abonnementen enzo.

  5. John
    John zegt:

    Dit het complete verhaal !!!

    Opzeggen per mail is legaal

    “Opzeggen kan alléén schriftelijk”, zo staat in menig contract. Op zich is dat rechtsgeldig, en de wederpartij zal dan ook een stuk papier moeten opsturen. Recent echter oordeelde de rechtbank Leeuwarden dat opzeggen per e-mail rechtsgeldig is, óók als de voorwaarden voorschrijven dat dit schriftelijk moet gebeuren. Een mooie uitspraak, hoewel de discussie klaar zou moeten zijn als de Wet Van Dam van kracht wordt.

    De wet zegt zelf nergens hoe mensen een contract moeten opzeggen. Het enige vereiste is dat je kunt bewijzen dát je de opzegging hebt doen toekomen aan de wederpartij. Maar je mag in het contract afspreken (of in algemene voorwaarden vastleggen) dat mondeling of langs andere weg opzeggen niet is toegestaan. Dat is legaal.

    In deze zaak had de gedaagde zijn abonnement bij Gymnasion opgezegd. Daarbij gold twee maanden opzegtermijn én de eis van schriftelijk opzeggen. De klant had echter per mail opgezegd. Dat was op zich terecht, aldus de rechter:
    Naar het oordeel van de kantonrechter dient een dergelijke vorm van opzegging, gelet op de tegenwoordige stand van de communicatie, gelijk te worden gesteld met een schriftelijke opzegging zoals bedoeld op het inschrijfformulier. Vast staat dat Gymnasion genoemde e-mail heeft ontvangen.

    De opzegging was echter niet “onmiddellijk” zoals in de opzeggingsmail stond, want er was wél een opzegtermijn van twee maanden afgesproken.
    Op grond van de Wet Van Dam wordt per 1 december het wettelijk toegestaan om op te zeggen via hetzelfde kanaal als waarop de overeenkomst is aangegaan. Als u dus per mail een contract kunt sluiten, moet u ook via dat kanaal kunnen opzeggen. Eisen dat men schriftelijk moet opzeggen, is dan verboden.

    Bron Arnoud Engelfriet …

    Als je graag aan de boom schud geef dan wel de complete info .

    Twee dingen om te onthouden …

    Maar je mag in het contract afspreken (of in algemene voorwaarden vastleggen) dat mondeling of langs andere weg opzeggen niet is toegestaan. Dat is legaal.

    Als u dus per mail een contract kunt sluiten, moet u ook via dat kanaal kunnen opzeggen. Eisen dat men schriftelijk moet opzeggen, is dan verboden.

    Met deze info sta je wat sterker in de schoenen als je aan klopt bij EEN vereniging .

Reacties zijn gesloten.