Nieuwe werkwijze uitgifte callsigns

Met ingang van 9 januari 2018 gaat Agentschap Telecom anders om met de uitgifte van callsigns aan radiozendamateurs. Een roepnaam wordt nog slechts éénmaal uitgegeven. De roepnaam blijft vervolgens verbonden aan de radiozendamateur, zelfs als de registratie eindigt.

Een eenmaal toegewezen roepnaam wordt dus niet meer vrijgegeven. Ook nieuw is dat PA0-roepnamen weer kunnen worden toegewezen. Let wel: dit geldt alleen voor nieuwe, niet eerder uitgegeven PA0-roepnamen. In het verleden uitgegeven PA0-roepnamen blijven beschermd.

Het wijzigen van roepletters kan maximaal twee keer per jaar. Een en ander is na te lezen in een nieuwe brochure.

8 antwoorden
 1. Menno
  Menno zegt:

  Blij dat deze regeling van behoud van roepletters er is, maar helaas is het alleen voor de bestaande uitgiftes die vanaf 09-01-2018 actief zijn. De roepletters die eerder vervallen zijn verklaard komen niet automatisch meer terug naar de oorspronkelijke amateur. Hierdoor is de unieke koppeling tussen de amateur en zijn roepletters niet geheel doorgevoerd. Ook is het (nog) niet mogelijk dat Agentschaptelecom.nl de oude (vervallen en niet in gebruikte roepletters) administratief koppelt aan de eerst gebruikte amateur als rechtmatige. Oude en vervallen roepletters zijn dus nog steeds beschikbaar voor iedereen !

  Beantwoorden
 2. Kees Merkelbach
  Kees Merkelbach zegt:

  Een beetje vreemde vraag misschien maar kan ik mijn maritiem call sign vervangen door mijn F call sign? Of anders om?

  Beantwoorden
 3. MPX
  MPX zegt:

  Je kan dus nog steeds de call van een overleden amateur nemen, een beetje van de pot gerukt als je het mij vraagt.

  Iemand met een PA0 call is over het algemeen een zendamateur zoals het ooit bedoeld was, ook dat is over dus, alweer een beetje jammer.

  Nog een paar jaar, dan kun je als je de wet van Ohm kent een PA0 call aanvragen.

  Beantwoorden
 4. René
  René zegt:

  Dit betekent dat je je oude call ( die je tijdelijk ff niet gebruikt ) weer terug kan krijgen als die aanvraagt.
  Maar …Dit gaat natuurlijk weer geld kosten om dit geregeld te krijgen.
  Zoja moet je dus weer min 1 jaar de kosten van gebruik van de Call gaan betalen, die je net voor bepaalde reden ff heb laten bevriezen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!