Nieuwe Europese richtlijn voor RTT&E

The National European flags in 2007In 1999 werd de RTT&E richtlijn  aangenomen in het Europees Parlement. Deze richtlijn geeft aan welke regelgeving er moet gelden omtrent het bezit (en gebruik) van radio-apparatuur. Direct gevolg van deze nieuwe richtlijn was dat het bezit voortaan legaal was, mits niet gebruiksklaar.
Dat dit tot bijkomende problemen leide heeft Hamnieuws al eerder gemeld, toen BOL.com ‘speelgoedportofoons‘ te koop aanbood en deze na onze publicatie uit het assortiment haalde. Maar wie kent Unique Electronics niet meer als ‘export’ filiaal van Paradise in Heerde, waar 20 meter over de Duitse grens spullen voor de ‘export’ verkocht werden…

Door lobby van onder andere de VERON en UBA, verenigd in de IARU region 1, is er een uitzonderingspositie voor radiozendamateurd bedongen, waardoor onze apparatuur niet aan de norm hoeft te voldoen. Dit zou namelijk een doodsteek zijn voor zelfbouw-projecten, of de ombouw van bestaande apparatuur die voorheen voor andere toepassingen gebruikt werd.  Een uitzondering geldt voor:

1. Door radioamateurs gebruikte radioapparatuur in de zin van artikel 1, definitie 56, van het radioreglement van de Internationale Unie voor Telecommunicatie (ITU), tenzij deze apparatuur op de markt wordt aangeboden. Als niet op de markt aangeboden worden beschouwd:
a) radiobouwpakketten voor montage en gebruik door radioamateurs;
b) radioapparatuur die door radioamateurs is omgebouwd voor eigen gebruik;
c)apparatuur die door radioamateurs zelf is gebouwd en die in het kader van radioamateurdiensten bestemd is voor wetenschappelijke en experimentele doeleinden.

Een dergelijke vrijstelling werd eerder dit jaar ook al vastgesteld voor de amateurdienst en de nieuwe EMC regelgeving.

Met de nieuwe richtlijn hebben lidstaten een stok achter de deur om op te treden bij niet deugdelijke apparatuur. Het is wel wachten tot alle landen deze nieuwe richtlijn in de lokale wet- en regelgeving opgenomen hebben alvorens deze actief wordt.

De nieuwe richtlijn is te bekijken op de website van de Europese Unie of te  downloaden via Hamnieuws.

2 antwoorden
  1. Rob
    Rob zegt:

    Ik blijf het jammer vinden dat de vrije handel zo belangrijk gevonden wordt dat de vrijheid om te genieten van ongestoord bandgebruik daaraan moet worden opgeofferd.
    Daar zie je toch weer dat de EU toch vooral een handelsvereniging is, en dat het ze niks kan schelen als het ergens een puinhoop wordt, als er maar gehandeld kan worden.

Reacties zijn gesloten.