‘Nederlandse 60-meter band naar 15 kHz’

De 60-meter band zal in Nederland verkleind worden naar 15 kHz. Dat melden diverse welingelichte bronnen aan Hamnieuws. Hoewel de Nederlandse allocatie oorspronkelijk 100 kHz bedraagt, is niet veel later tot een wereldwijde allocatie van 15 kHz besloten op de World Radio Conference.
Naar verwachting zal Agentschap Telecom de allocatie verkleinen naar 15 kHz. Dit naar aanleiding van het WRC-besluit en mogelijke klachten van buitenlandse toezichthouders op het spectrum. Eerder kreeg Nederland – vooruitlopend op een WRC besluit – een tijdelijke 100 kHz allocatie.

Wereldwijd wordt het spectrum tussen 5351.5 en 5366.5 door steeds meer landen gealloceerd voor zendamateurs. In Nederland mogen zij het spectrum tussen 5350 en 5450 kHz gebruiken. Maar ook met 15 kHz blijft er meer dan voldoende ruimte over voor experimenten op deze nieuwe band. Er zal echter wel een geharmoniseerd bandplan moeten komen. Gezien de beperkte bandbreedte zal de 60-meter band op den duur een CW / Data only band worden, zoals de 30-meter band (50 kHz breed) dat ook is.

De Nederlandse AM-ronde die veelal in de middag plaatsvindt zal dan moeten verkassen naar de 80-meter band. Nederlandse (Full) zendamateurs behouden hiermee nog steeds een extra band voor nieuwe experimenten. Het ligt in de lijn der verwachting dat het toegestane vermogen ook gewijzigd zal worden van 100 Watt PEP nu naar 15 Watt EIRP.

36 antwoorden
  1. Roelf Brouwer
    Roelf Brouwer zegt:

    Dit was al eerder aangekondigd en zou verder besproken worden. Dus eigenlijk geen verrassing. Met deze harmonisatie is het ook mogenlijk dat de 60m wereldwijd wordt vrijgegeven. Jammer dat dan alleen CW/digimode zal worden toegestaan.

    • pe1mph
      pe1mph zegt:

      Nou hang toch maar snel een antenne d’r voor op, dan kunnen we nog snel in AM een qso maken!

  2. Rob
    Rob zegt:

    Hier moet iedereen wel voor zijn immers we horen altijd dat er harmonisatie moet zijn en dat we in
    Nederland hetzelfde moeten hebben als de amateurs in andere landen hebben!
    (of geldt dat alleen als we hier minder hebben?)

  3. JP van der Linden
    JP van der Linden zegt:

    Terecht. Wie gaat er nu in AM uitzenden op een band die voor de Engelse Amateur is ingedeeld in 6 raster frequenties. Door dit Oud Hollands gezeik zijn we zo meteen zelfs SSB kwijt en wordt het digimodes en CW.
    hadden we ons netje s aan die betande raster kanalen gehouden in USB uitzending, hadden we waarschijnlijk gewoon zonder probleem verder kunnen gaan. Doe dat AM rondje gewoon met een kiloWatt op 80 meter.
    Nederlanders zijn opurtinisten en niet erg geliefd in de rest van Europa. Dat blijkt wel weer.

  4. Fred Jacobs
    Fred Jacobs zegt:

    Lees dit eens!!

    Hoe zit het hier dan mee? NL/AT doet hier toch in mee?

    CEPT
    IARU Region 1 has lobbied intensively during the WRC-15 preparation process of CEPT administrations for an allocation of 100 kHz, which finally was successful: A European Common Proposal (ECP) by CEPT Member States was agreed for an allocation from 5350 kHz to 5450 kHz.
    This is certainly grounded in the long-term good relations of representatives of IARU Region 1 and Member Societies to European administrations.

    73 Fred PA1FJ

    • Roelf Brouwer
      Roelf Brouwer zegt:

      Die 100Khz is maar een korte termijn oplossing omdat de band op proef is en nog gedeeld wordt met primaire gebruikers. Denk maar aan 6m en 4m. En wereldwijd zijn er landen die weer andere allocaties hebben. Een land kan ook nog een militaire toewijzing hebben. Dus mja, 15Khz is niet veel. Maar als er daardoor een pakweg 200 DXCC landen erbij komen heeft dit wel weer zijn voordelen.

  5. Hans
    Hans zegt:

    Harmonisatie lijkt me overigens een goede zaak of het nou meer of minder word dan.
    Ben overigens wel benieuwd of de “diverse wel ingelichte bronnen” ook nog meer nieuws weten te vertellen hier over het laatste amateur overleg.

  6. wb
    wb zegt:

    Het was leuk zo lang het duurde, als je er niet ook in voice in kunt uitkomen is het voor oninteressant geworden.

    • PH4X
      PH4X zegt:

      Of, net zoals de 30-meter band, juist veel interessanter. Geen schreeuwers, wel fatsoen 😉

      • wb
        wb zegt:

        Schreeuwen in CW is vast lastiger ja 😜 Maar goed, als je de kunst van het Morse niet beheerst is het snel bekeken. Inderdaad goed vergelijkbaar met 30m dus.

  7. Fred
    Fred zegt:

    Ik heb al eerder gereageerd maar hoe zit het hier dan mee?

    NL/AT doet hier toch in mee?

    CEPT
    IARU Region 1 has lobbied intensively during the WRC-15 preparation process of CEPT administrations for an allocation of 100 kHz, which finally was successful: A European Common Proposal (ECP) by CEPT Member States was agreed for an allocation from 5350 kHz to 5450 kHz.
    This is certainly grounded in the long-term good relations of representatives of IARU Region 1 and Member Societies to European administrations.

    73 Fred PA1FJ

    • PH4X
      PH4X zegt:

      Het voorstel is niet aangenomen tijdens WRC-15. Na vele dagen onderhandelen is 15 kHz als compromis bereikt. Nederlandse zendamateurs hebben, vooruitlopend op de WRC-vergadering, een – tijdelijke – allocatie van 100 kHz gekregen. Die tijdelijke allocatie wordt later dit jaar omgezet in een definitieve allocatie van 15 kHz conform de wereldwijde afspraken. Weinig spannends dus.

      • Fred
        Fred zegt:

        Randy, als het tijdelijk kan waarom dan niet definitief, een mooi punt voor het AT overleg, laat als VERON jullie tanden eens zien, soms denk ik zat ik maar in dit overleg dan hadden deze ambtenaren een moeilijke aan mij hoor!

  8. paul
    paul zegt:

    Prachtig hoe 31 euro wordt besteed aan vergaderen, aankondigen, toezeggen, uitstellen, vergaderen en vervolgens weer intrekken van een allocatie.

  9. Jurgen PA3KC
    Jurgen PA3KC zegt:

    Het was een leuk experiment. De dipool kan ik wel aanpassen naar ander banden, 15kc is mij een beetje te krapjes om een full size dipool voor te hebben.

  10. PA2S
    PA2S zegt:

    Werkelijk tenenkrommende reacties.

    Ten eerste is er geen enkele noodzaak om de band te verkleinen, de primaire gebrukers hebben ruimte genoeg. Het lijkt eerder een principekwestie. Wat zijn dan die “mogelijke klachten van buitenlandse toezichthouders”? Of hebben we het misschien over gezeur uit bijvoorbeeld Frankrijk, die bij de WRC tegen waren en nu proberen alsnog hun zin te krijgen?

    Qua propagatie (NVIS) is 60 meter erg geschikt voor noodnetten. Op 80 meter is de D demping veel hoger en op 40 meter kan de kritische frequentie te laag zijn. 60 zit daar precies tussenin en met enkele tientallen Watts en een ZESD (Zomaar Een Stuk Draad) antenne zijn prima verbindingen in een omtrek van honderden kilometers prima mogelijk. Laat de stroom bijvoorbeeld maar eens op grote schaal uitvallen en dan zal blijken hoe belangrijk echt onafhankelijke voorzieningen zijn.

    Maar ook buiten de genoemde NVIS propagatie in de buurt, is 60 meter zeker niet “winig spannend”. Mijn JT65 signaal werd bijvoorbeeld ontvangen in VK7 en VK6.

    Juist omdat 60 meter zeker geen makkelijke band is, maakt het deze band een bijzondere uitdaging. Ik heb de afgelopen maanden veel tijd besteed aan allerlei onderzoek en hoop de resultaten later dit jaar te publiceren. Onder meer is info van WSPR bakens gebruikt, samen met de eigen waarnemingen.

    Het valt lastig in te zien waarom we ons zo makkelijk moeten neerleggen bij eventuele plannen om de boel in te perken. Zolang bijvoorbeeld de situatie in het VK en Denemarken (daar is 1 kW toegestaan!) niet wijzigt, levert inperking amper meer bescherming op voor de primaire gebruikers.

    Sinds december ben ik actief op 60 meter en heb de band actief gevolgd. Zover ik kan nagaan, zijn er geen problemen van betekenis geweest en zijn in mjn optiek eventuele klachten amper relevant.

    Dus @PH4X: als je het beperken”weinig spannend” vindt, zou je eens heel goed moeten nadenken over je functie binnen de VERON. Als lid verwacht ik een kritische houding van de vereniging en geen ja-knikkers, die klakkeloos “het officiele standpunt” volgen.

    Als de VERON het niet doet, zal ik zelf wel zoeken naar wegen om de toewijzing te behouden of in elk geval de “schade wat te beperken”.

    73,

    Henk, PA2S

    • PH4X
      PH4X zegt:

      De klachten komen onder andere van NATO, waar een land als Nederland zomaar lid van is.

      • paul
        paul zegt:

        Engeland is toch ook nog “zomaar” lid van de NATO?
        Daar krijgt men de 15kHz *bij* de al bestaande 60m kanalen a.f.a.i.k.

        Misschien wordt er soms wel iets te veel vergaderd.
        Je kunt daarmee vrijwel alles wegmarginaliseren:
        Iedereen gelijk geven zodat er bijna niets meer overblijft.

        • PA2S
          PA2S zegt:

          Precies, Paul.

          In het VK is de 60 meterband al lange tijd in gebruik. Zover ik weet, zonder problemen. Aanvankelijk moesten er bijzondere toestemmingen worden aangevraagd. Onlangs is het onderdeel geworden van de standaard vergunning. Zouden er problemen zijn geweest, dan was dat zeker niet gebeurd.

          Idem voor Denemarken. 200 kHz en 1 kW. Ook Denemarken is lid van de NAVO.

          Ik ben zo vrij om de “klachten” met een flinke korrel zout te nemen. Bovendien zouden we ons ernstig zorgen moeten maken over de robuustheid van de militaire communicatiesystemen, want als men hinder ondervindt van amateurs met relatief lage vermogens, dan is het de vraag hoe kwetsbaar die systemen dan zijn.

          Defensie heeft spectrum genoeg en er kan echt wel wat vanaf.

          73,

          Henk

          • Bert Schaap
            Bert Schaap zegt:

            Misschien is de defensie apparatuur wel supergevoelig en daarom kwetsbaar voor ‘relatief’ lage vermogens van de zich ‘altijd’ aan de toegestane vermogens houdende amateurs…Defensie activiteiten varieren van land en regio. Dus ook het gebruik van HF frequenties die aan defensie zijn toegewezen.
            Wij amateurs hebben eigenlijk wel genoeg frequenties op HF lijkt mij. Amateurs vergeten verbazend snel wat men er de laatste decenia heeft bij gekregen. Helemaal grappig zijn de statements over noodnetten en het ontdekken van de mogelijkheden van de 60 mtr.band. Alsof de vorige gebruikers zojuist onder een steen verdwenen zijn, hoofdschuddend dat men na 70+ jaar experimenteren nog niet weet hoe het werkt. Gelukkig zijn daar de zendamateurs die het wel even komen vertellen. Doe ff normaal en gebruik dat bandje zover het mag.
            p.s. Men sleept altijd ‘wat ergens anders wel mag’ voorbeelden er bij, maar heeft het nooit over wat niet mag in betreffende landen.

          • paul
            paul zegt:

            Sommige Europese landen lijken bang om niet serieus genomen te worden als ze géén bezwaar maken.

            Iedere overheid heeft nog wel ergens een tranceiver rondslingeren voor 5 MHz, maar of die ooit nog gebruikt worden in precies dat stukje allocatie…

            Aan de andere kant is er een “amateurband” tussen 6500 en 7000 kHz, dwars door het transatlantische luchtvaart verkeer heen en daar wordt nauwelijks door alle WRC landen tegen opgetreden.

            Het is maar net wat er onder het vergader vergrootglas komt 😀

          • paul
            paul zegt:

            Ik denk dat sommige landen bang zijn niet serieus te worden genomen als ze ergens een keertje géén bezwaar tegen maken.

            Bij elke defensiemacht zwerft nog wel een tranceivertje rond met 5MHz in het bereik, maar of die nou nog echt gebruikt worden is een tweede.

            Aan de andere kant is er een soort “amateurband” (lees: machtiging- of registratieloze gedoogzone) tussen de pakweg 6500-7000kHz dwars door militaire en civiele luchtvaart allocaties en daar wordt door de meeste WRC landen bijna niets aan gedaan. Er zijn daar dagelijks meer kanalen in gebruik dan op 60m.

            Het is geloof ik maar net welk stukje spectrum onder het vergadervergrootglas komt te liggen.

      • PH4X
        PH4X zegt:

        De inkt van het WRC-voorstel is nog nat. Landen hebben tijd nodig om dit in de wet- en regelgeving te implementeren. Dat gaat niet zo snel, weten we wel aan de toewijzing (na 2 afwijzingen en een bezwaarprodecure waaruit bleek dat AT niet bevoegd was om een afwijzing te doen) van de 60-meter band in Nederland. Al zal het in Nederland wel sneller gaan omdat we altijd het beste jongentje uit de EU-klas willen zijn…

Reacties zijn gesloten.