Nationaal Frequentie Plan 2014 gepubliceerd

AT_logoWelk type gebruik is er voor de vele frequenties voor draadloze technieken in Nederland? Het overzicht hiervan staat in het nieuwe Nationaal Frequentieplan (NFP) 2014. Het vervangt het vorige NFP uit 2005. Het ministerie van Economische Zaken heeft deze plattegrond van het spectrum samengesteld, in nauwe afstemming met Agentschap Telecom.

Het Nationaal Frequentieplan (NFP) geeft per frequentieband aan voor welk soort gebruik de band bestemd is. Zo zijn er banden speciaal bedoeld voor mobiele telefonie en internet, radio- en televisie-uitzendingen, luchtverkeersleiding etc. Door de enorme vraag naar frequenties voor draadloze technieken, moet er zo efficiënt mogelijk worden omgegaan met de beschikbare frequentieruimte. Het NFP brengt al het gebruik daarom overzichtelijk in beeld.

Twee grote wijzigingen
In het NFP 2014 zijn twee grote wijzigingen doorgevoerd. Zo mogen de vele onderdelen en uitvoeringsorganisaties van de ministeries niet meer ieder afzonderlijk hun benodigde frequenties aanvragen. De overheid heeft voor haar taken veel frequentieruimte nodig. Zo worden er onder meer frequenties gebruikt door het leger, de nationale politie, Rijks Waterstaat èn de Luchtverkeersleiding Nederland. De overheid is daarmee (mede)gebruiker van de helft van de belangrijkste frequenties. In het nieuwe NFP 2014 mogen de onderdelen niet meer afzonderlijk, maar alleen per ministerie, frequenties aanvragen. Dit gebeurt in de zogeheten Behoefte Onderbouwingssplannen. Voordeel hiervan is dat beter beoordeeld kan worden of ministeries niet nog beter bepaalde frequenties efficiënter kunnen gebruiken, en zelfs meer frequenties kunnen delen.

Innovaties
Andere opvallende wijziging is het sneller toelaten van draadloze innovaties en technieken zonder vergunning. Dit gaat om toepassingen waar hooguit enkele tientallen meters zitten tussen de ontvanger en de zender. Denk bijvoorbeeld aan WiFi, centrale deurvergrendeling of draadloze koptelefoons. Voorheen moest het NFP bij nieuwe technieken steeds worden aangepast. Nu is het mogelijk geworden om sneller op aanvragen van fabrikanten en verkopers in te kunnen spelen.

Het NFP is in te zien op de website van de Rijksoverheid.

3 antwoorden

Reacties zijn gesloten.