Maandelijkse FT8 activiteitencontest op VHF en UHF

FT8 heeft het afgelopen jaar behoorlijk aan populariteit gewonnen en is momenteel de meest gebruikte digimode. Niet alleen op de HF-banden, maar ook op de VHF en UHF banden is een hoop activiteit. Veel amateurs zijn dan ook met regelmaat actief op 144.174 MHz en in mindere mate op 432.174 MHz. Zelfs met een rondwerper en laag vermogen werk je vrijwel dagelijks stations buiten Nederland. Met een kleine beam zelfs stations op 500 kilometer of meer afstand. Na een oproep op Hamnieuws eerder is de activiteit behoorlijk toegenomen.

Om de activiteit verder te bevorderen is de Roemeense radioclub YO2KQT van plan een maandelijkse activiteiten contest te organiseren. Deze zal op een vaste dag gehouden worden en duurt slechts 2 uur. De bedoeling is dat er meer internationale activiteit komt, specifiek in FT8 op de 2-meter en 70-centimeter band. Momenteel loopt er een poll om te bepalen welke dag deze zou moeten plaatsvinden. Vooralsnog lijkt de woensdagavond de meest gewenste dag voor veel amateurs.

5 antwoorden
  1. Frank Veldhuijsen
    Frank Veldhuijsen zegt:

    – FT8
    – ….lijkt de woensdagavond de meest gewenste dag…

    De populariteit van FT8 valt niet te ontkennen. Op de FT8 frequenties is veel activiteit waar te nemen en dus ook op 144.174 MHz.

    Over het algemeen zijn de stations die in FT8 actief zijn geen DX-ers en zeker wanneer er condities zijn verloopt het verkeer behoorlijk chaotisch en dan druk ik mij bescheiden uit. Lokaal en DX-verkeer loopt door elkaar er de grootste bron van ergernis is het gebrek aan operating practice en de wil om zich aan te passen. Op de diverse chats zijn voldoende mensen die “precies” weten hoe het moet. Het lijkt wel of hoe vaker ze hun mening verkondigen en met hoofdletters gaan typen, ze meer gelijk krijgen.

    Bij de introductie van de digitale modes op VHF die gebruikt om DX te werken (lees FSK441, JT4, JT65 enzovoorts vanaf
    juli 2001 ) is destijds afgesproken dat onze regio (lees België, Nederland, Duitsland, Noord-Frankrijk, Denemarken) altijd in de tweede periode zendt.
    Andere landen zenden de eerste periode. Dit gebeurt op de aanroepfrequentie voor meteoorscatter FSK441 (144.370) en MSK144 (144.360), het bandgedeelte voor digitale EME via JT65 (144.110-144.150). De reden hiervoor is simpel…. wanneer een nabij gelegen station in jouw luisterperiode gaat zenden wordt jouw ontvangstgevoeligheid minder of kun je het DX station wat je wil decoderen niet decoderen omdat er een lokaal station vlak bij zit. De echte DX zit altijd in de eerste periode.
    En ja… in de boekjes van vroeger (pre digitaal tijdperk, CW EME en CW high speed meteoorscatter) staat iets over noord-zuid en oost-west en het meest westelijke station eerst. Dat moet je gemakshalve maar even vergeten.

    En ja… dan is de “irritatie” groot wanneer jij DX wil horen in de eerste periode, er een lokaal station uren CQ roept in diezelfde eerste periode en vol trots stations werkt op 50-70 km (bijv. JO21 werkt JO22) die het eigenlijk ook niet goed doen. De echte DX (bijvoorbeeld onlangs CU3EQ in tropo) wordt niet gehoord en ervaren DX-ers ergeren zich krom en overwegen sigarenbandjes te gaan sparen. Stations met een “rondwerper” (..ik neem aan dat in de tekst hierboven een rondstraler wordt bedoeld..) schaar ik (even generaliserend..) in de categorie onervaren DX-ers en die missen dus én de DX én verhinderen dat anderen wel DX kunnen werken.

    Het begrip DX is overigens relatief en afhankelijk van het beschikbare station qua antenne en vermogen.

    De woensdagavond volgens het lijstje op die site…mij prima. Echter…kijk ook eens op andere avonden of dagen bijv, de eerste dinsdagavond van de maand of de derde zondag. FT8 is eigenlijk geen echte DX mode…. het decodeert tot -23 en dan had het in CW ook gekund. Werk eens een paar Denen of Zweden op die eerste dinsdagavond van de maand of een paar Tsjechen op die derde zondag. SSB/CW maakt niet uit maar wees aktief. En gebruik meer frequenties dan 144.174…. dadelijk gaat het Agentschap Telecom nog geloven dat we per amateurband maar een frequentie nodig hebben en de rest in de “uitverkoop” kan.

    En wil je dan toch in FT8? Roep dan CQ in de tweede periode en geniet van de DX die je aanroept in de eerste periode.

    Heb je vragen….vraag het gewoon een van de ervaren DX-ers….

    “don’t judge…teach. It’s a learning proces”

    Frank, PA4EME

Reacties zijn gesloten.