Hobbyscoop introduceert Meetnet

De mensen van de Hobbyscoop hebben het Landelijk Meetnet geïntroduceerd. Enkele PI2NOS-ontvangers worden gebruikt om op een speciale pagina de signaalsterktes en modulatie weer te geven. Zendamateurs kunnen op de frequentie 431.600 MHz (simplex, geen shift en CTCSS) hun audio testen. Want waar het voorheen lastig was om een goed HF-signaal neer te zetten, lijken de meeste zendamateurs tegenwoordig meer problemen te hebben met het neerzetten van een fatsoenlijk AF-signaal. De import van Baofeng portofoons uit China heeft hier natuurlijk een grote bijdrage in geleverd.

Op de meetnet-pagina, genaamd naar de papegaai van Piet (PD2HPE), worden de signalen visueel weergegeven. Niet alleen de HF-signalen, maar ook de AF-signalen op een modulatiemeter die door René (PC7X) ontworpen is. Ook is er een ‘papegaai functie’ om de laatst ontvangen audio opnieuw af te spelen. Ideaal dus om de modulatie van je UHF-zendapparatuur te testen. Momenteel staan er ontvangers in Zierikzee, Breda, Amsterdam, IJsselstein en Apeldoorn. Later zullen de ontvangers in het Noorden ook uitgerust worden met een RTL-SDR die voor deze toepassing gebruikt wordt.

Meer informatie is te vinden op we website hobbyscoop.nl.

5 antwoorden
  1. René Post
    René Post zegt:

    dus niemand meer die een goed excuus heeft voor een Kwalitatief Uitermate Teleurstellende modulatie… 😀 haha..
    En de mod voor de baofeng staat bij FYM op zijn site.. 😉

    • MPX
      MPX zegt:

      Je vergeet alleen één ding, veel huidige amateurs kunnen geen schroevendraaier meer vasthouden 🙂

  2. vincent
    vincent zegt:

    Baretta werkt prima vanuit Delft 🙂 Dit zijn wel erg leuke projecten, hopelijk komen er wat tech-achtergronden op de hobbyscoop website over de opzet van dit project. Ook qua gebruikte hardware en hoe het allemaal aan elkaar geknoopt is. Dit is wel inspiratie

  3. PA1FOX
    PA1FOX zegt:

    Het ziet er veelbelovend uit! Ik heb nog wel een ‘feature request’. Een en ander aan audio wordt toch in bitjes omgezet en ik vroeg me af of het dan mogelijk is om CTCSS tonen apart te laten meten.

    Voor de NOS repeater is geen CTCSS nodig, maar als meetomgeving om de kwaliteit en vooral sterkte van je subtones te bepalen zou het meetnet heel nuttig zijn.

    Hier in het oosten des lands is net deze week PI3TWE overgezet op 77Hz (en het was er al zo rustig op…) dus dat houdt in dat ook hier in de regio amateurs met oudere apparatuur subtone modules zullen moeten toevoegen aan hun spullen en deze moeten afregelen.

    Destijds toen ik het voor PI3UTR in mijn KF161 in de auto inbouwde was dat een hele toer, daar er niets was om het mee uit te proberen.

    Misschien een ideetje?

    73,
    Alex, PA1FOX

Reacties zijn gesloten.