Berichten

MikroTik User Meeting in Amsterdam

HAMNET amateurs opgelet. Er vindt weer een MikroTik User Meetings plaats en wel op maandag 29 april aanstaande. De bijeenkomst zal plaatsvinden in Amsterdam. De toegang is gratis, voor 30 euro extra krijg je een lunchpakket, goodie bag en een Mikrotik licentie. Vrijwel alle lezingen zullen Engelstalig zijn.

MikroTik apparatuur wordt erg veel gebruikt voor de opbouw van HAMNET in Nederland, België en Duitsland en is om die reden erg interessant voor zendamateurs die RF-techniek willen combineren met netwerktechnologie. Ook Novice amateurs kunnen daarbij meedoen, omdat gebruik wordt gemaakt van de ISM-band en -regelgeving. Afstanden van 30 kilometer met 5 GHz zijn eerder regel dan uitzondering mits er een zichtverbinding is.

Rob (PE1CHL) laat weten dat de vorige dag wat hem betreft een geslaagde bijeenkomst was. “Dus wellicht kunnen we deze weer combineren met een ‘Dag voor de HAMNET amateur’. De vorige keer dat deze gehouden werd zijn we er met een aantal amateurs geweest en het was erg interessant. Ik ben benieuwd wie zin hebben om er weer heen te gaan…”

Extra ontvanger voor PI6NOS

De regionale 23cm repeater PI6NOS uit Hilversum heeft sinds vandaag een extra ontvanger. Deze is gekoppeld op de ATV-ontvangst antenne van PI6ATV in IJsselstein. Deze antenne hangt op 220 meter hoogte. Deze ontvanger is experimenteel en heeft een horizontale polarisatie. Hoewel een polarisatie verschil theoretisch een 20 dB verzwakking oplevert zal de  zeer grote hoogte dit verschil deels ongedaan maken.

Eerder al werden extra ontvangers geplaatst in Amersfoort, Amstelveen en Amsterdam. Met name mobiele en portable stations uit de regio hebben hier voordeel van. En dit aantal neemt de laatste tijd behoorlijk toe. Wie denkt op een 23cm repeater alleen te zijn komt bedrogen uit. Daarnaast wordt ook gebouwd aan nieuwe 23cm repeaters in Arnhem en Wormerveer.

Alle extra ontvangers zijn via 5 GHz links (HAMNET) gekoppeld aan de zender in Hilversum.

Uitbreidingen voor Duitse Novices

Duitse Novices krijgen toegang tot de 13cm en 6cm band. Dit is het werk van onderhandelingen tijdens de Runder Tisch Amateurfunk (RTA), waar bij de Oosterburen circa 15 partijen vanuit allerlei disciplines en interesses overleggen met toezichthouder BundesNetzAgentur. Door dit brede overleg worden de belangen van alle Duitse radiozendamateurs vertegenwoordigd.

Novices (DO-stations) mogen een zendvermogen van 5 Watt ERP maken. Inzet om toegang tot deze banden te vragen was het Hamnet initiatief dat inmiddels een wijdverspreid netwerk heeft door Duitsland. De toegang geldt in ieder geval tot 31 december 2018. Daarna volgt een evaluatie.

HAMNET op de 70-centimeter band

In Oostenrijk worden momenteel modules ontwikkeld om HAMNET op de 70cm amateurband mogelijk te maken. Daardoor is er geen Line-of-Sight meer nodig, zoals nu op de 5 GHz band wel een must is. Een nadeel is dat er minder bandbreedte aanwezig is en de snelheden daardoor lager liggen. Maar nog steeds ruim voldoende voor een datanetwerk.

De ontwikkelaars beogen snelheden van ongeveer 400 kbit per seconde te halen bij 200 kHz bandbreedte. Daarmee is de snelheid gelijk aan de 1e UMTS-netwerken. Er wordt gewerkt aan een 100 mWatt USB-dongle en een 2 Watt basis zender. Omdat de meeste functionaliteit in software zit is daardoor geen dure hardware noodzakelijk.

In Nederland is de maximaal beschikbare vergunde bandbreedte 50 kHz. Omdat dit in Oostenrijk 20 kHz is is aan te nemen dat de ontwikkelaars rekening houden met mogelijkheden om beperkte bandbreedte te gebruiken. Meer informatie zal gedurende het project beschikbaar komen op de website HDR70.com.

HAMNET accesspoint in Delft actief

Vandaag is een HAMNET accesspoint in Delft geplaatst. Er word gebruik gemaakt van verticale polarisatie en de antenne staat op circa 52 meter hoogte. Daarmee moeten gebruikers in een omtrek van 15 kilometer een verbinding kunnen maken met het netwerk. De ontsluiting naar de rest van het HAMNET netwerk gebeurd ook draadloos, door een link naar IJsselstein via Gouda.

Een verbinding maken kan met geschikte 5 GHz Wifi apparatuur die voldoet aan de A/N norm. Een zichtverbinding is noodzakelijk. Schotels zijn gewenst om al het vermogen (maximaal 1 Watt ERP) de juiste kant op te bundelen en verstoringen uit de buurt te onderdrukken. Op de Hobbyscoop HAMNET-chat helpen gebruikers je graag verder.

Ook novice amateurs kunnen gebruik maken van HAMNET onder de ISM-regeling.

HAMNET Eindhoven gekoppeld

Afgelopen weekend hebben de mannen van de Heinrich Hertz stichting een verbinding opgebouwd van Eindhoven naar Breda. Vanuit Breda sluit de verbinding aan op het bestaande traject naar de Gerbrandytoren in IJsselstein. Daarmee is het eiland rondom Eindhoven en Den Bosch via de lucht ontsloten aan de rest van het netwerk in Nederland. De link heeft een afstand van 42,7 kilometer. Voorheen liep deze verbinding nog over een VPN-tunnel.

HAMNET-verbinding met Duitsland

Sinds enkele dagen is een HAMNET verbinding actief tussen Eibergen en Stadtlohn. Daarmee is de eerste definitieve ‘airbridge’ met de Oosterburen een feit. De link staat aan de Nederlandse kant op de watertoren in Eibergen waar ook PI3TWE gehuisvest is.

Omdat Eibergen met VPN verbonden is, zijn de ping-tijden overal in Nederland erg acceptabel. Het is uiteindelijk de bedoeling om het netwerk in Noord- en Oost Nederland te ontsluiten via een draadloze verbinding. Omdat dit echter niet mogelijk is vanaf Hilversum, IJsselstein is de hoop gevestigd op een link vanuit Arnhem, dat uiteindelijk op IJsselstein – Nijmegen ontsloten moet worden.

[root@zabbix3 ~]# traceroute 44.137.62.173
traceroute to 44.137.62.173 (44.137.62.173), 30 hops max, 60 byte packets
 1 * * *
 2 pi1utr.ph4x.ampr.org (44.137.40.187) 1.213 ms 1.521 ms 1.647 ms
 3 hamnetgw.pi1utr.ampr.org (44.137.41.254) 7.872 ms 8.360 ms 9.761 ms
 4 pi1utr.pi9noz.ampr.org (44.137.60.1) 10.829 ms 12.921 ms 14.255 ms
 5 gw.pi9noz.ampr.org (44.137.42.1) 20.210 ms 23.321 ms 23.671 ms
 6 pi9noz.pi3twe.ampr.org (44.137.61.86) 35.881 ms 35.576 ms 35.985 ms
 7 pi3twe.db0atv.ampr.org (44.137.62.173) 41.251 ms 35.456 ms 44.101 ms

HAMNET als bron voor propagatiebepaling

Rob (PE1ITR) heeft een propagatietool gebouwd op basis van HAMNET. Door de signaalwaarden van enkele 5 GHz straalverbindingen uit te lezen kan bepaald worden of er sprake is van tropoducting in bepaalde gebieden van Nederland. Wanneer de signaalsterkte met 12 dB verhoogt is, wordt er een alarmering gegeven aan liefhebbers van microgolf-banden.

Enkele links over grotere afstanden op verschillende plekken in Nederland dienen daarbij als uitgangspunt. Bijvoorbeeld de link van mijn huis naar de Gerbrandytoren (30,8 km. zichtverbinding) alsook de verbinding tussen Eindhoven en Den Bosch of de verbinding van Delft naar Zierikzee.

De verbindingen worden ook in een grafiek geplot, zodat in een overzicht duidelijk is of er sprake is van (tropo) propagatie en in welke delen van Nederland. De alarmeringen worden in het kanaal Microgolven van de Hobbyscoop chat-server gezet.

Scoop bouwt aan HAMNET en PI6ATV

De Scoop-crew heeft gisteren weer verder gebouwd aan PI6ATV en HAMNET. Plaats van gebeuren was de Gerbrandytoren in IJsselstein. Hier werden twee weken geleden al diverse mechanische werken gedaan zoals het plaatsen van drie nieuwe masten op 96 meter hoogte. Dit weekend is gewerkt aan de bekabeling en zijn de eerste antennes geplaatst. Het betreft een HAMNET link naar Hilversum en een HAMNET link richting Gouda. Ook staan de accesspoints voor HAMNET weer allemaal aan.

Lees meer

Scoop-crew werkt in de Gerbrandytoren

De mannen van de repeater hebben het afgelopen weekend weer diverse werkzaamheden uitgevoerd aan de opstelpunten in de Gerbrandytoren. Dat valt te lezen op de website van de Hobbyscoop. Zo is er een aanvang gemaakt om PI6ATV weer in de lucht te krijgen. Hiervoor moest een glasvezelkabel gelegd worden van de mastcabine op 220 meter hoogte naar de 20e etage op 80-meter hoogte, waar de apparatuur opgesteld staat.

Lees meer