HAMNET in Nederland

tcpipMisschien herinnert u zich nog het bekende AMPR.org ofwel Amateur Packet radio netwerk dat in het midden van de jaren tachtig werd opgericht voor- en door radiozendamateurs als eerste stap in de wereld van TCP/IP. Indertijd werd dit netwerk vrijwel uitsluitend gebruikt voor het destijds populaire packetradio.

Het Amateur Packetradio netwerk of kortweg AMPRnet kwam tot stand in een periode waarin nog geen schaarste bestond in zo genoemde IPv4 adressen. Hierdoor was het destijds mogelijk om een primaire  adresallocatie, ook wel /8 adres genoemd, te verkrijgen waardoor zendamateurs wereldwijd de beschikking hadden over alle adressen in de 44 reeks. Dit is in de loop van de jaren nooit veranderd waardoor deze adressen vandaag de dag nog steeds aan de amateurdienst zijn toegewezen. Gezien de grote behoefte aan aan IPv4 adressen is dit feitelijk een unieke situatie.

Nederland heeft in de IP44 reeks het subadres 137 toegewezen gekregen. Dit betekent dus dat de IP adressen 44.137.x.x uitsluitend voor zendamateur toepassingen in Nederland worden toegepast. De IP ruimte die voor Nederland beschikbaar is werd tot op heden gerouteerd via de Verenigde Staten. De laatste tijd is de behoefte ontstaan om de IP ruimte direct vanuit Nederland te kunnen routeren omdat hier verschillende voordelen aan verbonden zijn. Afgelopen Dinsdag, 2 december is de Nederlandse IP space 44.137 formeel naar Nederland verhuisd dankzij een prima samenwerking tussen radiozendamateurs en de bekende Nederlandse internetprovider XS4ALL.

Dit geeft een toegenomen flexibiliteit om te kunnen experimenteren met digitale communicatie waarbij voornamelijk het radiopad als medium gebruikt kan worden. Behalve het inmiddels gedateerde packetradio kan hierbij gedacht worden aan bijvoorbeeld het verbinden van D-star, DMR of andere repeaters, vooral op plaatsen waar internet toegang minder gemakkelijk of kostbaar is. Ook kunnen persoonlijke experimenten worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld het bedienen van zendapparatuur op afstand maar de mogelijkheden zijn eigenlijk oneindig groot.

Als transportmedium voor de TCP/IP informatie wordt op dit moment gedacht en gewerkt aan wireless point to point verbindingen, maar ook aan toegangspunten voor gebruikers. In Nederland bestaan al verschillende lokale initiatieven hiertoe die zich over het algemeen scharen onder de noemer HAMNET. Hamnet staat voor Highspeed Amateur Multimedia Network. In verschillende landen zoals bijvoorbeeld Duitsland en België zijn er al omvangrijke autonome netwerken beschikbaar. In Nederland is nu ook de weg hiervoor wagenwijd open. Iedere geïnteresseerde radiozendamateur wordt van harte uitgenodigd om actief aan Hamnet deel te nemen.

Op Facebook is inmiddels een Hamnet groepspagina geactiveerd waar ruimte is om over dit onderwerp verder van gedachte te wisselen en de ontwikkelingen te melden en volgen. De pagina kan gemakkelijk gevonden worden door op facebook te zoeken op de naam hamnet.

Er zijn nog een paar andere internet adressen die we u niet willen onthouden, hier komen ze:

Allereerst het AMPRnet: www.ampr.org

Wil je meer weten over de adressen die in Nederland uitgedeeld zijn en kunnen worden, kijk dan eens op de site van Rob, PE1CHL, die in Nederland de coordinator hiervan is: pe1chl.nl.eu.org.

Tenslotte is de site www.hamnetdb.net de moeite waard om te bezoeken. Je krijgt hier een prima overzicht waartoe dit initiatief allemaal kan leiden…

10 antwoorden
  1. Boudewijn, VE3TOK
    Boudewijn, VE3TOK zegt:

    De routing via de Verenigde Staten (ucsd) was (is) alleen maar als men van een niet 44 adres, zo de rest van Internet een amprnet adres probeerde te bereiken. 44 naar en van 44 adress gaat “rechtstreeks” van gateway
    naar gateway over een ipip vpn tunnel.

  2. Rob
    Rob zegt:

    Dat klopt, Boudwijn. Het ging hier alleen over de routering naar Internet. Wat we nu hebben is directe toegang bijvoorbeeld voor Echolink gebruikers op internet naar systemen op AMPRnet zoals onze repeaters. Dat is mooi. Met het HAMNET zelf heeft het niet zo veel te maken, dat is een onderling amateurnet en of dat nou wel of niet aan internet gekoppeld is zou weinig uit moeten maken.
    Echter in de praktijk wordt het wel gemakkelijker om mensen over de streep te trekken iets met HAMNET te gaan doen als er ook integratie met internet mogelijk is.

    • Rob
      Rob zegt:

      Dat klopt, maar die heeft niet te maken met dit initiatief. Ik begreep dat de maker daarvan wel de krachten wilde bundelen, maar het project waar die wiki over gaat is nooit echt van de grond gekomen.

    • PH4X
      PH4X zegt:

      Elmar, PD3EM, heeft aangeboden de website beschikbaar te stellen en mee te doen. De informatie die er nu op staat is echter verouderd. Neemt niet weg dat die niet interessant is. Beslist de moeite waard om eens door te lezen.

Reacties zijn gesloten.