Frequentiebehoefte tijdens kroonwisseling

Koninginnedag_vlag_kroonTijdens de komende kroonwisseling in Amsterdam is er veel behoefte aan frequentieruimte. Eerder maakte Agentschap Telecom al bekend dat zendamateurs de 13-cm band niet mogen gebruiken in een omtrek van 40 kilometer rondom Amsterdam daar deze band ingezet gaat worden voor mobiele videoverbindingen.  Vandaag valt op Tweakers.net te lezen dat T-mobile haar (nog) ongebruikte frequenties in de 2,1 en 2,6 Ghz band beschikbaar zal stellen. Agentschap Telecom zal deze weer beschikbaar stellen aan partijen die portable en tijdelijke videoverbindingen zullen gebruiken tijdens de TV-uitzendingen.

Agentschap Telecom verwacht op 30 april veel drukte in de ether: niet alleen vanwege de vele nieuwsmedia die verslag doen van de inhuldiging, maar bijvoorbeeld ook door het gebruik van portofoons en extra capaciteit op mobiele telefoonnetwerken. “Onze uitdaging is om in een relatief klein gebied zoveel mogelijk partijen van frequenties te voorzien en te zorgen voor een ongestoord frequentiegebruik”, aldus Aart Ballast,  projectleider van het agentschap bij de troonswisseling.

Medewerkers van Agentschap Telecom zijn op 29, 30 april en 1 mei ter plaatse in Amsterdam. Ze controleren of alles goed gaat met het frequentiegebruik. Partijen die geen vergunning hebben en toch gaan zenden, kunnen storing veroorzaken. Die stoorzenders kunnen door het agentschap snel worden gelokaliseerd. Het agentschap kan dan meteen tegen ze optreden. “Maar het is de bedoeling om er een feest van te maken en niet meteen te beboeten. Goede informatieverstrekking in de aanloop naar en tijdens het evenement  voorkomt al veel storingen”, aldus Patrick Visser, de deelprojectleider Toezicht bij de troonswisseling.

Het agentschap zet vanaf 29 april vanuit Amersfoort ook het Landelijk Meetnet Telecom in om preventief potentiële knelpunten op te sporen. Hiermee wordt standaard op twaalf locaties in het land gemeten. Voor deze gebeurtenis wordt een extra ontvanger opgesteld in het centrum van Amsterdam. Visser: “Hiermee kunnen we storingen op de videoverbindingen, mobilofoons of portofoons vroegtijdig signaleren, en daarmee onze collega’s ter plaatse ondersteunen om de storing te beëindigen.”