Laden Evenementen

« Alle Evenementen

39e Landelijke Ballonvossenjacht

september 10 @ 10:00 - 17:00

- Gratis

Vrijwel iedere radio geïnteresseerde heeft wel eens van de Ballonvossenjacht gehoord. In haar inmiddels 38 jarige bestaan hebben héél wat radiozendamateurs en andere peilers aan dit bekende evenement deelgenomen. Dit jaar vindt de Ballonvossenjacht alweer voor de 39e keer plaats. Zoals te doen gebruikelijk is het evenement dit jaar gepland op 10 september 2017, dat is dus opnieuw de tweede zondag van de septembermaand. Als de weergoden ons goed gezind zijn wordt om 13.00 uur de welbekende sonde opgelaten aan een stratosfeerballon die meestal een hoogte van 30+ kilometer bereikt. De sonde blijft normaal gesproken zo’n anderhalf tot twee uur in de lucht waarbij vele actieve peilers tot het uiterste gaan om de dalende sonde als eerste te bereiken. Nieuw is dat de ballon dit jaar niet opgelaten zal worden bij het KNMI maar op een willekeurige plek in Nederland. 

De ballonvossenjacht gaat ieder jaar gepaard met verschillende multimediale activiteiten die ervoor zorgen dat zowel de actieve deelnemers (de jagers) alsook de passieve deelnemers (de volgers thuis) de ballonvossenjacht maximaal kunnen beleven. Zo is het oplaten van de ballon altijd het spannende startschot die live verslagen wordt via de relaisstations PI2NOS en PI3UTR. Daarnaast verwachten we ook dit jaar weer de beelden te zien van de ATV-zender in de sonde maar ook die van het begeleidingscentrum en, niet in de laatste plaats, van de volg-equipe. Zodra de sonde geland en gevonden is kunnen de binnenkomende equipes via deze stream gevolgd worden en de prijsuitreiking ter plaatse live bekijken via internet

Zoals ieder jaar staat de organisatie voor verschillende uitdagingen om het grote scala aan activiteiten in goede banen te leiden. De grote verhuizing van de amateur systemen in de Gerbrandytoren in IJsselstein heeft tot gevolg dat de ATV repeater PI6ATV nog niet operationeel is. Voor de beelden wordt daarom uitgeweken naar PI6HVS en is er een oplossing gezocht in de streaming via onze website. Ook de vele zendbeperkingen op de 13cm band zorgden jaarlijks voor de nodige problemen. Hierdoor heeft de organisatie besloten om de 13cm Amateur Televisiezender in te ruilen voor een 23cm exemplaar. De camera vanuit de ballon zal dus niet op 2330 MHz maar op 1252 MHz te zien zijn.

Zoals u leest is er weer héél wat werk dat verzet moet worden om de Ballonvossenjacht weer een gedenkwaardige dag te laten zijn. Daarom wordt het algehele evenement weer georganiseerd en begeleid door een team van meer dan 30 vrijwilligers. Dankzij hun is het mogelijk om de Ballonvossenjacht plaats te laten vinden en via HF, VHF en UHF verbindingen maken voor de speciale QSL kaart. Vorig jaar leidde dit tot bijna 600 unieke registraties met de club callsign van Radio Club ‘t Gooi: PI4RCG. Nu het goede nieuws: gelukkig is al het QSL werk van de voorgaande periode ondertussen helemaal afgehandeld en heeft iedereen zijn kaart als het goed is ontvangen! Ook dit jaar wordt weer een mooie, nieuwe QSL kaart ontworpen dus zorg ervoor dat je ons op 11 september niet mist!

Meedoen met de ballonvossenjacht kan, zoals altijd, op veel verschillende manieren. In eerste instantie kan je natuurlijk meedoen met de peiljacht. We zeggen het nog maar een keertje: hiervoor zijn echt geen gecompliceerde doppler peilers of andere complexe constructies nodig: de beste resultaten worden vaak behaald met een doodgewone ‘peildoos’, een landkaart, uiteraard een goed team en een klein beetje geluk. Vanaf de zijlijn kan je ook deelnemen aan dit leuke evenement: via internet en de verschillende radiofrequenties kan je de jacht volgen en natuurlijk een QSO maken met de organisatie. De ballonvossenjacht is er dus voor iedereen. Of je nu fanatiek radiopeiler bent, er een gezinsuitje van maakt of vanuit je luie stoel de reeks van activiteiten volgt en rapporteert. Wat ook het vermelden waard is: in de afgelopen 4 jaar hebben we mede dankzij de nieuwe organisatiestructuur het evenement tot een nieuwe hoogte weten te brengen met ieder jaar meer deelnemers, meer website bezoekers én meer radioverbindingen. We zetten deze traditie graag voort!

Uitgebreide informatie over de ballonvossenjacht vind je op de website ballonvossenjacht.nl. Je vindt hier alle interessante frequenties, live updates en daarnaast zijn de laatste nieuwtjes eveneens te vinden op onze Facebook pagina en Twitter stream.

Tot zondag 10 september!

Gegevens

Datum:
september 10
Tijd:
10:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Tags:
Website:
https://www.ballonvossenjacht.nl

Organisator

Radio Club ’t Gooi
Website:
http://www.pi4rcg.nl

Locatie

Landelijk
Wilhelminalaan 10
De Bilt, UT Netherlands
+ Google Maps