Eerste 23cm WebSDR in Nederland

IJzig koud met bijna windkracht 6 op een hoogte van 225 meter. Maar met resultaat. Nederland telt vandaag een 23cm WebSDR. Deze is gepositioneerd in het weak-signal smalband deel van de band en maakt gebruik van de 8-slots ontvangstantenne van PI6ATV op de Gerbrandytoren. Deze SDR kan gebruikt worden voor diverse experimenten op de 23cm band, het afregelen van zenders alsook propagatie-bepaling met behulp van de te ontvangen bakens.

Link: WebSDR PI1UTR (Selecteer de juiste band onder de waterval)

13 antwoorden
  1. Hans
    Hans zegt:

    Inderdaad niet de eerste want bij ESA staat er ook een maar die heeft niet zo’n gunstige antenne opstelling.
    Leuk net wat geluisterd, zal de komende dagen eens wat vaker proberen. Hoor GB3MHL niet en dat valt een beetje tegen als ik kijk naar de antenne hoogte.

    • Randy
      Randy zegt:

      Er moet best wat gebeuren om de signalen vanaf de antenne (225 meter) naar de ontvangers (80 meter) te krijgen. Onder de antenne zit de pre-amp. Van daar gaat het met coax (75Ω) naar een buitenkast waar de RF signalen samen komen en worden omgezet van L-band naar optische signalen. Beneden komt de glasvezel uit die de optische signalen weer omzet in L-band. Daar staat een pre-amp/splitter en gaat het naar de verschillende ontvangers toe.

      Het waaide gisteren hard. Hard als in op de grens van nog mogen/kunnen werken. We hebben dus nog niet de ideale afregeling kunnen doen is het traject met omzetters. Het was in ieder geval geen weer om met een Analyzer op hoogte te werken. Die was weggewaaid. Dus wie weet komen die paar extra DB’s nog. Vergeet niet dat de ontvanger een simpele SDR-stick is.

      • Hans
        Hans zegt:

        Hoi Randy,

        Het is me duidelijk dat het niet eenvoudig is om in weer en wind en met flinke beperkingen op ruim 200 mtr hoog wat te doen, dus alle waardering en respect voor jullie inzet.

        Ik schat in dat als het systeem optimaal werkt dat GB3MHL ten alle tijde hoorbaar moet zijn op de websdr, dus zeer waarschijnlijk kan je hier en daar nog wel wat dB’s winnen. Het zal niet heel hard zijn maar ik denk toch wel een paar dB boven de ruis van 3 kHz bandbreedte.
        Toch nu al een heel leuke aanwinst, dus wat dat betreft alvast dank.

        73 Hans PA0EHG

        • Hans
          Hans zegt:

          Ik bedoel natuurlijk GB3MHZ ben nog niet gewend aan de nieuwe call, Hi.
          Heb het baken overigens net waargenomen op de WebSDR dus wellicht ook wat slechte condities en misschien een paar dB die nog verbeteren kan.

          73 Hans PA0EHG

      • Mischa
        Mischa zegt:

        Alhoewel de opstelling vrij goed lijkt te werken kunnen we met onze rondstraler natuurlijk niet tippen aan een goede yagi of schotel qua antennegain. Hoogte is volgens ons van minder groot belang, LOS heb je met GB3MHZ evengoed niet. Het kan zonder meer goed zijn dat het gemakkelijker is om op een mindere hoogte GB3MHZ mee te krijgen dan van grote hoogte, de praktijk zal de performance in de loop van de tijd moeten uitwijzen. Daarnaast is de behoefte aan betere SDR’s er ook, want met een 8 bit dingetje heb je nu eenmaal beperkingen, ook al wordt de primaire performance bepaald door de preamp bij de antenne en de fiber optics converter er achter.

        • Hans
          Hans zegt:

          Hallo Mischa,

          Grotere hoogte geeft een voordeel tov veel lager. Het propagatiemodel waar we mee te maken hebben is troposcatter en dan heb je met extra hoogte een extra winst van een paar dB tov een gemiddeld station wat net boven de bomen uit komt.
          Ik heb even uitgerekend dat bij een aangenomen antenne gain bij de Websdr van ca 8 dB het baken ongeveer – 6dB in 3 kHz bandbreedte te ontvangen zou moeten zijn. Dat betekend in de praktijk dat je het baken continu goed moet horen in SSB, signalen tot – 16 dB zijn in CW goed neembaar.
          Ik heb net weer geluisterd, ik hoor het baken nu wat vaker dan op 30-12, dus ook condities spelen mee. Optimaal troposcatter is meestal zo rond het middaguur, zal komende dagen eens rond die tijd proberen te luisteren en kijken wat ik dan ontvang op de websdr.

          Ben benieuwd of optimalisatie van het systeem nog wat extra winst oplevert, ik schat dat er nog wel een 3 tot 4 dB te winnen moet zijn. Weet alleen niet hoeveel achtergrondruis jullie daar hebben van andere systemen in de toren, dat kan wel een heleboel schelen.

          73 Hans PA0EHG

  2. Jaap
    Jaap zegt:

    Echte HAM spirit om dat toch te doen ondanks het weer!
    en mooie aanwinst.
    ik kon mijn signaal niet zien op 1296.500 en .165 wel zag ik on5kto

    top job met de beste wensen voor het nieuwe jaar

    Jaap PA0O JO33hg31TV

  3. Paul, PA7WN
    Paul, PA7WN zegt:

    Buiten S4,5 bandruis momenteel uiteraard niets te horen, maar wat een geweldige voorziening weer !
    Mooi gedaan mannen

    • Rob
      Rob zegt:

      De boel is nog totaal niet gecalibreerd. Als we een keer die GB3MHZ zien (waarvan ik begrijp dat die GPS-locked is) kan de frekwentie gecalibreerd worden, ik denk dat ie er nu ongeveer 900Hz naast staat (ontvanger te laag dus de signalen komen te hoog in beeld). Echter het gemiddelde baken staat er veel meer naast.
      En we moeten nog met de gain settings links en rechts experimenteren om te kijken of die mengproducten die je overal ziet een beetje weg te krijgen zijn. Als dat gedaan is dan moet er nog naar de S-meter gekeken worden. Het is allemaal een beetje op gevoel ingesteld.

  4. Mischa
    Mischa zegt:

    Nog een algemene tip: weak signals laten zich beter onderscheiden door in de “view” dropdown menu “weak signals” te selecteren…

Reacties zijn gesloten.