Berichten

Firmware update voor de Pluto SDR

De Pluto SDR heeft custom firmware update gekregen. De update is dan ook niet ontwikkeld door Analog Devices maar door de Franse amateur F5OEO. Met zijn aanpassingen wordt een schoner spectrum gegenereerd en de schouders van het DVB-signaal zijn daarbij lager dan normaal met een PlutoSDR mogelijk is. Ook is ondersteuning voor de CODEC2 spraak vocoder ingebouwd.

Deze SDR is bij zendamateurs vooral in gebruik om DVB-S te genereren. Met een frequentiebereik van 70 MHz tot 6 GHz is deze 150 euro kostende SDR erg populair bij ATV-ers. De Pluto SDR is daarbij een ideale stuurzender om over de Oscar 100 (Es’Hail 2) satelliet te werken omdat deze videobeelden kan genereren met een lage bandbreedte.

De nieuwe firmware is te downloaden op deze website. Wie meer over de Es’Hail-2 (Saudi Oscar 100) Satelliet wil weten kan hiervoor ook terecht op de Dag voor de RadioAmateur in Zwolle. Remco den Besten (PA3FYM) en Rene Stevens (PE1CMO) zullen hier een lezing en enkele demonstraties geven.

DATV uitzendingen PI6ATV over naar DVB-S2

Op 20 december a.s. zullen de digitale uitzendingen van PI6ATV vanuit IJsselstein worden uitgezonden in DVB-S2 mode. Er wordt gebruik gemaakt van 8PSK met een 3/4 FEC en een symbolrate van 22,5 MS/sec. De digitale uitgang zendt uit op 10.290 MHz.

In de Transport Stream zijn alle ATV-repeaters die ontvangen worden in IJsselstein als individueel kanaal terug te vinden. Ook zijn alle ingangen apart te bekijken. Met het overschakelen vaar DVB-S2 is er ruimte voor meer kanalen met een betere kwaliteit. Ook worden uitzendingen in 4K mogelijk.

Een DVB-S2 ontvanger is al voor 2 tientjes te koop bij Ali. Een zogenoemde ‘Free to air’ ontvanger zoals gebruikelijk in Duitsland of de Nederlandse ‘campingsets’ voldoen ook. In combinatie met een ‘ZTM LNB‘ van 49 euro en wat satelliet coax ben je in staat om de uitzendingen te ontvangen.

Maak eenvoudig DVB met een SDR

Enkele zendamateurs zijn de laatste weken erg actief met de ADALM Pluto SDR. Deze SDR kost nog geen 100 euro en is geschikt om DVB-T en DVB-S(2) te maken. Een computer, wat software en een webcam zijn, naast een antenne voor 23cm of 13cm, voldoende om van start te gaan. En hoewel de SDR slechts 0 dBm (1 milliWatt) vermogen levert, lukt het meerdere amateurs om ruim 30 kilometer te overbruggen richting de digitale ingang van PI6ATV waaronder PA3PM, PE9RX en ikzelf, PH4X.

Met 0 dBm vermogen en een 120cm dish ruim 30 kilometer overbruggen naar PI6ATV.

Vanaf Amersfoort met 0 dBm vermogen ruim 30 kilometer overbruggen naar PI6ATV (120cm dish).

De ADALM Pluto heeft na software modificatie een bereik dat ligt tussen de 70 MHz en de 6 GHz. Binnen dit bereik bevinden zich liefst 7 amateurbanden. De maximale bandbreedte bedraagt 56 MHz. Voldoende dus om een digitaal videosignaal van enkele Megahertzen breedt te genereren. Het uitgangsvermogen van 0 dBm is met een of meer MMICs eenvoudig op te krikken naar ongeveer 1 Watt vermogen, of 100 mWatt DVB-vermogen. Een MMIC is voor nog geen 10 euro verkrijgbaar. Voldoende om bij een zichtverbinding tientallen kilometers te kunnen overbruggen.

PI6HVS heeft een digitale uitgang

PI6HVSDe Gooise ATV-repeater PI6HVS heeft vanaf nu ook een digitale uitgang in DVB-S op 10 GHz met een vermogen van 1 Watt. Digitale ingangen waren al langer aanwezig.
Momenteel bevat de transportstream een kanaal die gelijk is aan de uitgang. De beheerders van de ATV-repeater zouden graan ontvangstrapporten krijgen van de gebruikers in midden Nederland.

Lees meer

DVB-S ingang op PI6ATV

PI3UTRDe ATV-repeater van Utrecht (IJsselstein), PI6ATV, heeft sinds vorige week de beschikking over een digitale ingang op de 70cm band. Deze maakt gebruik van DVB-S encoding met een bandbreedte van 2 MHz. De centrumfrequentie is 436.000 MHz.

Met deze ingang moeten stations die op grotere afstand zitten zonder zichtverbinding ook over de repeater kunnen werken. Momenteel is de ingang nog experimenteel. Rapporten zijn echter meer dan welkom bij de beheerders en kunnen via de website pi6atv.com verzonden worden.

Lees meer