Berichten

DKARS niet welkom bij het QSL Bureau

In het decembernummer van DKARS, dat vandaag naar haar donateurs verzonden is, geeft DKARS aan op 13 november jl. een aanvraag gedaan te hebben om deel te nemen bij het Dutch QSL Bureau, een samenwerking van VERON en VRZA. In een e-mail wordt gevraagd hoe het DQB georganiseerd is, onder welke voorwaarden DKARS mee zou kunnen doen, of deelname per 1 januari a.s. al mogelijk is en hoe dit proces verder ingevuld kan worden.

Enkele uren later al wordt de e-mail door VERON-secretaris Eric-Jan Wösten beantwoord: “Door de VERON wordt een participatie van DKARS aan het DQB niet mogelijk geacht.” De VRZA reageert twee dagen later ook en geeft aan de zaken in het bestuur te bespreken.

DKARS kan zich niet voorstellen dat het VERON bestuur in enkele uren zaken besproken kan hebben, en stuurt enkele weken later opnieuw een e-mail aan de algemeen secretaris. Daarin vraagt ze of andere bestuurders ook kennis genomen hebben van de aanvraag en wat eventuele argumenten zijn waarom DKARS niet zou kunnen participeren.

Een dag later volgt antwoord van VERON-secretaris Eric-Jan Wösten: “Wij hebben van uw brief kennis genomen en wensen bij deze te constateren dat wij jegens uw stichting geen enkele verplichting hebben, laat staan aan uw stichting enige verantwoording verschuldigd zijn.”

VRZA-secretaris Ruud Haller geeft op 10 december een reactie aan DKARS. Daarin geeft de vereniging aan “op zich niet tegen deelname van DKARS aan het DQB te zijn, maar gezien het standpunt van de Veron in deze, zien wij geen mogelijkheid voor deelname van DKARS aan het DQB.”

Landelijke QSL bureau’s en regelgeving
Hamnieuws duikt in de IARU-regelementen rondom QSL. Het IARU bestaat uit vertegenwoordigers van de grootste landelijke vereniging voor radiozendamateurs. Per land kan slechts één vereniging lid worden. Bij de IARU worden internationale afspraken gemaakt rondom zaken die radiozendamateurs aan gaan.

Reeds in 1985 geeft IARU – en dus ook VERON als lid – besloten dat een QSL-service ook toegankelijk moet zijn voor niet-leden, mits deze bereid zijn om de kosten te betalen, zo lezen we in Resolution 85-9, dat in 2009 nog eens herzien is. Het besluit is echter een aanbeveling. Gezien er leden zijn die reeds langer dan 45 jaar(!) deel uitmaken van het VERON hoofdbestuur kan het onmogelijk zijn dat deze kennis niet aanwezig is.

QSL nu duur retour
QSL-kaarten van niet-leden komen hoe dan ook aan bij het QSL-bureau in Arnhem. Daar wordt gecontroleerd of calls via een van de beide verenigingen lid zijn van het DQB. Indien dit het geval is, dan wordt de kaart verzameld en per afdeling doorgestuurd naar de regionale QSL-manager. Indien iemand geen lid blijkt, wordt een ‘Non member’ stempel gezet en gaat de kaart retour afzender. Aangezien Internationale luchtpost duurder is dan binnenlandse pakketten, zou het faciliteren van niet-leden juist tot een kostenbesparing leiden van de huidige leden (en verenigingen), omdat deze kosten over een grotere groep verdeeld kunnen worden.

Verenigingen sluiten (in)direct eigen leden uit
Met het uitsluiten van DKARS als deelnemer in het DQB sluiten verenigingen ook (in)direct eigen leden uit. Een deel van de verzonden QSL kaarten van VERON en VRZA-leden zal immers retour afzender gaan. Eerder al schreef Jaap (PA7DA) dat ruim 2/3 van de kaarten – veelal binnenlands – niet afgeleverd kon worden bij de ontvanger.

Leden kunnen ingrijpen
Het is niet de eerste keer dat (individuele) bestuurders DKARS uitsluiten. Hamnieuws heeft hier al diverse keren over geschreven. Bestuurders van beide verenigingen reageren hier niet altijd even professioneel op. En nu de verenigingen een gezamenlijke vijand hebben, lijkt de samenwerking opeens een stuk beter te gaan. Leden kunnen echter ingrijpen. Op de VERON-website is onlangs een artikel geschreven waar uitgebreid beschreven staat hoe.

QSL kaarten verloren tijdens crash MH17

DARC_QSL_470kg-na-hamradioTijdens de crash van vlucht MH17 boven Oost Oekraïne is ook QSL-post verzonden door Nederlandse zendamateurs verloren gegaan, melden meerdere zendamateurs aan Hamnieus.nl. Dat blijkt uit en video die op Youtube opgedoken is.  De bestemming van de pakket(ten) is in ieder geval Indonesië.

Het is niet bekend uit welke periode de kaarten zijn, al laat de video zien dat het in ieder geval om kaarten uit midden 2013 gaat.  Met een verwerkingstijd tussen inleveren bij afdelingen en verwerking, sortering en verzending op het Dutch QSL Bureau zou het om kaarten uit geheel 2013 kunnen gaan.

Lees meer