Berichten

Nieuwsbrief Radiozendamateurs en hun zendmasten

Het Antennebureau, een onderdeel van Agentschap Telecom, heeft vandaag een nieuwsbrief met de titel ‘Radiozendamateurs en hun zendmasten’ op de website gepubliceerd. Deze nieuwsbrief heeft een informeel karakter en is gemaakt om klagers op weg te helpen. Het Antennebureau ontvangt namelijk met regelmaat vragen over antenne installaties in de buurt, waaronder ook die van radiozendamateurs.

De experimenten van radiozendamateurs hebben zo’n 100 jaar geleden de basis gelegd voor de moderne radio- en telecommunicatie. Nederland telt nu 12.500 radiozendamateurs.

“Het Antennebureau krijgt regelmatig vragen over en van radiozendamateurs. Wat is een radiozendamateur? Welke regels gelden er? Zorgen radiozendamateurs voor storingen? En hoe zit het met de gezondheid en veiligheid? In deze nieuwsbrief leest u het antwoord op die vragen.”

Ministerie publiceert rapport over Antenneregister

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft een eindrapportage gepubliceerd over de toekomst van het Antenneregister. Het rapport geeft informatie over technologische en maatschappelijke ontwikkelingen waarmee rekening moet worden gehouden bij toekomstige registratie van antenne-installaties.

Het eindadvies is dat er een toekomst is weggelegd voor het register, omdat het de transparantie richting burgers zou bevorderen. Er is echter wel een aanpassing in het Frequentiebesluit nodig om deze toekomst veilig te stellen, zo valt te lezen in het rapport, dat 87 pagina’s telt.

Om het rapport samen te stellen is gesproken met circa 40 belanghebbenden en gebruikers van het Antenneregister. Ook is er een openbare enquête geweest, waarbij 396 respondenten meegedaan hebben. Daarnaast is op basis van openbare bronnen inzicht verkregen in de registratie van antenne-installaties in andere Europese landen, zoals België, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Zwitserland.

Specifiek over de registratie van zendamateurs wordt mogelijk een alternatief aangehaald om privacy van natuurlijke personen te beschermen. Mogelijk wordt in de toekomst niet de exacte locatie weergegeven, maar zal dit gebeuren op basis van het postcodegebied. Registratie zal, ook in de toekomst, nog wel verplicht zijn.

De redenen die zijn aangevoerd om zendamateurs te registeren in 2009 gelden nog steeds. Wel treedt in 2018 nieuwe wetgeving op het gebied van privacy in werking. Dan doet de vraag zich voor of de locatie van de antenne-installatie van radiozendamateurs nog steeds in een register gepubliceerd mag worden, of dat de nieuwe wet aanleiding geeft om de afweging uit de wijziging van het Frequentiebesluit 2009 te herzien. In 2009 is door het College Persoonsgegevens als alternatief genoemd dat zendamateurs per postcodegebied worden geregistreerd. Door een dergelijke generalisatie zou kunnen worden voorkomen dat gegevens openbaar worden die tot specifieke personen te herleiden zijn.

Het antenneregister kost jaarlijks 176.000 euro en de kosten worden gedragen door de gebruikers van Agentschap Telecom. Registratie is verplicht wanneer er met meer dan 10 dbW (10 Watt) uitgezonden mag worden. Hoewel CB hier volgens de nieuwe wet- en regelgeving ook onder valt (12 Watt PEP bij SSB) zijn deze gebruikers vooralsnog vrijgesteld van registratie. Het rapport spreekt van een voornemen om deze gebruikers ook verplicht te laten registreren.

Het rapport is hier te downloaden.