Agentschap Telecom over APRS-digipeaters

Agentschap Telecom heeft recent enkele ‘digipeaters’ in het APRS-netwerk onderzocht. Uit dit onderzoek bleek dat er mogelijk enige onduidelijkheid bestaat over het gebruiken van een (digi)repeater op basis van de eigen amateurregistratie. Vooral het idee dat ‘als je bij de zender aanwezig bent’ je een repeater op een privé-call mag gebruiken blijkt door veel zendamateurs als juist te worden gezien. Om deze onduidelijkheid weg te nemen, is hieronder de van toepassing zijnde regelgeving uitgelegd.

Een (digi)repeater zendt aan de ingang ontvangen berichten, zonder tussenkomst van de eigenaar/gebruiker van deze repeater, opnieuw uit. In de situatie dat dit gebeurt met een vergunning (voorheen ATOF) is dat juist, maar in de situatie dat dit gebeurt op basis van de registratie is dit fout. Hierbij speelt artikel 10 van de Regeling gebruik van frequentieruimte zonder vergunning met meldingsplicht 2015 een rol:

Art. 10, lid 1, onder b zegt: “Het uitzenden van omroepprogramma´s, muziek, reclame of berichten van of voor derden is niet toegestaan.”

Ook berichten van andere zendamateurs of andere geautomatiseerde systemen zijn berichten van derden. Hiermee is het ter beschikking stellen van een (digi)repeater aan andere zendamateurs een gebruik dat niet wordt gedekt door de registratie van de eigenaar/gebruiker, maar dient te worden gedekt door een vergunning voor het zenden met een relaisstation van Agentschap Telecom. Lees meer over het aanvragen van een vergunning in de Gedragslijn vergunningen radiozendamateurs.

Het gebruik van repeaters zonder vergunning kan leiden tot een sanctie.

17 antwoorden
  1. Wim Fournier
    Wim Fournier zegt:

    Ik vraag me dan wel af of at een atof verleend voor aprs digipeaters. Ik denk van niet, en daarmee is digipeating (?) verboden

  2. Frans pa3atr
    Frans pa3atr zegt:

    Jammer dat het zo ligt als hierboven omschreven. Ik zou best een digipeater willen maken, plaatsen en onderhouden, maar om voor deze dienst aan de mede amateurs ook nog eens jaarlijks AT-kosten te gaan maken…..nee dus. Dan helaas dus maar niet. Mijn keuze.

    • pd1ash
      pd1ash zegt:

      € 153,- per atof tikt lekker aan. Ook niet mijn ding.

      Dan zal de rest ook wel onderuit gehaald worden zoals packet, aprs, dmr hotspot, dstar hotspot,fusion hotspot, wspr, enz enz. Blijft niet veel legaal over zonder ATOF BT.

  3. Rob van Rheenen
    Rob van Rheenen zegt:

    En je kunt een mmdvm hotspot of openSpot ook instellen dat hij alleen jouw call doorgeeft (geen berichten van derden). Bijvoorbeeld in de Pi-Star image zet deze op private en alleen jouw call komt er overheen…

    • Piet
      Piet zegt:

      En hoe doe je dat dan met de stations op het netwerk die via jouw dongle worden uitgezonden?

  4. Kees PE1RNL
    Kees PE1RNL zegt:

    Je zou je haast afvragen of het om de centjes gaat.
    Dan maar zoveel mogelijk RX Only igate plaatsen.

  5. Mark PD0MV
    Mark PD0MV zegt:

    Hoe zit het dan met APRS apps ?? Op Windows Phone, Android, Iphone etc 🤨 hoe zit dat dan??
    Zou ik graag meer informatie willen !!!

    • Milan
      Milan zegt:

      Ik gok dat je je over een telefoon app geen zorgen hoeft te maken 😉

      Aangezien je geen RF maakt (buiten je telefoon bundel om)

  6. Roland
    Roland zegt:

    Apps mag je gewoon gebruiken natuurlijk. Daarmee zend je niet uit op een amateurfrequentie.

  7. pa2snk
    pa2snk zegt:

    Zeikerds hier wel van alles willen maar als het geld kost dan haken we maar weer af typisch nederlands. Atof is 1 mailig 153 euro en daarna bij verlengen 29 euro na 3 jaar.
    Als je het goed doet vraag je alles in 1 keer aan packet laps + aplicaties + een duplex freq voor een analoogw of digitaale rpt. Heb je alles in 1 keer gedekt en hoef je dus ook maar 1 keer kosten te maken. Hobby mag geld kosten. Iedereen die een auto wil rijden betaalt toch ook wegenbelasting.

  8. Rob
    Rob zegt:

    We kunnen ons nu wel druk gaan maken over dit soort regels maar we weten allemaal waarom deze regels er gekomen zijn… “vroeger” was dit probleem er niet en werd er redelijk losjes omgegaan met alles wat experimenteel was, maar die vinger moet je niet aan de Nederlandse amateur geven want dan pakt ie meteen de hele hand.
    Voeg daar dan nog bij dat de amateur wil dat er voor alles een beleid is wat op papier staat (of anders stapt ie naar de rechter om dat af te dwingen) en kijk waar het op uit draait.

Reacties zijn gesloten.