Staat van de ether 2017

Agentschap Telecom waarschuwt in haar meest recente jaarverslag met de titel “Staat van de ether – 2017” dat frequentieruimte voor radiozendamateurs, en dan met name frequenties boven de 30 MHz, onder druk komen te staan. De toezichthouder vindt dat het experimentele karakter van het gebruik door zendamateurs afneemt.

In de laatste decennia verschuift het zwaartepunt van de activiteiten van radiozendamateurs: er wordt minder geëxperimenteerd en meer gecommuniceerd; vaak met standaard beschikbare apparatuur in plaats van zelfgebouwde apparatuur.

De toezichthouder noemt wel twee belangrijke bevindingen die (door) radiozendamateurs gedaan zijn in het afgelopen kalenderjaar: Een type PLC modem voerde ten onrechte een CE-keurmerk. Daarnaast heeft een storingsklacht geleidt tot hinder waarvan zelfs hulpverleners last van kunnen hebben met het C2000-netwerk.

Ondeugelijke software in de Experimentenbox van KPN

Ondeugelijke software in de Experimentenbox van KPN

In de loop der jaren is het aandeel van radiozendamateurs in de ontwikkeling van nieuwe technologieën afgenomen. Dat is een logische ontwikkeling. Naarmate er door de grote mondiale tech-spelers meer nieuwe technologieën worden ontwikkeld en deze breder inzetbaar zijn, worden ze interessant voor commerciële en publieke partijen. Diezelfde partijen azen nu op het spectrum van radiozendamateurs. Deze partijen staan te dringen om dit spectrum in te kunnen zetten. Bijvoorbeeld voor breedband data of voor andere, maatschappelijk gezien, interessante toepassingen.

De verwachting is dat in de komende jaren de druk zal toenemen – zowel nationaal als internationaal – om bepaalde delen van het spectrum aan andere gebruikers dan radiozendamateurs toe te wijzen. Op de middellange en langere termijn zullen er beleidskeuzes gemaakt moeten worden. Agentschap Telecom denkt hierover mee en zoekt daarbij, in samenspraak met belangenvertegenwoordigers, naar oplossingen die alle partijen tevreden stellen.

Bekijk: Staat van de Ether – 2017.

66 antwoorden
  1. Paul, PA7WN
    Paul, PA7WN zegt:

    Nou, daar zijn we dan lekker mee ! En een drogreden voert men aan: alsof het niet toegestaan zou zijn om als communicatieamateur bezig te zijn ? Natuurlijk wel. Ieder zijn ding. De 70cm band zijn we al bijna kwijt, laat ons hopen dat de 2meter band gespaard blijft

    • Peter
      Peter zegt:

      Voor communicatiedoeleinden zijn er prima oplossingen. Bijvoorbeeld 40 kanalen CB. Helaas concentreert dat zich nu op 430.1250. Wat daar gebeurd en wat dat met zendamateurisme te maken heeft dat is mij ontgaan. Wellicht kan Agentschap Telecom zelfhaar bijdrage leveren aan het verminderen van communicatieamateurs door de vergunning van dit soort repeaters in te trekken. Dat zal ook meteen een hele stapel klachten schelen.

      • eric
        eric zegt:

        is hun eigen schuld door al die repeaters aan elkaar te knopen KOMPLEET NUTTELOOS en wekt alleen intruders en ander gespuis

        • Dennis PD4DAM
          Dennis PD4DAM zegt:

          Deze koppelingen zijn anders een technisch experiment van formaat waar vele amateurs bloed zweet en tranen in stoppen en steeds blijven verfijnen. Andere amateurs die veelvuldig mobiel zijn vinden elkaar hier frequent. En zo luisteren er talloze nog eens mee naar de gesprekken die wél hobby gerelateerd zijn en sommige onderwerpen durf ik dan ook machtig interessant te noemen….

          dit kwalificeren als KOMPLEET NUTTELOOS beoordeel ik persoonlijk als het uitdelen van een klap in het gezicht van de mensen die hier hun stinkende best voor doen en hebben gedaan.

          Ik vraag u dan ook om te herbezinnen.

          Dank, Dennis PD4DAM

      • Erik PH9E
        Erik PH9E zegt:

        Je weet natuurlijk zelf ook wel dat de (legale) mogelijkheden op de CB-band niet dezelfde zijn als die van een N- of F-registratie. Geen enkele bepaling verbiedt het gebruik van die registraties voor communicatiedoeleinden, En welke (wettelijke) bepaling verplicht N- of F-amateurs om te experimenteren? Overigens komt het woord “experimenteren” in het geheel niet voor in de Gebruikersbepalingen Amateurfrequentiegebruik.

  2. MPX
    MPX zegt:

    We mogen blij zijn met elke Khz, AT is niets verplicht, we mogen er gebruik van maken.
    Het belang van die paar zendamateurs weegt echt niet op tegen wat AT vindt het maatschappelijk belang.
    Bovendien verzieken “we” het zelf, dus dan is de keuze helemaal snel gemaakt.

  3. Danny
    Danny zegt:

    We verknallen het zelf, banden worden niet of nauwelijks gebruikt door alle lpd hotspots bv die gebruikt worden door DV users.
    Zello voegt ook niet veel toe aan gebruik van de banden..
    Zelf gelukkig elke dag qrv op 70cm mobiel middels DV maar dan wel via de repeaters 🙂

  4. PD4NK
    PD4NK zegt:

    Hoewel de 2m en 70cm repeaters voornamelijk gebruikt worden voor communicatie kunnen we wel stellen dat PI2NOS en PI2NON (Coversity) prachtige experimenten op zich zijn. En dat de uitkomst dan gebruikt wordt voor communicatie… Tja, je doet toch uitvindingen met als doel om er uiteindelijk iets nuttigs uit te halen. PI2NOS zorgt voor veel communicatieplezier onder de amateurs en dat is het resultaat van het geslaagde experiment.

    • MPX
      MPX zegt:

      Noem het maar geslaagd, vroeger had je het amerbeest, nu zit de hele beestenbende op een repeater 😁

      • PD4NK
        PD4NK zegt:

        Mwa, ‘geslaagd’ is misschien niet het beste woord. In deze context bedoel ik dat het is gelukt een landelijk dekkend 70cm FM repeater te onderhouden, zonder dat als gebruiker van frequentie hoeft te wisselen of al te veel last hebt als je midden in twee zenders staat. Dat is met PI2NON al helemaal een prestatie. Los van het oordeel of dit cultureel gezien vooruitgang is.

        • Rob
          Rob zegt:

          Precies, het co-channel diversity netwerk van PI2NON en later PI3UTR en PI2NOS is nou juist een voorbeeld van een experiment van radiozendamateurs in de afgelopen jaren.
          Toen die landelijke systemen er net waren werkte dit ook heel leuk, het bracht allerlei delen van het land bij elkaar die elkaar normaal nooit hoorden op VHF/UHF met hun rondstralertjes.
          Dat voorzag duidelijk in een behoefte.
          Dat het vervolgens misbruikt wordt dat was niet de bedoeling van het experiment en geeft alleen grondslag aan wat AT ook al vindt: dat zendamateurs tegenwoordig in feite gewoon CB’ers zijn die al die banden helemaal niet meer nodig hebben als ze maar een paar kanaaltjes hebben om te “tokkelen”.

          We hebben gewoon veel te veel onze oren laten hangen naar degenen die vonden dat de drempels voor de hobby omlaag moesten, daarmee de hobby als geheel naar beneden getrokken en het voortbestaan in de waagschaal gesteld.
          En degenen die daar altijd al tegen waren die werden en worden beschimpt.

        • MPX
          MPX zegt:

          AT heeft veel taken, een heel klein gedeelte zijn de zendamateurs.
          En nu hebben ze hun handen vol aan zo’n repeater, waar ze eigenlijk helemaal geen tijd voor hebben.
          En dan nog dat gemekker over de herijking, AT is het helemaal zat en zit hier allemaal niet op te wachten lijkt me.
          De stekker eruit trekken geeft hen een boel rust,bovendien kunnen ze hun tijd dan weer aan nuttige dingen besteden.

          • Rob
            Rob zegt:

            Toch denk ik dat het zendamateurisme er meer mee opschiet als jij er mee kapt, dan als de repeater wordt stopgezet. Immers jij maakt ALLEEN maar negatieve opmerkingen en op de repeater is ook nog wel eens wat positiefs te horen.

          • William
            William zegt:

            Klopt AT zit daar niet op te wachten. Kost ze tijd. En dat niet alleen. Ze willen N niet op 23 cm hebben, want die band word nu als soms verhuurd aan derde, en dat zal alleen maar meer worden. Een N,er wordt toch gezien als iemand met mindere kennis aangaande zendamateurisme (sommige denken gelijk, dat dit voor alles zo is….) en er komen eerst steeds meer primaire gebruikers, voordat er allerlei maatregelen komen ook tegen de F amateur op hogere banden. Daar wil je N niet tussen hebben. Kortom, het zou me niet verbazen als ze er onder HF het een en ander bijkrijgen, want dat is maatschappelijk niet van belang maar de rest kunnen ze vergeten. En niet alleen N amateurs, F ook op termijn, dat blijkt wel uit bovenstaande tekst.

  5. PD3HF
    PD3HF zegt:

    Ik zal het artikel even samen vatten op de manier zoals men het zou moeten lezen:

    Omdat wij, de roverheid een geldverslindende dwangneurose hebben en onze baas Rutte miljarden tegelijk over de balk schept richting grote bedrijven, moeten wij, de roverheid, jullie frequentieruimte verkopen om onze rekeningen te kunnen betalen. Het moet uit de lengte of breedte komen. Dat U, de amateur in het verleden mooie gratis diensten aan ons heeft verleend, in de vorm van ontwikkeling en propagatieonderzoek om maar eens wat te noemen, vergeten we zo snel mogelijk. Gelukkig hebben wij bij de roverheid last van collectief en selectief geheugenverlies. Dat bewijzen we keer op keer. Toch?

    Maakt U zich geen zorgen. Zodra U zich op uw gemak waant, komen we voor de rest.

    Trouwens, mijn grote vriend Peter, die het over 40 kanalen CB heeft, moet daar eens gaan luisteren. Dat deel is al verkocht aan KPN om hun PLC-bedrijvigheid te kunnen botvieren. Ik heb daar 9+ QRM staan van 20 tot 30 MHz, een grote soep. Maar dat weet ie vast wel…

    Ten slotte! Vergeet niet: Verkoop je moeder! Geld! Dat is alles dat telt! #StemVVD

    Einde artikel.

  6. Robert
    Robert zegt:

    Je vergeet dat het in intruden overal plaatsvindt en dat personen die 27MC hebben ingeruild voor de amateur banden zich onmiddellijk ergens anders gaan manifesteren als er geen repeater meer is. Natuurlijk trekken grote systemen meer mensen aan en dus ook praat amateurs, maar met het laten verdwijnen van repeaters verplaats je het probleem maar los je het helemaal niet op.

    Wat een simplistische reactie, het medium om zeep willen helpen in plaats van de bron aanpakken. Het is erg begrijpelijk dat veel 27MC gebruikers die band hebben ingeruild voor de amateurbanden omdat er op 27MC nauwelijks meer te werken valt door de toegenomen storing + antenne problematiek en doordat de examens al heel erg lang niet vernieuwd zijn waardoor deze door iedereen uit zijn hoofd te leren zijn. Het slagingspercentage van novice Amateurs is hiervan het bewijs want deze ligt regelmatig boven de 90%. Vind je het dan gek dat er een trend is van communiceren op een amateur onwaardige manier. Hoe simpel kan je dan zijn omdat bij repeaters neer te leggen, de wereld op zijn kop.

    Al lange tijd was het vrijwel uitgestorven op de amateurbanden. De moderne faciliteiten zoals bovenregionale repeaters en digitale netten hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de heractivatie van veel amateurs en instroom van nieuwe. Dat de overheid de instroom van nieuwe zendamateurs niet goed voor elkaar heeft is de primaire Bron en niets anders!

  7. Robert
    Robert zegt:

    Het ontgaat mij een beetje, waarom je zou moeten experimenteren met zelfgebouwde apparatuur om storing te ontdekken? Het is toch een constatering op het moment, dat je vreemde geluiden hoort/ziet en waar je dat dan mee ontvangt is toch verder niet zo van toepassing of denk ik dan te gemakkelijk.

  8. Erik PH9E
    Erik PH9E zegt:

    Het AT lijkt dus experimenteren als voorwaarde te koppelen aan (handhaving van) de toewijzing van spectrum. Voor wat hoort wat.

    Nou heeft het AT tot taak om wetgeving op het gebied van telecommunicatie uit te voeren en te handhaven.
    Ik ben dus heel benieuwd waar dit voor-wat-hoort-wat-principe in wet- en/of regelgeving is verankerd.
    En vooral naar de bepalingen die regelen hoe een en ander moet worden gekwantificeerd en getoetst, zodat het AT kan vaststellen of er al dan niet te weinig wordt geëxperimenteerd. En naar de wettelijk geregelde procedures en sancties in zulke gevallen. Vooropgesteld dat het AT daarvoor de capaciteit heeft.

    Ik ben geen jurist maar het zal me niet verbazen als dergelijke bepalingen niet te vinden zijn.
    Bij mijn weten staan ze ook niet in de Gebruikersbepalingen amateurfrequentiegebruik (daar komt het woord “experimenteren” niet eens in voor).

    Je gaat je dan afvragen waar het AT dit argument vandaan haalt. In wezen is de zaak simpel: er is spectrum nodig en er staan (goed betalende) partijen met een begerig oog te kijken naar amateurbanden. Bij gebrek aan harde juridische argumenten moet je dan zoiets vaags als het “algemeen belang” aanvoeren. Maar een ouderwets potje “verdeel en heers” werkt natuurlijk ook.

    Leg even je oor te luisteren en je hebt in amateurland in no-time een onderwerp gevonden waarover de gemoederen altijd hoog oplopen. De discussie over “communicatie-amateurs” tegenover “experimenteerders” is zo’n onderwerp. Als je een beetje olie op dat vuur gooit, dan heb je vervolgens al lang amateurspectrum aan andere partijen toegewezen tegen de tijd dat het stof bij de radioamateurs weer een beetje is neergedaald.

    Zo bezien hebben degenen die communicatie-amateurs altijd zo graag publiekelijk de maat nemen het AT een hele mooie dienst bewezen.

  9. Fred PA1FJ
    Fred PA1FJ zegt:

    Ik denk dat er nog genoeg geëxperimenteerd word, natuurlijk loont het niet niet meer de moeite om zelf een transceiver te gaan bouwen, de tijd en kosten wegen niet meer op tegen de huidige prijs van een goede transceiver. Maar er is nog met zoveel andere dingen te experimenteren, denk eens aan modulatie soorten, antennes, propagatie onderzoek e.d. Dat de overheid steeds meer behoefte heeft aan hogere frequenties is te begrijpen, wij amateurs hebben toen deze frequenties nog niet interessant waren er ruimschoots gebruik van kunnen maken en veel onderzoek gedaan waar nu de huidige en toekomstige gebruikers profijt van hebben. Maar daarin tegen komen er nu en in de toekomst weer meer lagere frequenties voor ons amateurs beschikbaar waar we ook weer naar hartenlust mee kunnen gaan experimenteren. Tijden veranderen, maar alles heeft zo zijn charme.

  10. PE9DX
    PE9DX zegt:

    Het lijkt mij toch als er al frequentieruimte gebruikt wordt om te experimenteren dit de banden zijn boven de 30 MHz.
    Kijk alleen al naar de SHF banden, wil je daar qrv worden zul je toch altijd nog aan de zelfbouw moeten gaan.
    En wat te denken van de opbouw van een volwaardig DX station op 2-70-23cm daar moet je toch echt de handen uit de mouwen laten komen wil je daar succesvol meedraaien.
    En wat te denken van onze ATVers? Kijk alleen al naar wat daar wordt gebouwd om uit te kunnen komen in die mode op de hogere banden.

    Al met al een flut reden van de overheid om te waarschuwen voor freq.-verlies.

    Maar goed bedrijven en commerciële organisaties hebben belang bij onze banden, dat is de echte reden. Zeg dat dan gewoon, maar ga geen reden bedenken die er niet toe doen.

    Johan PE9DX.

    • Rob
      Rob zegt:

      Niet zo zeer bedrijven en commerciele organisaties, maar de mensen in het algemeen. In een land waarin minder dan een op de duizend inwoners radiozendamateur is en van die radiozendamateurs misschien een op de tien überhaupt actief en een op de honderd of minder nog actief in de oorspronkelijke zin van het radiozendamateurisme kan het best wel zijn dat er een afweging gemaakt wordt waarin het belang van die 99.999% van de mensen die geen actief experimenterend zendamateur zijn maar wel mobiel willen internetten hoger wordt ingeschat dan dat van die paar zendamateurs.
      Dat er dan nog commeciele bedrijven nodig zijn om die mensen daadwerkelijk de mogelijkheid te geven van die banden gebruik te maken dat is secondair, immers die bedrijven zouden echt geen interesse hebben als er niet zoveel klanten stonden te trappelen.

      Natuurlijk is het sneu voor die paar zendamateurs die nog WEL actief zijn, maar zo gaat dat nou eenmaal bij de verdeling van schaarse goederen onder de belanghebbenden. Of er nou een weg verbreed wordt, een spoorlijn aangelegd, of een frekwentieband wordt toegekend, er zijn altijd een boel mensen die er nut van hebben en een paar die er door getroffen worden, en dat belang moet nou eenmaal worden afgewogen en de beslissing valt niet altijd uit in het voordeel van die kleine minderheid. Wees blij dat het geen directe democratische beslissing is want dan zou je als zendamateur helemaal geen kans meer maken. Nu is er nog een instantie die ook wel snapt dat wij een “diersoort die beschermd moet worden” zijn. Maar oneindig werkt dat nooit.

  11. Hans PA0EHG
    Hans PA0EHG zegt:

    Begrijp ik nou goed dat het AT een voorwaarde stelt dat er geëxperimenteerd moet worden om de banden te behouden. Dat heb ik tot nu nog nooit als eis/voorwaarde van het AT gehoord.
    Het komt me meer over dat het alleen nu opkomt als nieuwe eis van het AT om daarmee een stok te hebben om mee te kunnen slaan.
    Dat de banden onder druk staan is al langer bekend maar om dat op deze wijze door te gaan drukken lijkt me niet echt fatsoenlijk. Beter zou zijn om in overleg te gaan met de groepen die betroffen worden bij eventuele beperkingen en op een constructieve manier naar oplossingen zoeken.

    Laten we ook niet vergeten dat het AT tegenwoordig met haar beleid voor het toewijzen van onbemande stations een groot deel zelf verantwoordelijk is voor de huidige repeater netwerken en de communicatie die AT nu op die netwerken waarneemt.
    Communicatie is er altijd al geweest en ik heb nog nooit gehoord dat er een eis was of een vastgestelde verhouding tussen experimenteren en communiceren.

    Als AT met belangenvertegenwoordigers gaat praten hoop ik dat ze wel verder gaan dan alleen de twee standaard verenigingen want juist de experimenterende VHF-UHF-SHF amateurs hebben al heel veel de twee verenigingen verlaten. Misschien kan AT het voorbeeld volgen zoals ze zelf hebben ingevoerd door het overleg met repeater groepen.
    Laat ze maar eens gaan praten met een groep experimenterende amateurs op VHF-UHF-SHF en op die manier erachter komen dat er nog steeds een grote groep amateurs is die wel experimenteert. Die vind je alleen niet of steeds minder bij de twee verenigingen.

    73’s, Hans PA0EHG

    Dat ik geen lid mag worden van de “zendamateurvereniging Veron”
    zegt meer over Veron als vereniging, dan over mij als zendamateur !!
    http://www.pa0ehg.com

  12. Wil
    Wil zegt:

    Joh, ik voel hem al aankomen… Het is logisch, alleen de reden is niet 100% fair van AT naar mijn mening. (deels dus wel) Ten eerste, hoog spectrum levert geld op, amateurs niet. Amateurs eigenlijk alleen maar “last” op sommige banden (zo zie ik dat niet he) voorbeeld allerlei toepassingen in de 70cm band, en ga zo maar door. 23 cm band is ook geld waard, hoge frequenties schaars dus reken maar uit.

    Alleen dat koopdozen argument, daar zeg je dus een beetje mee, dat zijn geen echte amateurs dat zijn “communicatie amateurs” die het alleen gebruiken voor spraak communicatie. Beetje kort door de bocht. Immers, het klopt wel dat er vele niet aan zelfbouw doen, maar daar zitten ook mensen tussen die het met 2 ogen dicht wel zouden kunnen en ook zat gedaan hebben. Maar ja, als een gekochte zender een stuk goedkoper is, en meteen klaar, wat is dan het nu van zelfbouw, want het wil niet zeggen dat je met zelfbouw geen onderzoek kan verrichten. En voor echt hoge frequenties is amper iets te koop, men moet wel bouwen.

    Kortom het “maatschappelijk belang” is groter en niet de eerste plaats omdat dit veel geld oplevert. Dat win je toch niet als amateurs, en dat gaat ook gewoon gebeuren. Wat er ook zal gaan gebeuren is dat er frequenties voor gaan terugkomen in het lagere spectrum.

  13. Paul, PA7WN
    Paul, PA7WN zegt:

    De enige reden dat de HF banden veilig zijn voor de grijpgrage vingertjes van de overheid is dat deze banden commercieel niet te exploiteren zijn.

  14. erik
    erik zegt:

    27 mhz kanalen is geen amateurband. maar voor de mensen zonder licentie , Het enigste bandje waar die mensen gebruik van mogen maken .

    • Tron
      Tron zegt:

      Das niet geheel compleet ; .. je hebt ook nog lpd kanalen -midden in de 70 cm- waar je met 10 mW mag werken + pmr 446 met een half Watt ..ook zonder licence!

  15. Henk PA2S
    Henk PA2S zegt:

    Het is wat mij betreft zeker geen negatief stuk. AT noemt juist de toegevoegde waarde van zendamateurs met betrekking tot het identificeren van storende apparatuur. Uiteraard zijn we daarmee nog niet van het stoorprobleem af, maar in elk geval vind ik dit een positief signaal.

    Dat onze maatschappelijke betekenis afneemt, is door mij al vele malen als een probleem genoemd en aan het herverdelen van spectrum valt uiteindelijk niet te ontkomen. Het is niet de vraag of het gebeurt, alleen nog wanneer en in welk tempo het gebeurt.

    Niet dat ik dat toejuich, integendeel, maar het zou van weinig realiteitszin getuigen om te claimen dat het kopen van apparatuur iets te maken heeft met een experiment, want het karakter van een experiment is nu juist om dingen uit te proberen die nig niet eerder vertoond zijn. En als ik op de banden luister, dan word ik daar vaak niet erg vrolijk van. De gespreksstof had ooit vaak betrekking op de experimenten maar dat heeft plaatsgemaakt voor…

    Verlagen van drempels maakt het probleem alleen maar groter en is naar mijn mening onwenselijk.

    Uiteraard zijn er amateurs die prachtige dingen maken en interessante experimenten doen, die wil ik zeker niet te kort doen.

    Het zou erg verstandig zijn als de verenigingen in internationaal verband eens zouden nadenken over eventuele bandsegmenten die als ‘voorkeursgebied’ zouden kunnen dienen. Als er dan geschaafd dreigt te worden, dan wordt het geen lapjesdeken. Door maar net te doen of deze door AT geschetste ontwikkeling niet bestaat, kom je er uiteindelijk bedrogen af.

    Liever wat minder schoon spectrum dan meer onbruibaar spectrum, of het deksel misschien helemaal op de neus krijgen.

    73, Henk PA2S

  16. ludovicus
    ludovicus zegt:

    Tja, hij die een kuil graaft voor een ander wordt moe.
    Het A.T. heeft een aversie tegen de zendamateurs ondanks de jaarlijkse bijdrage ter lediging van te maken kosten voor controle op de handelswijze van de Radioliefhebbers.
    De mening en gedachten van velen doen blijken dat de zendamateurs duidelijk de boot hebben gemist.
    Helaas eisen stellen is iets anders dan wensen kenbaar maken,
    Zelfs de verenigingen hebben te luisteren naar de bazen in het Groningse….
    Sterkte allemaal de toekomst zal nog wel vaker en verschuiving te weeg brengen in de mogelijkheden die ons worden gegund..

    Niet klagen maar dragen

    Veel plezier met de hobby zonder aanzien des persoon…….

  17. Ray
    Ray zegt:

    Tja, de amateurbanden boven de 30 Mhz worden nauwelijks gebruikt door de radioamateur, behalve met contesten dan…maar dat heeft naar mijn mening weinig met de radiohobby te maken. Verder worden de meeste qso’s op facebook gemaakt, of via echolink, zello etc. etc. Niet vreemd dat we de vhf-banden aan het verliezen zijn. Nee, de tijd dat er echt activiteit was ligt ver achter ons, helaas. De echte actieve radioamateur is een uitstervende soort. De komst van het internet in de vorige eeuw is hier ook deels debet aan. We zullen zien welke richting dit uitgaat. Dat dit ongunstig zal uitvallen voor de radioamateurs kun je wel op rekenen.

    • MPX
      MPX zegt:

      Inderdaad beste OM, vroeger was alles beter.
      Gisterenavond was er een contest op 2 meter, er waren wat openingen en het was best druk.
      Totdat de contest was afgelopen, geen hond meer, jammer want je kon, zeker richting noord UK leuk werken.
      Ik heb weleens van echte OM’s gehoord dat je vroeger op de D kanaalties, in FM dus heel EU kon werken 🙂
      Dat zegt iets over de activiteit, die is tegenwoordig gewoon niet meer, de echte zendamateur is stervende.
      Wil je wat leuks werken, ben je eigenlijk afhankelijk van contesten of digi mode, maar dan ben je geen echte zendamateur 🙂

      • Ray
        Ray zegt:

        Dat vroeger ALLES beter was is enigszins kort door de bocht naar mijn bescheiden mening, beste OM.
        Als ik over vroeger spreek in relatie tot onze mooie hobby denk ik aan eind jaren ’70. Dat was voor de hobby een mooie tijd voor mij als beginnend radioamateur.
        Neem van een ‘echte OM’ maar aan dat het goed toeven was op de 6 ‘D-kanaaltjes’. Leuke en verre verbindingen gemaakt met slechts 10 Watt PEP en alleen FM. Toen zat de winst echt in de antennes.
        Maar goed, de tijd gaat altijd vooruit niet waar, met daarbij gepaard gaand voortschrijdende inzicht en andere nieuwe technieken tot gevolg.
        Digimode en dan bijvoorbeeld FT8 is een goed voorbeeld om toch nog leuke verbindingen te maken, zowel op vhf als ook op hf.
        Als je alleen een ‘phone-amateur’ bent dan ben je redelijk beperkt binnen onze hobby, uiteraard is dat een keuze.
        Om dan andere zendamateurs welke digimode bedrijven te benoemen als zijnde geen echte zendamateurs is wederom weer erg krap door de bocht beste OM. Maar goed, ieder zijn meug…

          • Ray
            Ray zegt:

            Ik had in die tijd een Icom IC-21AD, en daar kwam max. 10 Watt uit aan zendvermogen. Het type wat jij noemt is mij niet bekend.

  18. paul
    paul zegt:

    Lekker hypocriet!!

    Je zegt dat er boven 30MHz onvoldoende geėxperimenteerd wordt, dus eigent je daar commercieel verkoopbaar spectrum toe.

    Tegelijkertijd laat je het spectrum onder de 30MHz, waar misschien veel meer geëxperimenteerd wordt compleet verloederen door geen EMC markttoezicht.

    Eén ding lijkt me duidelijk: het AT wil dolgraag van ons af. Ik zie de veilingen alweer aankomen.

  19. Herman van Sloten
    Herman van Sloten zegt:

    Waar blijven de reacties over dit toekomstbeeld van de VERON VRZA en de DKARS.

    Nu is de tijd gekomen om elkaar te versterken ten bate… van de leden en andere ondersteuners!
    Laat nu eens een positieve gedachte en uitvoering van hulp aan hen die dit behoeven op het
    Radiozend- en ontvangstvlak de revue passeren tijdens uw bijeenkomsten.
    Geen haantjes gedrag maar borst vooruit en geef uw reactie daar waar het behoort en vooral de nieuw binnengekomen enthousiastelingen niet de maat nemen..
    Nee oude rotten in dit vak niet weer de grote man of supersignaalgevers uithangen spaar uw krachten.

    Ga voort met de prachtige hobby zo lang het nog kan en wordt toegestaan .

    Herman

  20. paul
    paul zegt:

    @PD3HF

    “Trouwens, mijn grote vriend Peter, die het over 40 kanalen CB heeft, moet daar eens gaan luisteren. Dat deel is al verkocht aan KPN om hun PLC-bedrijvigheid te kunnen botvieren. Ik heb daar 9+ QRM staan van 20 tot 30 MHz, een grote soep. Maar dat weet ie vast wel…”

    Exact. Als AT klaagt dat de amateurbanden gevuld worden met “communicatie amateurs” moet men de hand eens in eigen boezem steken. De 27mc citizen communicatieband wordt al jaren geteistert door 9+ PLC herrie. Wordt helemaaal niets aan gedaan, allemaal gedoogd terwijl EN50561 ook dat spectrum zou moeten beschermen.

    1 grote draaikonterij in eigen Economische Zaken voordeel.

  21. paul
    paul zegt:

    @PD3HF

    “Trouwens, mijn grote vriend Peter, die het over 40 kanalen CB heeft, moet daar eens gaan luisteren. Dat deel is al verkocht aan KPN om hun PLC-bedrijvigheid te kunnen botvieren. Ik heb daar 9+ QRM staan van 20 tot 30 MHz, een grote soep. Maar dat weet ie vast wel…”

    Exact. Als het AT klaagt over “communicatie amateurs” in de VHF banden zou men eens de hand in eigen boezem moeten steken.
    De 27MC Citizen band, nu officieel beschermd door EN50561 wordt al jaren geteisterd door s9+ PLC herrie.
    Dat was de communicatieband bij uitstek, maar nu afvalputje voor EMC uitstoot. Handhaving? Geen tijd. Geen geld.

    1 grote draaikonterij in het voordeel van Economische Zaken.

  22. Peppo PA2PEP
    Peppo PA2PEP zegt:

    Vreemd dat het AT frequenties boven de 30 MHz. aanmerken als niet of nauwelijks gebruikt voor experimenten. Men verward de door het AT ontvangen signalen als bron van het fenomeen experimenteren. Ook het ontvangen van signalen en alles wat er daarna mee wordt gedaan hoort namelijk bij experimenteren, ook al is dit niet meetbaar.

    • paul
      paul zegt:

      Exact! De uiteindelijke verbinding is het *eindresultaat* van voorafgaande experimenten. Laat staan het vele luisteren en analyseren voor propagatie onderzoek.

      Knap werk weer van de spindoctoren van AT, de “communicatie-amateur” net als “geen recht op een schone ether” en ander geblaat om achterover te kunnen leunen en EZ van dienst te zijn. Alles wordt in het werk gesteld om de RZA zijn bestaansrecht te ontnemen.

  23. William
    William zegt:

    Och joh, er wordt en daar zijn ze gewoon eerlijk in behoorlijk getrokken aan amateur frequenties door commerciële partijen. Ik zag hier ergens VHF staan, maar ik denk niet dat we ons druk hoeven te maken om de 2 meter band, hoewel ze daar ook van alles mee kunnen, zie ik dat niet gebeuren. Maar wel 70 cm, en ook 23 cm, 13 cm dat zijn banden waar dadelijk in de toekomst restricties op komen dan wel op termijn compleet worden opgegeven. En we krijgen daar andere banden voor terug, onder de 100 mhz.

    Natuurlijk kunnen ze ook wat met de 2 meter band, bedoel taxi centrales, of verhuren aan bedrijven, maar het gaat meer om nog veel grotere commerciële “uitbuiting” en niet om dit kleine werk. Dus ik denk niet dat het om de 2 meter band gaat, de komende 20 a 25 jaar. Maar het zou mij niet verbazen als over 10 jaar al delen van 70 en 23 cm verbannen gebied zijn, om nog eens 5 jaar later verboden gebied te zijn.

    Ergens geef ik de overheid wel gelijk hoor. Wij doen er niets mee, en zelf hebben ze frequenties waar ze zelf weer niets mee doen. Wel moet er een hele lange termijn zijn van opheffen, tenzij de overheid iedereen schadeloos wil gaan stellen welke net een nieuwe zender, antenne heeft gekocht op een band waar hij niet op mag uitkomen…

    • MPX
      MPX zegt:

      Niet echt, dat zijn gewoon ook een paar vormen van digitale ethervervuiling.

      • Peter Grin
        Peter Grin zegt:

        Een beetje kort door de bocht antwoord. Experimenteren kan veel meer zijn dan alleen maar zelfbouw. Aangezien ik momenteel geen buitenantennes , laat staan HF antennes kan plaatsen , is D- star voor mij een mogelijkheid om de hele wereld te horen en te werken. D- star en de andere vormen van DV spelen zich voornamelijk af in de 70 cm band, dus het zou jammer dat we dit kwijtraken.

  24. paul
    paul zegt:

    “En we krijgen daar andere banden voor terug, onder de 100 mhz.”

    Ik weet niet hoe het bij jou zit maar hier ratelt PLC inmiddels alweer vrolijk door tot aan de 88MHz.
    Ongenotched!

    Waarom? Omdat het kan in dit land.

    • Hans PA0EHG
      Hans PA0EHG zegt:

      Die PLC die maar door reutelt moet je aangeven bij AT, dan ben je de held en ben je een experimentele amateur dus alsjeblief snel doorgeven want dan kunnen we onze banden misschien wel behouden !!!

      Misschien toch een beetje een drogrede van AT, want het constateren dat iets stoort wat het eigenlijk niet hoort te doen is wel iets wat je van een amateur mag verwachten maar wat ik toch niet echt onder de kop experimenteren wil scharen.
      Het zou er zelfs op kunnen wijzen dat AT experimenteren iets heel anders vind, dan wat heel veel zendamateurs vinden. Toch tijd dat AT eens een keer aan de hand genomen wordt om te ervaren wat nu echt experimenteren is !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Met name de VHF-UHF-SHF amateurs zijn degene die het meest experimenteren in mijn beleven.

      73 Hans PA0EHG

      Dat ik geen lid mag worden van de “zendamateurvereniging Veron”
      zegt meer over Veron als vereniging, dan over mij als zendamateur !!
      http://www.pa0ehg.com/geweigerd.htm

      • Ray
        Ray zegt:

        Lijkt me best een eer als je geen lid mag worden, inlijsten en mee pronken OM! 😀

        • Jan W
          Jan W zegt:

          Zo zo. Het is heel makkelijk hoor, ze willen geen onrust in de tent, ze nemen aan dat jij die veroorzaakt dus ze kiezen voor het algemeen belang. En die reden zal wel iets van waar zijn. Overigens, het zou erg goed kunnen dat die datums veranderd zijn in brieven, en dat jij de brief van de voorzitter waarin staat wat jij gedaan hebt, niet hebt gekregen. Dat klinkt toch wel aannemelijk. Mensen snappen dat soms niet, maar er zit een verschil in hoe verenigingen met recht omgaan, en hoe andere dat doen. Verenigingen zijn geleid door vrijwilligers, dus dan wil er wel soms het een en ander gesjoemeld worden. Wat overigens niet betekend dat de Veron geen gelijk kan hebben, dat kunnen ze goed wel. Voor een vereniging geld gewoon geen onrust, en als ze dat kunnen voorkomen door niet helemaal de letters van de wet te volgen….

          • Hans PA0EHG
            Hans PA0EHG zegt:

            Hallo Jan W.

            Nou, volgens mij hebben verenigingen zich aan een aantal dingen te houden, ten eerste aan de Nederlandse wetgeving als het een Nederlandse vereniging betreft.
            Ten tweede hebben ze te werken volgens hun eigen statuten en als ze daarvan af willen wijken moeten ze een verenigingsraad beleggen om goedkeuring van die afwijking te vragen.
            Dat we te maken hebben met vrijwilligers doet absoluut op geen enkele af aan het gegeven dat ze moeten werken volgens statuten en de wet.
            Als statuten strijdig zijn met de wet, moet de wet gevolgd worden.
            – Als een bestuur zich niet houd aan statuten lopen ze het risico door de VR afgezet te worden. Met de huidige manier van werken door de VR en de minimale betrokkenheid van de afdelingen is dat wel te betwijfelen.
            – Als het bestuur zich niet aan de wet houd, dan lopen ze het risico op strafvervolging en mogen ze zich voor de rechter verantwoorden. In de zaken die nu gespeeld hebben is het bestuur ver buiten de statuten en wet getreden en zijn ze daarom hoofdelijk aansprakelijk en kunnen daarvoor persoonlijk vervolgd worden.
            – Last nut not least. loopt het bestuur het risico dat er teveel leden door krijgen wat voor spelletjes het bestuur speelt en helemaal niet meer in het belang van het Nederlands zendamateurisme bezig is. Leden kunnen daarom massaal hun lidmaatschap opzeggen. Of dat gebeurd zal eind dit jaar blijken.

            Als de vereniging denkt door te sjoemelen en zich niet aan de wet te houden iemand uit te kunnen schakelen die wellicht lastig is en onrust veroorzaakt, dan leven ze nog in het tijdperk van de oprichting en aanmaak van de statuten, toen Nederland nog op jacht was naar NSB-ers.
            In het huidige tijdperk met internet en andere mogelijkheden houd je dat niet tegen en wordt de onrust die het veroorzaakt alleen maar groter.

            73 Hans PA0EHG

            Dat ik geen lid mag worden van de “zendamateurvereniging Veron”
            zegt meer over Veron als vereniging, dan over mij als zendamateur !!
            http://www.pa0ehg.com/geweigerd.htm

  25. Bart (Pa1BT)
    Bart (Pa1BT) zegt:

    Op achterkant van de Experience Box van KPN staat een “CE logo”, echter met de “C” en de “E” ver uit elkaar (C E). Dit betreft “China Export”. Deze voldoet niet aan de EMC richtlijnen van de Europese Unie. Ik denk dat KPN hier de mist ingaat.

    • paul
      paul zegt:

      Ja, maar KPN mág de mist in gaan. Het is immers een oude vriend van Veron en AT, ook binnen NEN.
      Zelfs als KPN de EMC directive aan haar laars lapt, blijft deze oude vriendschap in stand.

      Zelfde geldt voor PLC boven de 30MHz:
      Wij kunnen daar niet helaas tegen optreden omdat er nog geen norm voor is.
      Naturlijk wel: de EMC directive.
      Maar men wíl het niet vanwege geld, tijd en EZ belangen.

  26. ludovicus
    ludovicus zegt:

    HET WORDT HOOGTIJD dat de secretaris van de VERON eruit geknikkerd wordt.
    Daarbij andere hoogvliegers en toppers bij die club de wacht aanzeggen
    Wat een smerige streek van de elitecomissies.
    Meneer is niet gediend van commentaar in de richting van de kopstukken van de Old boys.en gaat als bruggenbouwer er een te ver…
    De tekst uit de koker van de genoemde letterzetter spreekt boekdelen, zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten..

    Echt weer een ondoordachte handeling die de Radioclub zeker niet siert.

    Hoe gaan wij met elkaar om, respectloos en afbranden die ander ……..

    Hoe kunnen mensen zo tot beesten verworden?

    • PH4X
      PH4X zegt:

      Je weet dat de secretaris enkel een doorgeefluik is? Don’t shoot the Messenger! (in dit geval).

      • paul
        paul zegt:

        “Je weet dat de secretaris enkel een doorgeefluik is?”

        De hele vereniging is slechts een doorgeefluik toch? 😉

      • ludovicus
        ludovicus zegt:

        Nee dat was mij niet bekend

        Een watje in het kwadraat dus.

        Een toppertje en lijdzaam.

        Onderdanig aan alleen op de wereld?

        Bah foei toch wat een club ouden van dagen….

        Leve DKARS.

  27. pe1jkx Jurjen
    pe1jkx Jurjen zegt:

    Ik ben erg verdrietig over de uitlatingen van AT over het (niet meer experimentele karakter van ons radio amateurs ) Ik ben een van de amateurs die wel zijn eigen apparatuur bouwt en/of bestaande fabrieksspullen repareert. Dit bouwen en experimenteren kost echter veel tijd. Dus ben ik niet al te veel op de banden te horen. Maar ik heb de banden wel nodig om de apparatuur te testen. Verder vind ik het fantastisch dat bv. pi2nos oude amateurs de mogelijkheid geeft om toch met anderen buiten hun kleine wereld te communiceren, dit voorkomt vereenzaming etc. Communicatie is ook een groot deel van onze hobby en sommige mensen vinden dat leuker of hebben geen mogelijkheid om anders met de hobby om te gaan. Ik heb daar geen probleem mee want ik luister graag. Het AT is op communicatie gebied de spreekbuis van onze overheid en de overheid heeft de mond vol van voorop lopen in de techniek Nederland kennis land etc. Maar ik merk steeds weer dat de overheid het omgekeerde faciliteert Het is nu al zo dat ik veel elektronica spullen uit het buitenland moet halen omdat Nederland het niet meer heeft. Ook universiteiten klagen over gebrek aan onderdelen omdat een prototype of een proef opstelling niet altijd makkelijk met smd techniek te realiseren is. Dit wordt alleen maar erger als amateur frequenties worden afgepakt en we dus nog meer achterop komen als kennis land. Ik ben er van overtuigd dat het zendamateur zijn niet zomaar een hobby is. Voor mij In ieder geval niet. Ik vind de “hobby” zelfs belangrijker dan wat ik doe in mijn professionele leven. Omdat ik ontzettend veel van leer en veel van het geleerde in praktijk kan brengen in de professionele wereld. Ik vind het zeer ondoordacht van het AT dat men deze ongenuanceerde opmerkingen maakt. Ik hoop dat de verenigingen zich harder gaan opstellen tegen dit korte termijn denken. Men zou dit denken kunnen tegen gaan door b.v. de zendmachtiging weer in ere te herstellen. Met een registratie zijn we net een stel tweederangs burgers in communicatieland.
    En mede zendamateurs moeten ophouden met het stellen dat onze banden maar een gunst zijn van de overheid. Veel van de door de overheid gebruikte technieken zijn er gekomen door inspanningen van vele zendamateurs. En wij zijn ook onderdeel van de bevolking in ons land en het zou onze volksvertegenwoordigers eens sieren als zendamateurs worden gezien als volwaardig gesprekspartners en volwaardige gebruikers van het radio-spectrum die Nederland een stukje verder helpen in de wereld.

  28. MPX
    MPX zegt:

    Onze volksvertegenwoordigers hebben wel iets anders te doen dan zich verdiepen in een paar figuren met een bakkie.
    Want zo wordt er nu eenmaal tegen de zendamateur aangekeken en ik kan de rest van de ruim 17.000.000 N(m)ederlanders steeds minder ongelijk geven.

    • Henk PA2S
      Henk PA2S zegt:

      MPX: als je wilt dat er iets verbetert, dan zijn constructieve bijdragen aan te bevelen. Met een potje mopperen kan niemand wat en het is koren op de molen van degenen die nu al een minder goed beeld van ons hebben.

      Zoals ik al hierboven aangaf, het stuk van AT heb ik niet zo negatief ervaren. Naar mijn mening is het ongeveer zo: AT krijgt toenemend kritiek uit de hoek van ambtenaren en politici die maatschappelijk nut vooral in geld uitdrukken. Neem bijvoorbeeld frequentieveilingen. De totale bandbreedte die aan ons ter beschikking staat, is gigantisch veel geld waard als het zou worden geveild. Laten we hopen dat ons dat bespaard blijft, overigens. Maar het ligt wel op de loer.

      AT neemt ons in bescherming door te wijzen op nuttige zaken, zoals een “early warning” functie van radioamateurs, die storingen als een van de eersten signaleren. De brief aan de verenigingen over de N-herijking bevatte ook luid en duidelijk: “onderbouwing graag!”. Als die onderbouwing niet kan worden geleverd, dan zal het ook voor AT onhoudbaar worden. Dit is natuurlijk in het buitenland niet anders.

      Ons AT is behoorlijk amateurvriendelijk. Nog steeds werken er diverse zendamateurs, die hun best doen voor ons. Nederland heeft bij verschillende frequentietoewijzingen voorop gelopen, zoals bij 6 meter, 4 meter en 60 meter. Wij behoorden tot de eerste groep landen die toestemming gaven voor die banden. Kijk maar eens om je heen en zie dat we bevoorrecht zijn, Ik ga niets zeggen over concrete aangelegenheden, maar ik weet uit eigen ervaring dat AT veel meer met ons meedenkt dan sommigen veronderstellen.

      Samenvatting: als we geschikte argumenten aandragen, dan kan AT er iets mee. Uiteraard moeten woorden wel worden gevolgd door daden. Maar het begint met nadenken en het beleid daarop afstemmen. Ja, ook individuele amateurs kunnen zich daarop oriënteren. Dus niet alleen de clubs (ook daarvandaan reken ik op wel wat meer input).

      Ik zal me blijven inzetten om (achter de schermen) te blijven werken aan “onze zaak”. Maar het zou wel fijn zijn om in plaats van nogal ongenuanceerde opmerkingen wat meer enthousiasme te ontmoeten!

      Best 73, Henk

      • MPX
        MPX zegt:

        Noem het maar mopperen, maar voorlopig is het wel de waarheid.
        Deze hobby heeft nu eenmaal een andere wending genomen en dat is niet meer terug te draaien.
        Daar kun je jezelf beter druk om maken dan een paar Khz meer of minder.

  29. Peter Grin
    Peter Grin zegt:

    Communicatie kan een vorm van experiment zijn en omgekeerd. Volgens mij wordt dit over het hoofd gezien. Zou het AT alleen maar geluisterd hebben naar wat zich afspeelt op PI2NOS?

Reacties zijn gesloten.