Nederlands schoolcontact met het ISS

Donderdag 31 mei hadden 20 Rotterdamse kinderen van Sterrenschool de Globetrotter en de Aloysiusschool een erg bijzondere avond. Ze kregen de kans om vragen te stellen aan een astronaut van de ISS (International Space Station). Het contact begon om 18:58 en mocht maar 10 minuten duren. Dat meldt Open Rotterdam.

De kinderen mochten vragen stellen aan de astronaut Ricky Arnold. De kinderen vroegen over het slapen in de ruimte, eten zonder zwaartekracht en gevaarlijke stralingen. Omdat alles in 10 minuten gedaan moest worden, werden de kinderen in een rap tempo achter elkaar verzameld voor hun vraag.

Het contact is tot stand gekomen door Stefan Nelwan (PD2SMF). Als radiozendamateur had Stefan ergens gelezen dat het internationale ruimtestation sporadisch radioverbindingen met educatieve organisaties toestaat, oftewel met een school. Hij twijfelde geen seconde langer en gaf de kinderen op voor een radiocontact. En voor ze het wisten hadden ze een akkoord, ze mochten contact maken met de ISS!

4 antwoorden
  1. PD5CN
    PD5CN zegt:

    Heel mooi initiatief, weer een moi iets voor onze hobby dit soort dingen.

  2. Gert
    Gert zegt:

    Kinderen interesseren voor techniek wetenschap en misschien wel radiohobby. Goed bezig Stefan pd2smf.

  3. Rob
    Rob zegt:

    Het is wel de vraag hoeveel de kinderen van het “radiohobby” aspect van deze verbinding hebben meegekregen.
    Dit was een “telebridge” contact, waarbij een station ergens op de wereld (in dit geval VK4KHZ) de radio verbinding met het ISS maakt en het audio wordt via internet door gerelayeerd naar de school waar men de verbinding wil maken.
    Het is voor de leerlingen dus niet veel anders als een willekeurig skype contact of telefoongesprek met een astronaut, en dat het via amateur radio verloopt dat zal ze wel verteld zijn maar dat is dan een onderdeel van een gigantische hoeveelheid informatie de ze voor- en op zo’n dag krijgen.
    Het is zeker een leuke dag voor ze geweest, maar ze hebben dus niet te maken gekregen met transceivers, antennes en dergelijke onderdelen van de hobby.
    Dat kan ook wel, zelf een station opbouwen en daarmee de verbinding maken, maar dat is veel lastiger natuurlijk want je moet voor een Q5 verbinding toch wel met een azimuth/elevatie draaibare yagi werken die zo goed mogelijk horizon-tot-horizon zicht heeft voor een zo lang mogelijke pass (dus niet op het schoolplein), en bovendien wordt het plannen van het contact dan nog lastiger omdat op het moment dat de leerlingen op school zijn, het ISS ook net over moet komen en de astronauten tijd moeten hebben.
    Met een telebridge ben je flexibeler omdat er meerdere van zijn dus de plek waar het ISS is kan verschillen van waar de school is. Dat was hier ook zo want VK4KHZ zit uiteraard in Australie.

    • Stefan
      Stefan zegt:

      Beste Rob,

      Allereerst is het leuk dat dit bericht ook Hamnieuws heeft bereikt. Het was inderdaad een Telebridge en geen directe verbinding.

      Ter voorbereiding van dit contact met het ruimtestation hebben we de kinderen juist laten kennismaken met Amateurradio als onderdeel van het lesplan.

      Middels een radiocontact tussen de Aloysiusschool en de ss Rotterdam (amateurstation PI4HAL) hebben de kinderen van beide scholen kunnen oefenen met het maken van verbindingen, het ICAO/ITU alfabet en CW. Hierbij waren de VERON-afdelingen van Rotterdam en de Nieuwe Waterweg nauw bij betrokken.

      Een uitgebreid verslag is te lezen op de website van PI4HAL.

      http://www.pi4hal.nl/nieuwsbrief/Nieuwsbrief_2018_02_b.pdf

      73, Stefan

Reacties zijn gesloten.