33 geslaagden bij examens in Assen

Stichting Radio Examens hield gisteren (17 mei) een examensessie in Assen. Deze werd opnieuw gehouden in buurthuis Het Markehuus. Henk Vrolijk (PA0HPV) van Stichting Radio Examens laat het volgende weten:

Voor het F-examen kwamen alle 27 uitgenodigde kandidaten opdraven. Van hen zijn voorlopig 15 geslaagd (55,6 %). In het examen kwamen enkele vragen voor die lang niet aan de beurt zijn geweest en waarvoor je goed moest kijken naar de gegevens, maar het viel geheel binnen de exameneisen. De ‘uit het hoofd leerders’ hadden het nakijken. Zorgen dat je de stof echt begrijpt en het geleerde kunt toepassen op andere vragen is nog altijd de beste weg naar succes.
Voor het N-examen waren 32 kandidaten uitgenodigd, waarvan er 29 verschenen. Twee wegblijvers hadden geconcludeerd dat ze geslaagd moesten zijn voor het F-examen kort daarvoor en ze voelden zich niet geroepen om dan nog het N-examen te doen.
Van de 29 zijn voorlopig 18 geslaagd = 62,1 %. Ook hier enkele vragen die beslist niet moeilijk waren, maar alleen wat anders gesteld dan de ‘uit het hoofd leerders’ gewend zijn.

Wachten op de uitslag
Veel kandidaten vragen zich af waarom het lang duurt voor de uitslag verwerkt is bij Agentschap Telecom. Secretaris Henk Vrolijk van SRE geeft hier een toelichting op.

Agentschap Telecom ontvangt van de Stichting Radio Examens binnen twee dagen de scores van de deelnemers en het vereiste ‘Rapport van Bevindingen’.
AT gaat van elke geslaagde, via de gemeentelijke basisadministratie, na of de persoonsgegevens kloppen. Daarna worden deze gegevens ‘klaargezet’ in het gebruikersregister, zodat de software van het register een geslaagde, die voor het eerst inlogt, ook als zodanig herkent. Inloggen in het gebruikersregister voordat de herkenningsgegevens zijn ingevoerd heeft geen zin.
Dit invoerproces duurt meestal enkele weken, afhankelijk van het aantal deelnemers en van andere (maritieme) examens waar men bij AT ook veel werk aan heeft. Als de gegevens zijn ingevoerd en er geen fouten zijn geconstateerd en als de SRE ook de juiste procedure blijkt te hebben bewandeld, worden de examens officieel ‘vastgesteld’. De SRE ontvangt dan de ‘vaststellingsbrief’ van AT. Wij sturen dan aan iedereen een mailtje dat de vaststelling is ontvangen en dat de brieven met de uitslag er aan komen. Degenen die zeker weten dat ze geslaagd zijn, kunnen dan al inloggen.
De brieven met de uitslag worden zo snel mogelijk na ontvangst van de vaststelling verzonden. Voor de geslaagden zit er ook het certificaat van de SRE bij.”

Het examen in Assen was het derde examen dat SRE dit jaar afgenomen heeft. Het eerstvolgende examen wordt op 24 mei afgenomen in Vlaardingen (inschrijven niet meer mogelijk) en op 6 september in Veldhoven en op 1 november in Nieuwegein. Aanmelden kan tot een maand voor het examen.

Meer informatie is te vinden op de website radio-examen.nl.

22 antwoorden
 1. PH2LB
  PH2LB zegt:

  Geslaagden : gefeliciteerd en succes op de banden.
  Degene die het niet gehaald hebben : kin omhoog, wees trots dat je het geprobeerd hebt en leer van vragen die mis gingen. Op naar het volgende examen.

  Beantwoorden
  • Jeroen
   Jeroen zegt:

   merci 🙂
   Ik zal gaan merken hoe snel AT is met het verwerken van de resultaten 😉
   Hopelijk tot binnenkort op een VHF/UHF band in de buurt… (je moet toch ergens beginnen ;))

   Beantwoorden
 2. MPX
  MPX zegt:

  Waarom stoppen ze alvast niet met novice, dat is dadelijk toch afgelopen en nu maak je die mensen blij met een dooie mus als ze de boel binnenkort weer kunnen inleveren.

  Beantwoorden
   • MPX
    MPX zegt:

    Toch zou dit zomaar kunnen gebeuren, ook gezien hetgeen dat ik las in een eerder onderwerp deze week, denken er meer mensen zo over.

    “Indien een N-certificaathouder na de voorgestelde drie jaar niet heeft aangetoond het F-examen met goed gevolg te halen, ligt herbezinning omtrent het type en de aard van de radiohobby voor het betreffende individu in de rede en wordt de N-registratie ingetrokken.”

    Beantwoorden
    • Erik PH9E
     Erik PH9E zegt:

     Zou dergelijke onzin echt de regel worden, dan ligt het voor de hand dat de radio-inquisitie ook gaat meekijken over de schouder van F-geregistreerden. Wie onvoldoende recht in de leer is, teveel via zijn radio communiceert (doel en middelen dus niet uit elkaar weet te houden) en niet zijn verplichte maandelijkse quotum soldeertin verbruikt kan het dan natuurlijk ook schudden.

     Beantwoorden
     • Erik PH9E
      Erik PH9E zegt:

      En voor de geslaagden: gefeliciteerd, en ga lekker op je eigen manier met de hobby aan de slag!

 3. Johan-PE9DX
  Johan-PE9DX zegt:

  Geslaagden van harte, en voor de mensen die gezakt zijn niet opgeven! Het is haalbaar voor iedereen. Prachtig om te lezen dat er zo vaak tegenwoordig examen wordt afgenomen. De examenCIE verdient dan ook een pluim voor dit!

  Beantwoorden
  • Randy
   Randy zegt:

   Mooie woorden. Daar sluit ik me helemaal bij aan Johan. Niets dan lof voor de mensen van SRE. Voorheen waren er twee examenmomenten per jaar in Nieuwegein. Nu worden deze bijna om de maand op een (uit)hoek in Nederland afgenomen zodat er meer momenten zijn die ook nog eens redelijk in de buurt liggen voor de kandidaten. En los van de ‘publieke’ examens, zijn komt SRE ook bij mensen thuis voor individuele (mondelinge) examens als het om gehandicapten gaat of besloten examens op een club als zij 10-15 kandidaten heeft opgeleid die samen klaar zijn voor het examen.

   Beantwoorden
 4. EX-PD0OYH
  EX-PD0OYH zegt:

  “de ‘uit het hoofd leerders’ hadden het nakijken”. Kots dus: … ik lees bevestiging in de walgelijke houding naar hen die alles met radio hebben maar weinig met techniek. Registratie opgezegd en binnenkort weg uit dit rotland, heerlijk!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Beantwoorden
  • Jan Lisman
   Jan Lisman zegt:

   Voor hen die alles hebben met radio maar weinig met techniek is de hobby “radiozendamateur” zoals die primair bedoeld is wellicht niet een juiste keuze.

   Het is nu zo dat er een relatief groot aantal “kletsers” zijn die voor hun zo goed als uitsluitend sociale verkeer gebruikmaken vaak en langdurig van infrastructuur die door “soldeerders” is aangelegd. Complexe en slimme infrastructuur die zij zelf nooit van de grond gekregen zouden hebben.

   Ik zie dit -als iemand de balans tussen “sociaal” en “technisch” vrijwel compleet naar “sociaal” laat doorslaan- als oneigenlijk gebruik van de door de overheid vastgestelde voor radiotechnische experimenten bedoelde frequentieruimte en de eerder genoemde repeater-infrastructuur.

   Ook dat er nu voorkomen wordt dat examenvragen puur door uit het hoofd leren juist beantwoord kunnen worden juich ik toe: het doel van een examen is om vast te stellen of de kandidaat inzicht in bepaalde materie heeft, niet om te kijken hoe goed z’n geheugen is.

   Het steeds weer terugkerende gejammer van N-amateurs dat de stof voor het F-examen te moeilijk is slaat naar mijn idee ook nergens op. Is de stof te moeilijk en lukt het je niet? Dat zal dan een reden hebben. Ik zou misschien ook wel toelatingsexamen voor de Nationale Balletacademie willen doen, maar heb zo’n vaag voorgevoel dat dat me nooit gaat lukken en daar zal ik me bij neer moeten leggen.

   Jan Lisman
   ex-PA1JAL

   Beantwoorden
 5. Dave (PA5DOF)
  Dave (PA5DOF) zegt:

  Alle geslaagden gefeliciteerd en veel plezier met onze mooie hobby en laat je niet van slag brengen door een paar gefrustreerde azijnzeikers !

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Reageer!