DKARS wil herinvoering CW-examen

dkars-logoHet bestuur van de DKARS is van mening dat alle geregistreerde radiozendamateurs gewoon weer in Nederland een officieel examen moeten kunnen doen. Het Agentschap Telecom vermeldt al wel ‘CW included’ op de registratiekaarten bij de amateurs die in het verleden nog wel examen hebben gedaan.

Nu dankzij de VERON de morsecode is vastgelegd als officieel immaterieel cultureel erfgoed in Nederland vindt de DKARS het ook niet meer dan logisch om als vervolgstap weer een examenmogelijkheid in Nederland te krijgen en waarbij de geslaagden ook weer ‘CW included’ op hun registratie bijgeschreven kunnen krijgen.

Er moet weer een mogelijkheid komen om gewoon zoals vanouds tegen betaling een telegrafie examen te kunnen doen. Maar wat vindt de Nederlandse radioamateur hiervan? Dat wil DKARS graag weten van de (Nederlandse) zendamateurs. Zij kunnen hun mening geven via het DKARS-panel op de website http://panel.dkars.nl.

De peiling wordt gesloten op 29 februari aanstaande en zij zullen de resultaten publiceren in het DKARS Magazine van maart aanstaande en de ook meedelen aan het Agentschap Telecom.

53 antwoorden
  1. Stan.
    Stan. zegt:

    Een peiling, 1 vraag met als vastgestelde antworden om te kiezen a : ja b : nee c : weet niet..
    Toelichting van je mening word niet gevraagd.
    Er worden wel voordat ik mag reageren , diversen gegevens van mijn verwacht.
    Deze worden mede verwerkt in de conclusie richting A.t.

    Mijn mening hierover a : rdelijk kort door de bocht b : kort door de bocht c : zeer kort door de bocht
    Ik ga dan voor C

  2. Wim
    Wim zegt:

    Voor examen in Belgie is de belangstelling zeer gering. Mooie vorm van samenwerking met Belgie dus om die gelegenheid te handhaven aldaar en niet te gaan dupliceren.

    Voorts is dat immateriele culturele erfgoed wel aardig om te horen, maar als je het ziet staan in het rijtje koekhappen, ringsteken, kantklossen, klompendansen, kuuskemeppen en (illegaal) carbid knallen met melkbussen, nou ja dan verbleekt die culturele eer weer tot “laat maar zitten”

  3. Rob
    Rob zegt:

    Ik vind het onnodig.
    Waar ik WEL voor zou zijn is het invoeren van een examen operating practice op amateurbanden.
    (wellicht gecombineerd met een mogelijkheid voor AT om doen van dit deelexamen op te leggen als sanctie
    na geconstateerde misdragingen op de band)

  4. paul
    paul zegt:

    Zodra het HF spectrum (terecht) wordt aangemerkt als immaterieel erfhoed, en nutteloze vervuiling daar verboden wordt, ga ik CW examen doen.

  5. Fred PA1FJ
    Fred PA1FJ zegt:

    Er staat nog niets hierover op het DKARS forum, hoe wil men dan dat je reageer!

    • Wim PD0EDN
      Wim PD0EDN zegt:

      Je moet je aanmelden op het panel, dat staat er al maanden, ook in het magazine staat het al maanden vermeld.
      Volgende keer iets verder kijken dan je neus lang is.

  6. Eric
    Eric zegt:

    Er staat sowieso niets op het DKARS forum en dat CW examen in NL is luchtfietserij. De work around bestaat al langer en loopt over België, waarvoor vooral de huidige voorzitter van de VERON te danken is.

  7. JAN SLOTMAN vroomshoop pa3dze
    JAN SLOTMAN vroomshoop pa3dze zegt:

    Mod-edit: Probeer het eens zonder dat brandende CAPS-LOCK lampje

  8. Johan Jansen
    Johan Jansen zegt:

    Nog even… en men krijgt het examen inclusief CW gratis bij een pakje boter.
    Typisch Nederland “Wordt het u te moeilijk?” “Oh, dan brengen we toch gewoon het niveau naar beneden!”
    Als alles maar “leuk” blijft, met als gevolg dat niets meer echt waarde heeft.
    CW was vroeger de basis van alles en hoort gewoon bij de standaarduitrusting van het zendamateurisme.
    Ja, ik weet het, “vroeger, vroeger” !

  9. Roeland Jansen
    Roeland Jansen zegt:

    het betreft MI alleen dat je examen HIER kunt doen, Niet dat je in eens CW moet gaan doen voor je F of N. Ergo — het gemak dat het hier kan zonder af te reizen, papieren te overleggen na die tijd.

    Ik zeg: voor! Je hoeft niet, het mag.

  10. Juul
    Juul zegt:

    Lekker positief bezig als ik alle reacties hier boven lees.

    Het gaat er nl om “dat als je dat wilt moet het kunnen”.

    • Wim
      Wim zegt:

      Welja, op elke plaats in Nederland op elk moment dat je schikt en uiteraard gratis,
      Kortom:”Als je dat wilt moet het kunnen” is niet haalbaar.

      Wel haalbaar: Een keer per jaar in Belgie. Bij de VRA of hoe dat Belgische equivalent van de VRZA heet met 400 leden is het gratis. Bij de UBA WAS het niet gratis. Komt er een man of twee. O ja, geen mensen die zeiden dat ze CW GAAN DOEN (dat zijn er honderden), maar die het deden.

  11. chris
    chris zegt:

    Morse terug; goed idee maar dan ook de oude regelgeving.
    Geen morse dan geen HF.
    Wordt de HF tenminste weer een HF en geen 27 MC

  12. Peter Jonker
    Peter Jonker zegt:

    PA3DBZ Peter
    Het afleggen van een morse-examen en het behalen van het daarbij behorende certificaat mag men als een traditie beschouwen. Of men er iets mee doet is van ondergeschikt belang. Een A amateur mag ook meer dan een C amateur maar de kans is groot dat de C amateur aktiver is met hetgeen hem toegestaan is dan een A amateur met hetgeen hem is toegestaan. Men MAG maar men MOET niet en dat is een verworvenheid en dat mag best met een examen en een certificaat bevestigd worden.

  13. Roeland Jansen
    Roeland Jansen zegt:

    lezen. het is een vak. Heel moeilijk vak ook. Zo moeilijk dat ik het maar even uitleg.

    Nu moet je naar .be als je als F cw included op je papiertje wil hebben staan. DKARS streeft er naar dat dat in NL kan. Geheel vrijwillig. Dus geen verplichting.

    DKARS wil dus dat het in NL kan. snap je? En nu nog een keer echt lezen Henk Bakker 😉

  14. Stan.
    Stan. zegt:

    Verdraagzaamheid is een bloempje wat ook al niet meer in de tuinen der zendamateurs bloeid.
    Dacht dat onze hobby uit vriendschap, mekaar helpen, respect, gelijkwaardigheid en een ieder in zijn waarde laten is {was?}

    Als iemand cw wil bedrijven geweldig, de ander vind een babel weer leuk, wat maak mijn het uit, als we met zijn alle maar plezier aan de hobby hebben.

    Een uitdruking geen cw geen hf, Gun mekaar nou eens wat.

  15. Adriaan PE2K
    Adriaan PE2K zegt:

    Samenwerken met Belgie is een goed idee, zij die het willen mogen van mij die examens daar doen. Al moeten we niet vergeten dat CW eigenlijk geen rol meer speelt, het is maar een mode. En daarom moeten we ook af van de vermelding: CW included op het kaartje. We vermelden ook niet PSK31 included.

    • Johan Jansen
      Johan Jansen zegt:

      Dag Adriaan, PSK31 is een kwestie van een “knopje” omzetten. CW is een kwestie van zweetdruppels en is dus veel waardevoller. PSK31 is een modulatiesoort. Volgens mij is CW eigenlijk helemaal geen modulatie, al wordt dit wel zo aangeduid, mits het natuurlijk een geschakelde draaggolf is en geen toon gemoduleerde.

      • Bert Schaap
        Bert Schaap zegt:

        Mischien zijn er wel cursussen voor PSK 31 Johan. Knopje links of recht indrukken. Met als substituut vragen als: “Hoe herken ik de voorkant van een microfoon” of iets dergelijks. Vindt het knap dat je op bovenstaande reacties reageert.

        • Johan Jansen
          Johan Jansen zegt:

          Och Bert, je moet toch ergens met de tijd heen.

          Groet van Johan, PA3GVK

      • Adriaan PE2K
        Adriaan PE2K zegt:

        Met de huidige techniek, is het een knopje indrukken op je toetsenbord om een CW qso te maken. Ik weet niet in wat voor een tijd je leeft, maar zo is het nu. De tijd van echte lange CW QSO’s is voorbij. Je kan wel in een verleden blijven hangen, maar de toekomst is nu. En niet later. PS: ik maak ongeveer 5000 cw verbindingen per jaar, en ik weet wat er op de band gaande is.

        • Johan Jansen
          Johan Jansen zegt:

          Het is allemaal goed Adriaan, natuurlijk bedoelde ik het leren van CW en niet het maken van een CW verbinding. Succes met de hobby, deze is voor jou belangrijker dan bij mij zie ik, ik ben maar een klungel met mijn 500 CW verbindingen, al zijn deze vanuit mijn hersencellen gemaakt, wel wordt het functioneren van deze cellen minder, we houden het maar op de leeftijd.

          vy 73’s van Johan, PA3GVK uit 1952.

  16. Rob
    Rob zegt:

    Er ontstaat geloof ik een sfeertje van “hoe kun je daar nou tegen zijn, dit moet toch mogelijk zijn voor iedereen die dit wil” maar dan vergeet je dat zo iets ook een kostenplaatje heeft. We kunnen wel vanalles bij AT aandragen wat “we allemaal graag willen”, maar AT heeft een budget wat we tegenwoordig zelf betalen.
    Dus als we AT vragen om morse examens af te nemen en daarbij niet als eis meegeven dat de kosten voor die examens geheel te laste van de deelnemers moeten komen dan gaat dit ofwel ten koste van een andere activiteit (bijvoorbeeld handhaving), ofwel de jaarlijkse bijdrage voor onze vergunning gaat omhoog.
    Betalen door de deelnemers daar komt in de praktijk niks van terecht omdat die examens dan te duur worden en het bedrag te moeilijk te calculeren is omdat het aantal deelnemers niet bekend is, dus komt het altijd weer (voor een deel) uit de algemene middelen.
    Daarom ben ik er niet voor. De mogelijkheid via Belgie is er al.

    • roelandjansen
      roelandjansen zegt:

      het gaat niet om de kosten volgens mij. In .be is het gratis maar je mag wel even rijden naar .be. Kost je dus nog steeds geld in het algemeen.

      Als CQ examens mogelijk zijn in .nl zou dat mooi zijn toch? Voor niets (zoals je bij de VRA in .be dus ziet) is wel leuk maar hoeft -wat mij betreft- niet.

  17. Mijn 2 centen.
    Mijn 2 centen. zegt:

    Voor zover ik weet kan het AT geen morse examens meer afnemen. Want de computer waarmee men destijds het morse examen afnam is naar het radio museum gegaan dacht ik.
    Verder is cw niet ‘maar’ een mode maar ook een vaardigheid want in dit geval bedoeld men morse.Het gaat hier namelijk om een morse examen en geen cw examen?

    Een 20wpm examen voor volledige toegang tot HF of gebruik van QRO had ik nuttiger gevonden. Om het kaf van het koren te scheiden even kort door de bocht omschreven. Dit gaat niet meer gebeuren. De teloorgang is jaren geleden al ingezet. Jammer.

    Bij AT zullen ze het wel vreemd vinden, eerst willen de amateurs geen morse examen meer en nu moet het weer terug komen! Het verschil met het buitenland was er toen ook al, dus dat je in het buitenland niet op HF mag uitkomen zonder cw included was toen ook al bekend.

    • Jeroen
      Jeroen zegt:

      Met CW als ‘hindernis’ om QRO te mogen doen sla je de plank volledig mis. Als je al ergens op examineerd zorg er dan voor dat het nuttige vaardigheden zijn waardoor we zeker weten dat je met dit vermogen om kunt gaan. Een technisch examen dus waarbij duidelijk wordt dat je begrijpt dat aan een QRO installatie meer eisen gesteld worden dan aan een QRP zendertje.

      CW is een prachtige eenvoudige mode, maar als examen eis net zo arbitrair als het kunnen aanzetten van coax-connectoren of het kunnen solderen 0402 SMD weerstanden.

  18. Cees
    Cees zegt:

    Als je een opiniepeiling doet, doe je dat toch niet met zo’n sturende tekst? Enquêtes maken is een vak op zich.
    Daarnaast: kennelijk krijgt iedereen van de mailinglijst van DKARS kennelijk een email om deel te nemen aan deze peiling. Dat hoeft dus niet per se iemand uit Nederland te zijn, kan feitelijk iedereen zijn! Wat heb je dus aan het resultaat als het helemaal niet representatief is? Het resultaat is straks x onbekende hebben a, x hebben b en x hebben c gestemd. En dan is nog maar de vraag of dat de werkelijkheid reflecteert want wie kan/zal het controleren? Of krijgt AT een brief in de trend van DKARS vindt dat er weer gesleuteld moet worden maar de mensen die reageerden vinden dat niet? En wat kan AT er trouwens mee?

  19. paul
    paul zegt:

    Zo lang er voor bepaalde landen “morse included” geldt als voorwaarde om met een buitenlandse machtiging CW te bedrijven, blijft een CW examen relevant.

    Als die eis overal vervalt, blijft het (ik hoop nog lang) “slechts” een liefhebberij.

    Je kunt de Fransen natuurlijk ook vragen om bij de grens een CW examen hokje te plaatsen voor machtiginghouders die er op vakantie komen :-))

  20. Nico
    Nico zegt:

    Als je graag wil morsesleutelen en je wil er een diploma voor wil halen hardstikke leuk toch. zolang het er naast je N of F licentie behaald kan worden. hoe kan je daar nu op tegen zijn. En voor sommige landen heb je het nog nodig ook.

    Maar wat ik als aankomend ZA heel erg merk is als je niet helemaal de zendamateurs mores volgt krijg je een bak stront over je heen niet te zuinig. Dit schrikt af.

    Als de oude ervaren amateurs maar een beetje soepeler en meer open staan voor instroom zijn voor je het weet is de hobby uitgestorven.

  21. Fred PA1FJ
    Fred PA1FJ zegt:

    Waarom nog een CW examen, veel landen hebben deze eis ook laten vervallen, in SV (Griekenland) was het tot enkele jaren geleden nog een eis om daar als gast op HF te mogen werken maar die eis is ook al vervallen.

    73 Fred

    • roelandjansen
      roelandjansen zegt:

      in .fr mag je geen cw bedrijven als je geen CW included hebt.

      het is net als een rijbewijs E — als je nooit dikke aanhangwagens gaat trekken, dan is er niks aan de hand., Maar wat nou als je dat wel wil doen….?

  22. Tonnie
    Tonnie zegt:

    Volgens mijn zit niemand hier op te wachten. als hun bij dkars nou is wat doen aan de plc zooi. iets waar amatuers wat aan hebben.

    • Wim PD0EDN
      Wim PD0EDN zegt:

      Zit vast wel iemand op te wachten, waarom zou je de mogelijkheid niet bieden? er zijn nog altijd landen waar een officieel HAREC CW document overlegd moet worden om op HF in CW uit te mogen komen. (Frankrijk bijvoorbeeld) Voor wat betreft PLC, doen ze ook, lees het magazine maar eens.

  23. klaas
    klaas zegt:

    Waarom zou je anno 2016 nog een cw examen willen hebben of moeten doen? Er is toch ook geen examen voor digi modus of spraak modus? Wat een kul. Maar goed doe wat je wilt uiteraard.

  24. Gert Bikker
    Gert Bikker zegt:

    Ik vind, dat het een mogelijkheid moet zijn. Ben zelf bezig met het onder de knie krijgen van CW en zou ’t leuke aanvulling vinden op de hobby. ’t Mag overigens gewoon afgenomen door de Stichting Radio Examen en behoeft niet persé door het Agentschap Telecom.
    Maar houd de mogelijkheid wel open op het te doen, terwijl je ’t NIET verplicht!

  25. Martin - PA2RUS
    Martin - PA2RUS zegt:

    Nog even los van de kosten die het herinvoeren van het CW-examen met zich gaat meebrengen, is het een onzalig idee en een achterhaald concept. Alle landen waar je nu nog “Morse Included” dient te hebben voor gebruik van HF lopen mateloos achter met de implementatie van de CEPT reglementen. Wellicht is dat een punt van aandacht voor de EU, maar dit zal wel een kwestie van prioriteiten zijn. Een ieder die graag morse wil leren heeft hiervoor de mogelijkheid, sterker nog er is de “Belgiëroute” om alsnog examen te doen. Kies in plaats van het herinvoeren van een CW-examen juist voor brede vernieuwing, op alle mogelijke fronten. Maak de radiohobby in al haar facetten toegankelijker en open. Vernieuw!

    Vernieuwing is bijvoorbeeld de vraag stellen wat de nut en noodzaak is van het verschil tussen F en N licenties. Elke keer weer ontstaan er discussies over wel of niet meer of minder toekennen aan mensen met een F of N licentie. Het aantal zendamateurs is al aan het uitsterven en over een aantal jaren bestaat er niet een meer. Meerdere mensen hebben de afgelopen jaren ideeën geopperd, sommige hiervan zijn zelf met de dood bedreigd (!). Zelf ben ik geen bestuurder, maar er zijn vast mensen die wel deze capaciteiten hebben en bedenk iets dat de radiohobby breder toegankelijker kan worden gemaakt en maak het eenvoudiger en zorg voor één soort licentie. Niet landelijk, maar wereldwijd! DKARS lijkt mij internationaal gezien de juiste partij hiervoor en probeer iets te bedenken wat ons allen helpt naar de volgende stap voorwaarts. We zijn geen elite, we zijn mensen met een bijzondere mooie hobby, het is jammer dat niet veel meer mensen hiervan kunnen meegenieten.

    Tot slot: Met enige regelmaat luister in naar PI2NOS en hoor daar regelmatig mensen die wij piraten noemen, mensen die graag en praatje willen maken. De wet en regelgeving staat ons het niet toe formeel met deze mensen te communiceren, maar juist dit soort mensen moet je uitnodigen op een lokale vereniging en proberen over te halen en uit te overtuigen dat de radiohobby leuk is en om dan vervolgens examen te gaan doen zodat we wel met ze mogen communiceren. Maar wat doen we met z’n allen, we ‘schoppen’ ze van de band terwijl het mensen zijn die enthousiast zijn en graag willen. Snapt u het nog?

    Enfin mijn pleidooi gaat meer over dat we het juist niet lastiger (CW-examen herintroduceren), maar juist toegankelijker moeten maken. Dat mis ik in alle discussies, ook hier.

    Kortweg: Herinvoeren CW-examen? Neen!

    Martin – PA2RUS

    • Erik PD2EP
      Erik PD2EP zegt:

      Ik vind dit wel een verfrissend geluid. Waarom licensiëring, opleiding en examen niet baseren op drie pijlers: veiligheid (voor jezelf en anderen), gebruiksprocedures (operating practice) en voorkomen (en oplossen) van storingen? Wat zou er verder nodig zijn om als radioamateur goed te kunnen opereren?

      Met zo’n basis kan daarna iedereen zijn eigen favoriete weg inslaan en zijn of haar eigen kennis aanvullen, voor zelfbouw, antenne-experimenten, digimodes, phone, cw en ga zo nog maar even door. Of ervoor kiezen de hobby in te vullen als communicatie-hobby, waarom niet? Zolang eenieder met zijn of haar invulling van de hobby blijft voldoen aan de eisen van veiligheid, operating practice en storingvrij opereren zijn extra examens dan – naar mijn mening – niet nodig. Niet voor CW, maar ook niet voor ‘hogere’ techniek, of waar dan ook voor.

      Of dit alles een mooi vergezicht is of een haalbare vernieuwing, dat weet ik niet. Het heeft wel te maken met de wil om te vernieuwen of de keuze om alles bij het oude te laten, met als sterkste argument “ik heb het toch ook gehaald/gedaan/geleerd?”.

  26. Anne Mak
    Anne Mak zegt:

    Ik vind het eigenlijk noodzaak dat je CW beheerst. Ik heb er veel plezier en gemak aan.

    Gr Anne PB1A (CW included)

  27. pa3dsc
    pa3dsc zegt:

    Je maakt je als amateur gemeenschap erg belachelijk.
    Na veel jaren vragen om af schaffen (Iedereen blij) en nu moet het weer worden ingevoerd.
    Zo word je als amateur gemeenschap niet serieus genomen.
    De examen setup staat operationeel in het museum Jan Corver. (www.jancorver.org)
    Zij die willen kunnen daar terecht.
    Eventueel moet er een certificaat worden ontworpen om in je shack (of boven je bed) te hangen.
    Maar dit staat los van de erkenning van het AT.

  28. Henk
    Henk zegt:

    De clubs/ verenigingen kunnen beter actie ondernemen- naar bv die buitenlandse verenigingen- om te gaan lobbyen om in die landen waar ze cw nog voor kg verplicht stellen om dat eens heel rap uit te faseren …

  29. Fred PA1FJ
    Fred PA1FJ zegt:

    Weet je wat ik nu zo vervelend vind dat allerlei mensen reageren maar veel zonder een roepnaam, zo blijf je wel lekker anoniem, wees flink en zet je roepnaam erbij!

  30. Paul
    Paul zegt:

    Loslaten die examennostalgie!
    beter richten op de digitale generatie: hoe krijg je de jeugd überhaupt nog geïnteresseerd om een zendexamen te doen?
    73′ Paul PE1PAL

    • Martin - PA2RUS
      Martin - PA2RUS zegt:

      Exact! Denk hierbij dan ook aan vernieuwing en misschien krijg je dan de jeugd nog gemobiliseerd.

  31. Martin - PA2RUS
    Martin - PA2RUS zegt:

    Het ter discussie stellen van de herinvoering van het CW examen is een lokale discussie. Het houdt de gemoederen flink bezig zoals hier te lezen is in de reacties. De CW eis is internationaal komen te vervallen.

    Het zijn niet de verenigingen in Nederland die hier wat over te zeggen hebben, ze hebben slechts inspraak naar het AT. Ook het Agentschap Telecom heeft geen zeggenschap, deze hebben inspraak en (beperkte) invloed richting de European Conference of Postal and Telecomunications Administrations, kortweg CEPT.

    “The deletion of the Morse code requirement for access to frequencies below 30MHz
    (applicable to the CEPT countries which have implemented the latest version of T/R
    61-01); ”

    Het laten vervallen van de CW eis is dus kennelijk internationaal tot stand gekomen via de European Conference of Postal and Telecomunications Administrations. Dit is bekrachtigd in het CEPT document genaamd recommendation T/R 61-01. Alle landen welke zijn aangesloten bij de CEPT kunnen deze recommendation implementeren in hun land. Nederland loopt kennelijk ver voorop. Als er dus landen zijn, zoals bv Frankrijk, waarbij nog steeds de morse eis van kracht lijkt te zijn, dan moet er vaart worden gemaakt in die landen om de nieuwe CEPT recommendation te implementeren. Maar die is een lokale prioriteit in de landen zelf.

    Iedere vorm van discussie over de herinvoering van het CW examen lijkt dus zinloos door het ontbreken van de internationale CW eis. Het lijkt louter een nostalgisch karakter te hebben.

    Het doel van de enquête van de DKARS is mij dan ook volstrekt onduidelijk en kan misschien beter worden uitgelegd als onrust stoken?

    Wil je zelf de recommendation lezen, dan kun je de PDF hier downloaden:
    http://www.erodocdb.dk/docs/doc98/official/pdf/TR6101.pdf

    Martin – PA2RUS

  32. kceldering
    kceldering zegt:

    Het herkennen van Morse is een vaardigheid. Je kunt het, of niet. Het heeft niets te maken met meer maatschappelijke problemen (zoals storing), maar smal is wel beter (ik veronderstel kennis van radio techniek)l . Dat je CW vaardig bent communiceer je waar dit nodig en zinnig is. Wil je CW techniek (draaggolf aan uit) als (morse vaardige) gebruiken dan heb je alle mogelijkheden tot je beschikking (binnen de afgesproken banden). Wil je iets anders, doe dan aan RTTY of zoiet). Morse codering is iets wat mensen kunnen of zien onafhankelijk van de drager die de informatie overbrengt (Light or whatever HF). Computers kunnen dat ook. Maar dat is denk ik “less fun”. Het gebruik van Morse in noodsituaties is belangrijk,

Reacties zijn gesloten.