De zendamateur in België

hamnieuwsDe redactie van Hamnieuws.nl heeft zich verdiept in de manier waarop omliggende landen examens afnemen voor zendamateurs, met de bijbehorende klassen en mogelijkheden die elk examen biedt.

De komende tijd zullen we een (buur)land onder de loep nemen en kijken hoe examens afgenomen worden, welke mogelijkheden elk examen biedt en hoe dit in verhouding staat tot de Nederlandse F(ull) of N(ovice) licentie. Ook kijken we naar de wet- en regelgeving om te zien welke banden en vermogens toegestaan zijn.

Vandaag beginnen we in België.

In België zijn 5.288 zendamateurs actief en bestaan er twee soorten licenties: HAREC (4.131) en Basis (1.157). Theoretische examens worden digitaal afgenomen door toezichthouder BIPT in Brussel en deelname kost 25 euro. Sessies zijn er op woensdagen om de twee weken, de wachttijd om examen te doen is altijd minder dan twee maanden. Op de website harec.be (particulier initiatief) kun je proefexamens maken.

Basisvergunning: Om je basisvergunning te halen moet er zowel een theoretische test alsook een praktische proef gedaan worden. De praktische proef wordt veelal door lokale afdelingen van de UBA afgenomen. Het theoretische examen wordt afgenomen door toezichthouder BIPT. Het slagingspercentage van beide examens ligt op ruim 90%.

Met een basisvergunning mag je op alle banden tussen de 80-meter en 70cm uitkomen met een maximaal vermogen van 50 Watt, inclusief de WARC-banden en 6-meter. Houders van een basisvergunning zijn te herkennen aan de ON3-prefix. Voor deze vergunning gelden wel enkele voorwaarden: Enkel commerciële apparatuur is toegestaan, zelfbouw en modificaties zijn verboden. Het bedrijven van ATV is ook niet toegestaan.
Gebruik in het buitenland is niet toegestaan omdat de licentie niet voldoet aan de CEPT-aanbevelingen.

HAREC: Deze licentie is vergelijkbaar met de Nederlandse HAREC (Full) licentie en voldoet aan de aanbevelingen zoals opgenomen in het CEPT T/R 61-02 besluit. De licentie geeft toegang tot alle amateurbanden  met een maximaal toegestaan vermogen van 200 Watt PEP. Na melding bij de BIPT mag het vermogen op de meeste banden verhoogd worden tot 1500 Watt PEP. op de website van de UBA is een overzicht te vinden.

4 antwoorden
  1. pd1abk
    pd1abk zegt:

    Ik denk dat er pas een verandering komt voor ons PD als de oude postduiven sk zijn. Het zou wel fijn zijn als de koppen eens bijelkaar konden komen met een snelle oplossing mbt 80 , 160. daar kan ik wel een full size voor kwijt op het land.

  2. on2nsv
    on2nsv zegt:

    Er bestaat ook nog ON2, dat is de Novice vergunning, 160m tot en met 70cm, die is wel CEPT en is ook de machtiging die Novices van buiten België krijgen alsook de oude machtigingen van voor 2006. Hier is geen examen meer in te doen, maar bv een Nederlandse PDx krijgt als hij in België gaat wonen deze vergunning.
    Ga je op vakantie in België dan mag een PDx hetzelfde als een ON2 en moet je zenden als bv ON/PDxxxxx

Reacties zijn gesloten.