De PLC het zwijgen opleggen

KPN_PLCPLC’s, een vervelend verschijnsel dat tot behoorlijke irritatie leidt bij zendamateurs die hun HF-spectrum vervuild zien raken met carriers gemoduleerd met CAM-modulatie, hetgeen vervelende ratels tot gevolg heeft in een groot deel van ons HF-spectrum. Helaas gaat de discussie over deze PLC’s de verkeerde kant op wanneer deze door zendamateurs gevoerd wordt.
Zonder enige constructieve bijdrage heeft iedereen wel een mening en zijn alle PLC’s slecht. Andere bronnen van storing zoals LED-lampen en geschakelde voedingen die slecht ontstoord zijn laat ik nog maar even achterwege.

Ook die van fabrikanten die juist wèl de moeite nemen om notches toe te passen in onze banden en de firmware in de PLC’s zo af te regelen dat deze stil worden wanneer ze idle zijn (er geen overdracht van data is). Helaas wordt door de klagers geen lijst gemaakt van apparatuur waarmee we wel kunnen leven en onze hobby kunnen beoefenen. Een lijst met goede apparatuur, 5 tientjes en een ritje MediaMarkt lossen problemen dan zo op.

Diverse methoden zijn geprobeerd om de PLC’s het zwijgen op te leggen, het liefst voorgoed. De modulatie-techniek die gebruikt wordt is echter zo robuust dat de uitkomst altijd hetzelfde is en de zendamateur het aflegt tegen de PLC. Wellicht dat het injecteren van HF-spanning in het lichtnet een mogelijkheid is, maar zelfs met de beste (galvanische) scheiding zie ik weinig mensen die hun peperdure HF-set aan willen sluiten op het lichtnet, los van het feit dat dit mijn inziens een zeer onverantwoordelijke methode is die direct mag leiden tot het ongeldig verklaren van je licentie.

Het HF-spectrum (en het lichtnet) is vervuild en deze vervuiling zal in de toekomst alleen maar toenemen. Tenzij je in een hutje op de hei woont doe je weinig tegen de toenemende mate van vervuiling. Je moet wel aan het filteren gaan en aangezien de signalen opgepikt worden door je antenne moet je hier beginnen. Onze antennes werken veelal via de E-plane en zijn dus de perfecte antennes om storingen op te pikken.

Dit los je eenvoudig op door een extra antenne te plaatsen voor de ontvangst die voornamelijk op de H-plane werkt. Een Magnetische Loop is hier een goed voorbeeld van. Deze werken goed op geringe hoogte en doen het beter dan welke dipool (of nog erger: een antenne die niet symmetrisch is, zoals een Vertikal) ook wanneer het op ontvangst aankomt van de lagere frequenties: alles beneden de 10-15 Mhz.

Goede antennes worden onder andere gemaakt door Wellbrook en kosten ongeveer 250 euro. De goedkoopste antennerotor en een plek zo ver mogelijk van welke bebouwing (lees: bron van de storing) dan ook geeft je nu een zeer rustige ontvangst met aanzienlijk minder lokale storingen. Voorgoed.

Blijft nog over om de PLC het zwijgen op te leggen. Ik heb een andere toenadering gezocht om dit te testen. Vrijwel ieder netwerk heeft een accesspoint dat ook als router fungeert. Door deze te overspoelen met niet valide pakketten raakt een consumenten router van slag met als gevolg dat er geen data over het (achterliggende) netwerk gestuurd kan worden. De PLC schiet hierdoor in idle mode en de carriers die over blijven zijn eenvoudig met de noise blanker op je HF-set weg te filteren.

Hoe leuk dit experiment ook klinkt heb ik wel mijn twijfel bij de legaliteit ervan. Aan de kant van Agentschap Telecom bekeken doe je niets fout omdat je zelf gebruikt maakt van de ISM band met eenvoudige legale apparatuur: een USB WiFi dongle. Juridisch gezien kan het een en ander echter onder computervredebreuk vallen. Hoewel het een en ander geprogrammeerd is en feitelijk door iedereen gebruikt kan worden kan ik tot er duidelijkheid is over het juridische aspect niet publiceren hoe dit precies te werk gaat…

AP-Python

Bron: http://www.ph4x.com/de-plc-het-zwijgen-opleggen/

6 antwoorden
  1. Randy
    Randy zegt:

    Het probleem met die ‘oplossing’ is dat dit nooit gaat werken binnen een (DX) QSO. Binnen twee seconden na het loslaten van de microfoon is de storing terug waardoor je tegenstation niet meer hoorbaar is. En je kunt juist geen dan HF-signaal neerzetten op die QRG.

    • Jelle
      Jelle zegt:

      Het idee is om de PLC voor langere tijd onbruikbaar te maken. Dit is eenvoudig te scripten met bijvoorbeeld Hamlib. Als de PLC verbinding vaak uitvalt zal de gebruiker hopelijk naar alternatieven gaan zoeken. Ook zullen ze hopelijk niet snel zendamateurs hiervan verdenken (cw, fm gebruiken, geen laag frequent detectie).

      Het is niet mijn favoriete oplossing, maar ik ben bang wel nodig om de kortegolf veilig te stellen.

      De ALA1530 is in mijn geval zeer gevoelig voor PLC geratel, het is wel mogelijk om de antenne in een nul te draaien. Maar als je ik een tweede bron van storing er bij krijg ben ik de klos…

      • Rob
        Rob zegt:

        Ik twijfel nog even of die oplossing “ik wil graag mijn machtiging kwijt” of “ik wil graag dat
        het zendamateurisme verdwijnt” genoemd moet worden maar dat het oliedom is dat staat
        als een paal boven water!

        PLC’s dienen een maatschappelijk belang wat veel groter geacht wordt dan het zend-
        amateurisme, dus als je de boel gaat saboteren kan het maar in een ding eindigen en
        dat is in tranen. En dan hoop ik (voor mezelf) dat dat alleen op jou betrekking heeft.

  2. Cor
    Cor zegt:

    Kom maar op met de lijst van de beter types en merk PLC.
    Dus die wel in Idle gaan en die goed genotchd zijn.

    De PLC die vriendelijke is voor de Zendamateur ben benieuwd:)

    • Piet
      Piet zegt:

      Leuk dat er ‘goedgekeurde’ PLC apparatuur is, die in bepaalde banden notches heeft.
      Dus daarbuiten is er niks te horen? In elk geval is het blijkbaar niet de bedoeling dat je buiten de genotchte banden luistert. Ook een leuke: tegenwoordig leveren veel modem en router fabrikanten apparatuur waar PLC standaard ingebouwd zit. Hoef je bij je router geen PLC meer in het stopcontact te steken.
      Of je er gebruik van maakt of niet, PLC zit er in, en zal ook in idle mode een onacceptabel geratel teweeg brengen.
      Er is maar één remedie tegen PLC. Uit de handel halen. Sterfhuisconstructie.
      Fabrikanten verbieden om nog PLC spul op de markt te brengen.
      Er zijn meer dan voldoende oplossingen mogelijk om geen gebruik van PLC te hoeven maken.

Reacties zijn gesloten.