De 36e editie Ballonvossenjacht

logo-ballonvossenjachtOp zondag 14 september 2014 vindt de 36e editie van de landelijke Ballonvossenjacht plaats. Rond 13.00 uur wordt de bekende sonde opgelaten op het terrein van het K.N.M.I. in de Bilt aan een stratosfeerballon die meestal een hoogte van meer dan 30 kilometer bereikt. Zodra de ballon klapt komt de sonde aan parachutes naar beneden zodat de radiopeilers onder hoogspanning zullen proberen de sonde als eerste terug te vinden. Dat zijn de ingrediënten voor een immer spannende wedstrijd!

De ballonvossenjacht gaat ieder jaar gepaard met verschillende multimediale activiteiten die ervoor zorgen dat zowel de actieve deelnemers (de jagers) alsook de passieve deelnemers (de volgers thuis) de ballonvossenjacht maximaal meekrijgen. Zo is het oplaten van de ballon altijd een spannend moment die live verslagen wordt via de relaisstations PI2NOS en PI3UTR. Daarnaast zijn ook dit jaar weer de beelden te zien van de ATV zender in de sonde maar ook die van het begeleidingscentrum en niet in de laatste plaats van de volg-equippe. Is de ballon geland, dan kan je via de live videostream de equippes zien binnenkomen en de prijsuitreiking ter plaatse live bekijken.

Ook dit jaar wordt het hele evenement begeleid door een team vrijwilligers die via de twee genoemde relaisstations verbindingen maken. Naast de VHF en UHF verbindingen is het ook mogelijk om op 40 meter contact te leggen met de organisatie. Vorig jaar leidde dit tot bijna 600 unieke registraties met de special-event callsign PH35BFH (35 jaar BalloonFoxHunt).

Meedoen met de ballonvossenjacht kan op veel verschillende manieren. In eerste instantie kan je natuurlijk meedoen met de peiljacht. Hiervoor zijn echt geen gecompliceerde doppler peilers of andere complexe constructies nodig; de beste resultaten worden vaak behaald met een doodgewone ‘peildoos’, een landkaart, goed peilen en een klein beetje geluk. Vanaf de zijlijn kan je ook deelnemen aan dit leuke evenement; via internet en de verschillende radiofrequenties kan je de jacht volgen en natuurlijk QSO maken met de organisatie. De ballonvossenjacht is er dus voor iedereen. Of je nu fanatiek radiopeiler bent, er een gezinsuitje van maakt of vanuit je luie stoel de reeks van activiteiten volgt en rapporteert…

Uitgebreide informatie over de ballonvossenjacht vindt je op www.ballonvossenjacht.nl. Daarnaast zijn de laatste nieuwtjes te vinden op de Facebook pagina en Twitter.

7 antwoorden
  1. PD1ZON
    PD1ZON zegt:

    Ik ga het zeker weer volgen via de ether en internet, het is een van de highlights binnen het amateur gebeuren.

  2. Rene
    Rene zegt:

    Ik hoop dat er dit jaar geen richting en locatie doorgegeven wordt. Dan wordt het pas een echte vossenjacht.
    Minder informatie hier over zou de sport denk ik verhogen om hem te vinden.
    Iedereen ook dit jaar weer succes en een mooie jacht.
    De organisatie ook sterkte met voorbereiding en uitvoering.
    Rene
    PD2RKG

    • Rob
      Rob zegt:

      De winnaar van vorig jaar had al uitgerekend waar de ballon terecht zou komen voordat deze werd opgelaten.
      Hij maakte daarbij gebruik van informatie over de wind op diverse hoogtes en bekend gedrag van de ballonvos.
      Hij zat er maar een paar kilometer naast, hoefde alleen maar op de juiste plek af te wachten.
      Eigenlijk vind ik dat ernstiger “spelbederf” dan het afgaan op doorgegeven locatie en richting informatie.
      Immers als je niet die berekeningen gemaakt hebt dan zegt dat weinig want de richting varieert aan de hand van de hoogte.

    • Rob
      Rob zegt:

      Door de deelnemers??? Bah wat flauw zeg!
      Ik zou me als deelnemer behoorlijk belazerd voelen als een mede-deelnemer aan een “radio ballonvossenjacht” de positie bepaalde aan de hand van weer info.

      • Roeland Jansen
        Roeland Jansen zegt:

        Het is net als de contesters/clubs Rob…

        Anyways.. om dit soort “initiatieven” te dwarsbomen (om een level playing field te maken) zou je wellicht nog wat spel-elementen kunnen toevoegen.

  3. Rene
    Rene zegt:

    Fluitje van een cent.
    Neem een sondetracker op je laptop en stem af op de Vaisala RS92-SGP van het KNMI, klaar ben je.
    Is bij de vorige ballonvossenjacht ook gebeurd.
    De vraag is natuurlijk in hoeverre deze methode nog sportief te noemen valt t.o.v. ‘normale’ peilers.

Reacties zijn gesloten.