Berichten

D-Star repeater in de Achterhoek

Sinds april is de D-Star repeater PI1GRL in gebruik genomen. Deze repeater staat bovenin de Calixtusbasiliek in Groenlo op 65 meter AGL. (91 meter ASL). Het zendvermogen bedraagt 20 Watt en de antenne is omni-directioneel met 6 dBd versterking. De uitgangsfrequentie is 438.325MHz -7.6MHz. De voormalige frequentie en identificatie van de DMR-repeater worden gebruikt, maar de DMR-mode is niet meer actief.

D-Star repeater PI1AMS weer QRV

De Amsterdamse D-Star repeater PI1AMS (voorheen PI1RYS) is weer op volle sterkte beschikbaar. Deze repeater is inmiddels bijna 10 jaar in bedrijf en heeft meerdere verhuizingen achter de rug. De hardware was ook meermaals gerepareerd. Het laatste defect aan de eindversterker kon echter niet meer gerepareerd worden.

De beheerder heeft daarop contact opgenomen met Icom importeur Amcom in Nieuw-Vennep. Zij hadden nog de beschikking over een geretourneerd exemplaar en deze is beschikbaar gesteld om ingezet te worden. Daardoor kan deze repeater weer op volle sterkte draaien.

PI1AMS is opgesteld in Amsterdam-West (Osdorp) en heeft een antennehoogte van circa 45 meter. Daardoor is de repeater in Amsterdam en Haarlem goed te ontvangen voor portable en mobiele gebruikers. Het opstelpunt wordt gedeeld met een DMR-repeater dat ook de roepletters PI1AMS heeft. Ook staat er een System Fusion repeater met de roepletters PI1AMS.

Frequenties:
DMR: 438.050 MHz.
Fusion: 438.225 MHz.
D-Star: 438.400 MHz.

Meer informatie: hobbyscoop.nl.

D-Star hotspot in Eindhoven

Sinds een week heeft Eindhoven een D-Star hotspot. Deze werkt op de frequentie 144.8750 MHz en staat op een hoogte van 45 meter in de omgeving van Woensel. De roepletters zijn PI1EHV. Een hotspot werkt simplex, maar sommige D-Star sets moeten wel een shift geprogrammeerd hebben. In dit geval dus een shift van 0 MHz.

De beheerders laten weten ook aan een MMDVM-repeater te werken die zowel D-Star, DMR alsook System Fusion moet gaan ondersteunen. Deze zal later dit jaar werkzaam worden op de 70cm band.

JOTA activiteiten op het D-Star netwerk

Op 20, 21 en 22 oktober vindt weer de jaarlijkse Jamboree On The Air (JOTA) plaats. Scouts van over de hele wereld zullen met behulp van zendamateurs verbindingen maken over de ether. De landelijke organisatie heeft dit jaar voor het eerst ook gepubliceerd over DSTAR. Landelijke D-Star activiteit zal plaatsvinden op de reflector DCS007Y en internationaal zal REF033A gebruikt worden.

Dit evenement om de jeugd te betrekken in de hobby is afhankelijk van zendamateurs die tijdens dit evenement willen helpen. Geïnteresseerde amateurs kunnen contact opnemen met een lokale scoutinggroep, zie hier een kaart van deelnemende groepen. Meer info: JOTA handboek.

Amsterdamse D-star repeater terug

De Amsterdamse D-star repeater is weer terug. Dat valt te lezen op de website van de Hobbyscoop. De D-star repeater PI1AMS kwam in het verleden in de lucht als PI1RYS. Deze Amsterdamse repeater had verschillende keren te maken met technische problemen, bestaande uit defecten en ontvanger problemen. Uiteindelijk moest PI1RYS het veld ruimen omdat het oude ATOF beleid geen meerdere repeaters op relatief korte afstand van elkaar toestond. RYS moest daarom het veld ruimen ten gunste van de DMR repeater PI1AMS.

Lees meer

Icom komt met de ID-4100

Icom heeft een nieuwe transceiver aangekondigd, de ID-4100. Deze mobiele FM en D-Star transceiver is uitgerust met enkele nieuwe features op het gebied van de digimode D-Star. Zo is de ‘Accesspoint mode’ toegevoegd om de set te verbinden met het Internet wanneer er geen repeaters in de buurt zijn. Helaas zien we dat hier wel een optionele kabel voor nodig is. Ook Bluetooth is optioneel. Wel ingebouwd is een GPS ontvanger.

De nieuwe zendontvanger heeft een vermogen van 50 Watt voor de 2-meter en 70-centimeter band. De adviesprijs van Icom is circa 500 euro. Maar hier komt naar alle waarschijnlijkheid de import- en omzetbelasting nog bij. Icom gaat er vanuit jaarlijks 2.500 exemplaren van de ID-4100 te verkopen. De eerste zal rond 15 maart 2017 uitgeleverd gaan worden. Meer info op de website van Icom Japan.

D-star relais PI1HWB verliest locatie

De D-star repeater PI1HWB uit Breda verliest zijn opstelpunt. Dat is te lezen op zendamateur.com. het relais stond opgesteld op een voormalig ziekenhuis. Nu de gemeente dat pand verkocht heeft moesten ook alle antennes van het dak verwijderd worden. Onder hen ook zendamateurs. Gisteren is de repeater en antenne ontmanteld.

Lees meer

Wijzigingen bij PI1AMF in Amersfoort

Gisteren zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in het gecombineerde D-Star en DMR relais in Amersfoort. Ten eerste was de ATOF voor DMR verlopen. Deze kon niet verlengd worden. Omdat Agentschap Telecom het nieuwe repeater beleid  nog niet afgerond heeft moet beheerder Gerjan (PA1GF) een keuze maken tussen DMR en D-Star. Besloten is om de D-star repeater PI1AMF af te stoten, omdat er goede dekking is van PI1UTR op 438.0500 MHz. De hardware is inmiddels van eigenaar gewisseld en zal in de regio Sneek weet opgesteld worden met enkele weken.

Lees meer

Icom geeft ID-51 een update

Icom geeft de ID-51 een update. Deze dual-band FM en D-Star portofoon is eerder al opnieuw uitgebracht als de ‘Anniversary edition‘, wijzigingen die later ook doorgevoerd zijn in het reguliere model. In het nieuw aangekondigde model, de ‘ID-51 Plus 2’, wordt ondersteuning toegevoegd voor een D-star hotspot.

Lees meer

BlueDV werkt aan D-Star ondersteuning

BlueDV is een combinatie van een hotspot op basis van de radio’s van Guus (PE1PLM) in combinatie met de software van David (PA7LIM) en werkt als (portable) hotspot voor het DMR-netwerk. Ook wel bekend als BlueSpot. David heeft afgelopen dagen druk gewerkt aan een versie die ook D-Star ondersteund.

Vanaf vandaag is de beta-versie van de software voor Windows te downloaden om toegang te krijgen tot dit netwerk. Als de D-Star implementatie gereed is gaat David werken aan ondersteuning voor System Fusion. Deze is al werkend maar momenteel wordt aan de fine-tuning gewerkt voordat deze mode in de software geactiveerd wordt.

Lees meer