Berichten

Nieuw besluit BIPT inzake herijking België

De BIPT heeft een nieuw besluit gepubliceerd inzake de herijking van de diverse klassen vergunningen in België. Eerder kwam de Novice vergunning al terug en raakten houders van de zogenoemde Basisvergunning veel privileges kwijt. Dit leidde tot veel weerstand. Nu twee maanden later heeft de toezichthouder een nieuw voorstel gereed.

Wijzigingen voor de basisvergunning ten opzichte van de Besluit van 20 maart 2019

  • Het maximumvermogen op HF wordt verhoogd van 10 naar 25 Watt. Op VHF en UHF blijft het maximumvermogen behouden op 50 Watt. Om de houders van een basisvergunning voldoende keuze te bieden in de aankoop van zendapparatuur mag men apparatuur houden met een maximumvermogen van 100 Watt.
  • Op 80 meter is het frequentiebereik uitgebreid van 3500-3750 kHz naar 3500-3800 kHz (de volledige 80 meter band).
  • Op 40 meter is het frequentiebereik uitgebreid van 7000-7100 kHz naar 7000-7200 kHz (de volledige 40 meter band).
  • Op 20 meter is het frequentiebereik uitgebreid van 14000-14150 en 14250-14350 kHz naar 14000-14350 kHz (de volledige 20 meter band).
  • Op 15 meter is het frequentiebereik uitgebreid van 21000-21150 en 21320-21450 kHz naar 21000-21450 kHz (de volledige 15 meter band).De toegang tot de volledige band op HF is zeer goed nieuws van de contesters en DX jagers onder onze ON3’s. Toegang tot de 6 meter band is er voorlopig niet meer, dit kan eventueel herzien worden na de Wereldradioconferentie van 2019.

Wijzigingen voor de CEPT Novice vergunning ten opzichte van het Besluit van 20 maart 2019

  • Toegang tot de volledige 160 meter band (1810-2000 kHz) met een maximumvermogen van 100 Watt. De gevraagde toegang tot enkele SHF (GHz) banden met beperkt zendvermogen is voorlopig niet toegestaan omdat BIPT eerst een marktonderzoek wil doen naar de beschikbaarheid van “kant en klare” zendapparatuur. De UBA is bereid om mee te werken aan dit marktonderzoek, in de hoop dat het BIPT daana haar beslissing herziet.

Wijzigingen voor de HAREC vergunning ten opzichte van het Besluit van 20 maart 2019

  • Het maximumvermogen in het frequentiebereik 1850-2000 kHz is verhoogd van 10 naar 150 Watt.

Samengevat:
Houders van een Klasse 3 vergunning (voorheen: Basisvergunning) raken toegang tot de 17, 12 en 6-meter band kwijt. Het vermogen gaat terug van maximaal 50 naar maximaal 25 Watt. Houders van een Klasse 3 vergunning zijn te herkennen aan ON3-roepletters. Het volledige BIPT-besluit is hier te downloaden.

Novice keert terug in België; Basisvergunning herijkt

In België keert de Novice vergunning terug. Dit omdat er een behoorlijke brug bestond tussen de HAREC (Full) machtiging en het Basiscertificaat (ON3). De Novice vergunning zal voldoen aan de aanbevelingen zoals opgenomen in ECC(05)06 van CEPT en wordt daarmee, in tegenstelling tot de basisvergunning, internationaal erkend. Voortaan kent België drie licentieklassen:

  • Klasse A (Nu ‘HAREC’)
  • Klasse B (Novice)
  • Klasse C (Basiscertificaat)

Toezichthouder BIPT heeft een raadpleging gehouden. Op de voorgestelde frequenties, modi en vermogens voor de nieuwe (eigenlijk terugkerende) Novice vergunning is geen feedback gekomen. Wel zijn er voorstellen gedaan om de huidige houders van een Basiscertificaat gelijk te trekken aan de nieuwe Novice. Dit verzoek is door BIPT afgewezen, omdat de afgenomen examens niet conform de ECC(05)06 aanbevelingen gedaan zijn. Ook is voorgesteld om de huidige houders van een Basiscertificaat te beperken in tijd. Dit voorstel kan niet door BIPT uitgevoerd worden omdat de juridische basis hiervoor ontbreekt.

Wijzigingen in voorwaarden

  • Voor Klasse A vergunninghouders geldt een vermogensbeperking van 20 Watt voor (D)ATV uitzendingen in de frequentieband 1260-1300 MHz. Voorheen was dit 200 Watt. De toezichthouder heeft de beperkingen voor smalbandmodi nu laten vallen. Reden hiervoor is dat deze naar verwachting geen verstoring zullen geven op militare radarinstallaties.
  • Houders van een Klasse C vergunning (voorheen: Basiscertificaat) mogen niet meer uitzenden op de 12-meter, 17-meter en 6-meter band. Het vermogen op de HF-banden wordt beperkt tot 10 Watt (was 50 Watt). Op de VHF (144) en UHF (430) MHz. band bedraagt het maximale vermogen 50 Watt.
  • Houders van een Klasse B vergunning (Novice) mogen geen uitzendingen doen in (D)ATV. Deze beperking is (was) al van toepassing op houders van een Klasse C (Basiscertificaat) vergunning. Ze krijgen toegang tot alle HF banden exclusief de 60-meter en 4-meter band, met een maximaal vermogen van 100 Watt. Op de 160-meter band geldt een beperking  van 1.81 tot 1.85 MHz. Op de VHF (50 en 144 MHz) en UHF (430 MHz) band bedraagt het maximale vermogen 50 Watt.

Op de website van BIPT is een document te vinden waarin alle wijzigingen beschreven staan.

Update: BIPT heeft de voorgenomen wijziging ingetrokken naar aanleiding van klachten van de UBA. Beiden zullen met elkaar in gesprek gaan en kijken of het huidige voorstel nog bijgeschaafd kan worden.

BIPT herijkt Belgische basisvergunning

In België heeft BIPT een voorstel ingediend dat verschillende vergunningen moet herijken. België kent drie vergunning categorieën: Full (CEPT), Novice (CEPT) en de Basisvergunning. Novice examens worden al jaren niet meer afgenomen. Vergunninghouders van de Belgische Novice zijn te herkennen aan ON2-roepletters. Vergunninghouders van een basisvergunning zijn te herkennen aan ON3-roepletters. Hamnieuws schreef hier al eerder over.

Toezichthouder BIPT heeft een voorstel ingediend met diverse wijzigingen voor de verschillende categorie vergunninghouders. De Novice (ON2) licentie zal daarbij opnieuw ingevoerd worden. Met name operators die over de grens komen hebben hier belang bij, omdat de Basisvergunning niet door omliggende landen erkend wordt. De Novice vergunning krijgt toegang tot alle HF banden (behalve 60 m en op 160 m enkel 1.81-1.85 MHz), 6 m, 2 m en 70 cm met een vermogen van 100 Watt op de HF-banden en 50 Watt op banden boven de 50 MHz. ATV is daarbij niet toegestaan.

De Basisvergunning zal herijkt worden. Houders van ON3-roepletters raken toegang tot de 12- en 17-meter band kwijt. Ook is het niet meer toegestaan uit te zenden op de 6-meter band. Op overige HF-banden zijn er kleine uitbreidingen maar daarbij gaat wel het vermogen terug van nu 25 naar straks 10 Watt. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat BIPT rekent met gemiddeld vermogen en niet met PEP.

Op de website van BIPT is een overzicht te lezen van het voorstel.

Wederom morse-examen in België

Op zaterdag 21 april 2018 zal de UBA, sectie DST (Diest) weer een officiële morseproef afnemen. In overeenstemming met het besluit van de Raad Van BIPT zijn de examinatoren erkend door het BIPT. Het examen wordt afgenomen op 5 en 12 woorden per minuut. Het slagen in deze proef levert een BIPT certificaat op dat erkend is in alle landen die de CEPT aanbevelingen TR61/01 & 02 toepassen. Met dit certificaat op zak, kan bij Agentschap Telecom de aantekening ‘CW included’ verkregen worden.

In Nederland worden sinds het afschaffen van cd CW eis geen examens meer afgenomen. De België route is toegestaan door Agentschap Telecom en eerder succesvol bewandeld door enkele zendamateurs. De aantekening ‘CW included’ is in enkele landen nog steeds noodzakelijk om uit te mogen zenden. Zoals bijvoorbeeld Frankrijk als men in CW uit wil zenden. SSB-uitzendingen vanuit Frankrijk zijn ook zonder de notitie ‘CW included’ toegestaan. In Luxemburg mag zelfs zijn geheel niet gezonden worden op de F-banden zonder de “CW-included” notitie.

Het examen werd eerder afgenomen in Diest en toen telde het examen 20 deelnemers, waaronder 8 Nederlandse deelnemers. Zij hebben inmiddels een nieuw pasje van Agentschap Telecom ontvangen. Meer informatie is te vinden op de website van UBA.

Opnieuw morse-examen in België

Op zaterdag 22 april 2017 zal de UBA, sectie DST (Diest) weer een officiële morseproef afnemen. In overeenstemming met het besluit van de Raad Van BIPT zijn de examinatoren erkend door het BIPT. Het examen wordt afgenomen op 5 en 12 woorden per minuut.
Het slagen in deze proef levert een BIPT certificaat op dat erkend is in alle landen die de CEPT aanbevelingen TR61/01 & 02 toepassen. Met dit certificaat op zak, kan bij Agentschap Telecom de aantekening ‘CW included’ verkregen worden.

In Nederland worden sinds het afschaffen van cd CW eis geen examens meer afgenomen. De België route is toegestaan door Agentschap Telecom en eerder succesvol bewandeld door enkele zendamateurs. De aantekening ‘CW included’ is in enkele landen nog steeds noodzakelijk om uit te mogen zenden. Zoals bijvoorbeeld Frankrijk als men in CW uit wil zenden. SSB-uitzendingen vanuit Frankrijk zijn ook zonder de notitie ‘CW included’ toegestaan. In Luxemburg mag zelfs zijn geheel niet gezonden worden op de F-banden zonder de “CW-included” notitie.

Het examen werd eerder afgenomen in Diest en toen telde het examen 20 deelnemers, waaronder 8 Nederlandse deelnemers. Zij hebben inmiddels een nieuw pasje van Agentschap Telecom ontvangen

Meer informatie is te vinden op de website van UBA.

Zendamateurs slagen voor CW-examen

morseGisteren, zaterdag 18 juni, werd in Diest, België een CW-examen afgenomen. Diverse Nederlandse kandidaten hebben hieraan meegedaan, waaronder 4 mensen die bij de VERON afdeling A03/Amersfoort hun opleiding genoten hebben onder leiding van instructeur Koos, PA3BJV.

In totaal deden ongeveer 16 mensen mee aan het examen, onder wie veel Nederlanders. Van de afdeling Amersfoort zijn alle 4 deelnemers  geslaagd met een snelheid van 12 woorden per minuut en kunnen binnenkort de begeerde ‘CW included’  aantekening op hun pasje bij laten schrijven.

Lees meer

België krijgt toegang tot de 60-meter band

BIPT-logoToezichthouder BIPT heeft aanpassingen in het bandplan voor Belgische zendamateurs gemaakt. Zij krijgen toegang tot de 60-meter band. Daarbij is de WRC2015 aanbeveling opgevolgd. Zendamateurs mogen gebruik maken van het spectrum tussen 5351.5 en 5366.5 met een vermogen van 15 Watt EIRP op secundaire basis.

Ook is de allocatie op de 4-meter band uitgebreid. Voorheen mochten Belgen uitsluitend gebruik maken van 69.950 MHz. Deze frequentie blijft beschikbaar maar wordt uitgebreid met het spectrum tussen 70.1125 tot 70.4125 MHz. Dit op secundaire basis met een vermogen van maximaal 50 Watt PEP.

Lees meer

PI2NOS activeert ontvanger in België

pi2nosDe beheerders van PI2NOS hebben een ontvanger geactiveerd in België. Dat valt te lezen op de website hobbyscoop.nl. De ontvanger is geplaatst in Boom en huisvest bij de gecombineerde D-Star, DMR en Fusion repeater ON0DP.

Zendamateurs in het gebied tussen Antwerpen, Gent en Brussel kunnen nu makkelijker over PI2NOS werken. Zij ontvangen het signaal via de zender in Goes. Met de komst van de extra ontvanger hopen de beheerders op vele contacten tussen Vlaamse en Nederlandse zendamateurs.

Lees meer

Welkom, digitalvoice.be

hamstreamEnige tijd geleden schreef Patrick (ON4PN) te stoppen met zijn website dstarvlaanderen.be en met een nieuwe variant te komen die zich richt op digitale comunicatie in het algemeen. Daardoor moet de website een veel breder publiek gaan trekken.

Inmiddels staat de nieuwe website live en zijn de eerste berichten gepost. Een aanrader voor mensen die geinteresseerd zijn in onder andere D-Star en DMR, maar ook andere digitale modi zullen aan bod komen.

Lees meer

OP prefix voor Begische radioamateurs

logo_ubaTer gelegenheid van de 100-jarige herdenking van de 1e Wereldoorlog heeft de UBA een aanvraag ingediend bij BIPT opdat alle radioamateurs het prefix OP (P voor Poppies) mogen gebruiken gedurende de maand november van 2014 tot 2018. De duur van deze vergunning is beperkt in de tijd opdat de speciale prefixen een zekere aantrekkingskracht zouden behouden.

Deze week is het desbetreffend besluit van de Raad van BIPT verschenen:

Lees meer