Berichten

Het bereik voor vaste stations met de antenne op circa 10 meter hoogte.

ATV-repeater PI6MEP gaat verhuizen

De Drentse ATV-repeater PI6MEP gaat verhuizen. Inmiddels is begonnen met de afbouw op de oude locatie, het ziekenhuis in Meppel. De repeater zal opgebouwd worden op de Lichtmis. Omdat er al de nodige repeaters in de reclamezuil gehuisvest zijn, moet getest worden of de 70-cm ingang behouden kan blijven. Ook is er minder ruimte beschikbaar voor de techniek. Voor de beheerders dus voldoende technische, mechanische en organisatorische uitdagingen te overwinnen de komende weken.

Op de website van de lokale VERON-afdeling is het experiment en de verhuizing beschreven.

PI6ZDM naar Cellnex toren in Wormer

De Zaanse ATV-repeater PI6ZDM zal verhuizen naar de Cellnex toren (voorheen: Alticom) in Wormer. Dat valt te lezen op de Facebook pagina van PI6ATV. Het signaal dat vanuit de Hemweg centrale in Amsterdam kwam is onlangs uitgeschakeld. Eerder werd al bekend dat deze locatie verlaten moest gaan worden.

Nadat de repeater opnieuw opgebouwd is zal deze vermoedelijk vanaf een hoogte van 110 meter gaan uitzenden. Bijna een verdubbeling van de hoogte op de vorige locatie. Op de website PI6ZDM.nl zal ter zijner tijd meer informatie verschijnen.

PI6ZDM verliest haar locatie

De ATV-repeater PI6ZDM gaat haar locatie op de Hemwegcentrale in Amsterdam West verliezen. NUON, de eigenaar van de centrale en het terrein, gaat de huidige kolencentrale slopen. De ATV-repeater zal voor medio februari 2020 uitgeschakeld en verwijdert moeten worden.

De repeater-beheerders laten weten ‘nog niet aan een postzegelverzameling te willen beginnen’ en zoeken een nieuwe locatie in om vlak boven Amsterdam. Zal ongetwijfeld vervolgd worden en te lezen zijn op pi6zdm.nl.

ATV-repeater PI6WL uitgeschakeld

De Westlandse ATV-repeater PI6WL is deze week uitgeschakeld. Ruim 2 jaar geleden begon dit experiment tussen Hoek van Holland en Den Haag. Er wordt uitgezonden met circa 30 Watt ERP op 10.490 MHz. Beheerder Herman (PB0AHX) laat op Facebook weten nu te kijken of er op andere vlakken experimenten mogelijk zijn en bedankt alle gebruikers die de afgelopen jaren hebben bijgedragen aan het experiment.

Nieuwe frequentie voor PI6HVS

De Gooise ATV-repeater PI6HVS zal een nieuwe frequentie krijgen op de 6cm band. Voorheen werd uitgezonden op 5712 MHz. Dit zal 5740 MHz gaan worden. Het grote voordeel van deze frequentiewijziging is dat ontvangst nu mogelijk is met een zogenoemde FPV-ontvanger die voor enkele tientjes te koop zijn. De antenne is inmiddels getuned op de nieuwe frequentie.

Daarnaast zijn er nieuwe Lenshoorn antennes geplaatst op de Hilversumse flat waar de repeater gehuisvest is. Deze worden gebruikt voor de ontvangst van andere repeaters. De antennes kenmerken zich door een kleine openingshoek en een erg grote voor/achter verhouding, waardoor er minder last zal zijn van mengproducten die veroorzaakt worden door de aanwezige Telco’s die ook vanaf de Kerkelanden flat uitzenden.

Meer info: pi6hvs.nl.

PI6ANH krijgt 23cm DVB-S ingang

In de regio Arnhem zijn 5 amateurs na het lezen van het artikel over de ADALM PLUTO SDR aan de slag gegaan en hebben een bestelling geplaatst. Inmiddels is ook de Arnhemse ATV-repeater voorzien van een DVB-S ingang op de 23cm band. Deze luistert op 1280 MHz met een bandbreedte van 2 Mbit, zo laat een van de gebruikers weten.

Ook op PI6ATV in IJsselstein zijn meerdere gebruikers gezien die met behulp van deze nieuwe SDR actief geworden zijn op ATV. Momenteel ligt de 23cm ingang op PI6ATV er echter uit door onderhoud. Dit wordt bij een volgend bezoek hersteld.

Maak eenvoudig DVB met een SDR

Enkele zendamateurs zijn de laatste weken erg actief met de ADALM Pluto SDR. Deze SDR kost nog geen 100 euro en is geschikt om DVB-T en DVB-S(2) te maken. Een computer, wat software en een webcam zijn, naast een antenne voor 23cm of 13cm, voldoende om van start te gaan. En hoewel de SDR slechts 0 dBm (1 milliWatt) vermogen levert, lukt het meerdere amateurs om ruim 30 kilometer te overbruggen richting de digitale ingang van PI6ATV waaronder PA3PM, PE9RX en ikzelf, PH4X.

Met 0 dBm vermogen en een 120cm dish ruim 30 kilometer overbruggen naar PI6ATV.

Vanaf Amersfoort met 0 dBm vermogen ruim 30 kilometer overbruggen naar PI6ATV (120cm dish).

De ADALM Pluto heeft na software modificatie een bereik dat ligt tussen de 70 MHz en de 6 GHz. Binnen dit bereik bevinden zich liefst 7 amateurbanden. De maximale bandbreedte bedraagt 56 MHz. Voldoende dus om een digitaal videosignaal van enkele Megahertzen breedt te genereren. Het uitgangsvermogen van 0 dBm is met een of meer MMICs eenvoudig op te krikken naar ongeveer 1 Watt vermogen, of 100 mWatt DVB-vermogen. Een MMIC is voor nog geen 10 euro verkrijgbaar. Voldoende om bij een zichtverbinding tientallen kilometers te kunnen overbruggen.

BIPT wil toegang tot 70cm-band beperken

In België is toezichthouwer BIPT een raadpleging gestart over wat ze aan moet met de LPD-band die loopt van 433.050 tot 434.790 MHz. Door een toenemende mate van verstoringen die vooral door (D)ATV veroorzaakt wordt aan de ISM-gebruikers wil zij beperkingen opleggen aan radiozendamateurs. Beperkingen aan de ISM-gebruikers zijn niet bespreekbaar, omdat ‘het belang van vele honderdduizenden gebruikers boven dat van ruim 5.000 radiozendamateurs gaat’, zo schrijft de toezichthouder.

Er zijn drie opties voorgelegd:

  1. Het gebruik van ATV, DATV en Packet Radio in dit frequentiesegment te verbieden.
  2. Het gebruik van verhoogd vermogen in dit frequentiesegment te verbieden.
  3. De zendtijd te beperken tot een gecumuleerde duur van 30 seconden per 3 minuten.

De meest voor de hand liggende optie lijkt de 1e, waarbij ATV uitzendingen in de 70cm band verboden worden. Deze uitzendingen, in AM met een bandbreedte van ruim 8 MHz in een band van slechts 10 MHz, zijn toch al niet van deze tijd en storen naast LPD-gebruikers ook primaire gebruikers en amateursatellieten. De meeste ATV-repeaters hebben de 70cm ingang ook al opgeheven omdat deze door ISM-storingen onbruikbaar was geworden. Op de website van UBA is meer informatie te vinden over hoe Belgische zendamateurs kunnen reageren.

Ook in Nederland heeft een zendamateur al eens overlast veroorzaakt aan gebruikers in de ISM band. Agentschap Telecom heeft de zendamateur uit Bergschenhoek destijds een zendbeperking in het vooruitzicht gesteld. Of Agentschap Telecom plannen heeft om dergelijke maatregelen in de toekomst in Nederland in te voeren is niet bekend.

Mijlpaal! PI6ATV weer Digitaal QRV

Het was de laatste grote hindernis die in de Gerbrandytoren te nemen was, maar sinds dinsdagavond 17 april is PI6ATV eindelijk weer digitaal QRV, en hoé!

Op 11 november 2017 was de eerste grote overwinning voor PI6ATV een feit. Na ongeveer twee jaar uit de lucht geweest te zijn omwille van de grote verhuizing en nieuwbouw kon eindelijk weer een stevig analoge ATV signaal uit de Gerbrandytoren ontvangen worden. Nu is hier het digitale televisiesignaal aan toegevoegd en komt deze prachtige repeater veel beter tot zijn multimediale recht!

[Klik op de afbeelding om meer te lezen]

ATV-relais PI6TV uit Nijmegen QRT

De ATV-repeater PI6TV uit Nijmegen is gestopt met uitzenden. Dat schrijven de beheerders op de website. De repeater zond uit op 2352 MHz en was in de wijde omstreek van Nijmegen te werken. Het was een van de eerste repeaters die experimenteerde met een DVB-T ingang.

PI6TV is inmiddels alweer een aantal maanden uit de lucht. Omdat de tijd ontbreekt om de boel weer op te lappen en er de laatste tijd ook erg weinig gebruik is gemaakt van PI6TV hebben we besloten om de stekker er na 17 jaar uit te trekken. Wie weet krijgt het ooit in de toekomst nog eens een vervolg..