Berichten

Zendbeperkingen in Drenthe en Den Haag

Agentschap Telecom heeft een zendbeperking afgekondigd in het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 maart. In Drenthe vindt de Ronde van Drenthe plaats.  Deze keer is het gehele spectrum binnen de 13cm band gereserveerd. In de provincie Drenthe en 60 kilometer omtrek mag de 13cm band niet gebruikt worden.

Een langere beperking geldt van maandag 11 tot en met zaterdag 23 april in Den Haag. In een omtrek van 60 kilometer gaat de gehele 13cm band op slot tijdens de Invictus Games.

Gebruik van frequenties boven de 2400 MHz is wel toegestaan. Satellietcommunicatie via de Es’Hailsat-2 valt hier onder.

Zendbeperkingen in Drenthe

Agentschap Telecom heeft een zendbeperking afgekondigd in het weekend van zaterdag 19 en zondag 20 juni. In Drenthe vindt dan het NK Wielrennen plaats.  Deze keer is niet het gehele spectrum binnen de 13cm band gereserveerd, maar enkel de frequentie 2350 MHz. Daarbij moet rekening gehouden worden met een bandbreedte van ca. 8 MHz dat de mobiele cameraverbinding zal gebruiken.

Zendbeperkingen in Rotterdam en Zuid-Limburg

Agentschap Telecom heeft twee zendbeperkingen afgekondigd voor komend weekend. In Rotterdam vindt de Super League Triathlon Arena Games plaats.  Op zaterdag 17 april en zondag 18 april gelden er zendbeperkingen in Rotterdam. Het spectrum 2320-2400 MHz mag niet gebruikt worden.

In Zuid-Limburg gelden op zondag 18 april zendbeperkingen van 2320-2400 MHz tijdens de Amstel Gold Race.

Nieuwe 13cm WebSDR in IJsselstein

Afgelopen weekend is er een 13cm WebSDR geactiveerd. Deze staat opgesteld bij PI6ATV op de Gerbrandytoren. Als antenne wordt een 12-element slotantenne gebruikt die op 225 meter hoogte staat. De WebSDR bevindt zich nog in een experimentele fase. De komende weken zullen de nodige verbeteringen doorgevoerd worden. Na de WebSDR in Eindhoven is dit de 2e in Nederland die actief is op de 13cm band. Er wordt gebruik gemaakt van de faciliteiten van PI6ATV en de Stichting Scoop Hobbyfonds.

De WebSDR is hier te vinden: websdr.pi1utr.ampr.org:8901

De 13cm WebSDR twee maanden later…

De Heinrich Hertz Stichting heeft een update op haar website gepost over de eerder geplaatste WebSDR die actief is op de 13cm band. Inmiddels blijkt dat het baken GB3MHZ op bijna 300 kilometer afstand bijna dagelijks te horen is. Ook zijn er audio-opnamen te beluisteren van bakens die via Tropo te horen geweest zijn over afstanden van ruim 800 kilometer.

 

WebSDR op 2.3GHz actief in Eindhoven

in Eindhoven is een WebSDR voor de 13cm band geplaatst. Hamnieuws schreef al eerder over de nieuwe SDR die in aanbouw was. De afgelopen maanden zijn de financiële middelen bij elkaar gebracht door donaties en is begonnen met de bouw van de ontvanger. Deze staat opgesteld op de PI6EHV en is in beheer bij de Heinrich Hertz stichting.

Er wordt gebruik gemaakt van meerdere achtersets die verschillende banddelen bestrijken. Zo is er een ontvanger in het CW/SSB smalband-deel alsook een ontvanger in de bakenband. Er zijn plannen om ook een DVB-S input te maken op 2330 MHz. Ideaal nu DVB-S experimenten voor onder de 100 euro gedaan kunnen worden met de ADALM Pluto SDR tussen 70 MHz en 6 GHz.

De WebSDR is via deze link te bekijken.

UK: De 13 en 9cm band voor 238,5 miljoen weg

In het Verenigd Koninkrijk zijn frequenties voor 4G en 5G in de veiling gegaan. Onder deze frequenties ook de 13cm en 9cm amateurbanden, waar Hamnieuws eerder al over schreef. Het gedeelte 2350-2390 MHz is geveild aan Telefónica, dat als enige een bod heeft uitgebracht van 239,5 miljoen Euro.

Ook in Nederland is de druk op de hogere frequentiebanden groot. Agentschap Telecom heeft tijdens het vorige Amateur Overleg al aangekondigd dat er in het najaar een presentatie gegeven zal worden door het DGETM (Directoraat Generaal Energie, Telecom en Mededinging) over het frequentiebeleid van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met het oog op “5G, de explosieve groei van IoT, de vraag naar spectrum voor bedrijfskritische communicatie, camerabewaking/toezicht, intelligente transportsystemen, etc.”

In Nederland hebben we geluk dat we medegebruikers hebben op onze 13cm band. Dit leidt weliswaar met grote regelmaat tot zendbeperkingen, maar omdat er voor deze groep medegebruikers (PMSE) vooralsnog geen ander spectrum beschikbaar is kunnen ook wij, hetzij soms beperkt, gebruik blijven maken van deze band lijkt het.

Lijst met zendbeperkingen aangevuld

De lijst met zendbeperkingen is weer bijgewerkt door Agentschap Telecom. Met de zomer op komst heeft een productiebedrijf diverse vergunningen aangevraagd voor verschillende evenementen op verschillende plekken in Nederland. Ben je dus met regelmaat actief op de 13cm band, neem dan beslist een kijkje.

Te koop: De 13cm amateurband

In het Verenigd Koninkrijk is een veilig gestart voor een deel van de 13cm amateurband. Het spectrum tussen 2350 en 2390 MHz komt daar beschikbaar voor aanbieders v an mobiele telecommunicatie. Dit spectrum is beschikbaar gekomen omdat de primaire gebruiker, Defensie, het heeft ingeleverd. Hamnieuws schreef hier twee jaar geleden al over. Toezichthouder OFCOM houdt rekening met een opbrengst van 70 miljoen pond, maar er moet opgemerkt worden dat er ook grote stukken van de 3,5 GHz band in de veiling gaan die binnen dit bedrag vallen.

Op de website van Southgate ARC is meer informatie te lezen.

PMSE: Te weinig deelnemers LSA-pilot

PMSE, de belangenvereniging voor Program Makers en Special Events (gebruikers van draadloze DAV-apparatuur) heeft in de nieuwste editie van haar nieuwsbrief geschreven dat er volgends haar te weinig deelnemers zijn aan de LSA-pilot van Agentschap Teleom inzake medegebruik van de 13cm band. “Uit de update die wij ontvangen over dit project blijkt het aantal deelnemers en het aantal reserveringen sterk achter te blijven bij de verwachtingen”, zo valt te lezen.

Volgens de inschattingen van PMSE zijn er ongeveer 100 gebruikers. Volgens de vereniging moeten dit er aanzienlijk meer zijn en zij roept leden dan ook op om mee te doen, zodat de activiteiten van draadloze cameraverbindingen zichtbaar worden. “En helpen zo met het mogelijk verliezen van deze frequentieband, waar helaas ook mobiele telecomproviders grip op willen krijgen.”